Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oberstløytnant Siri Skare (52) drept i Afghanistan

Var norges første kvinnelige militærflyger. Drept da rasende mobb angrep FN-hovedkvarteret.

GIKK TIL ANGREP:  Den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) var blant de drepte da rasende afghanere gikk til angrep mot FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif i Afghanistan i dag. Foto: AFP PHOTO/STR/FORSVARET
GIKK TIL ANGREP: Den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) var blant de drepte da rasende afghanere gikk til angrep mot FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif i Afghanistan i dag. Foto: AFP PHOTO/STR/FORSVARET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) er blant de minst sju drepte etter at en mobb gikk til angrep mot et FN-hovedkvarter i byen Mazar-e Sharif nord i Afghanistan rundt 11.30, norsk tid, i dag, bekrefter Forsvaret.

- Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo i en pressemelding.

Første kvinnelige militærflyger Siri Skare var bosatt i Oslo, men var opprinnelig fra Åndalsnes. Etter endt flygerutdannelse i USA begynte hun å jobbe for Forsvaret i 1982 som den første kvinnelige militærflygeren noensinne, og fikk flyerfaring med både Orion og Hercules.

Hun beskrives som en «likandes dame» av personer som jobbet med henne.

- Skare var en meget høyt respektert offiser, sier generalmajor Morten Haga Lunde under en pressekonferanse i kveld.

Skare startet som militærrådgiver ved FNs assistanseoppdrag i Afghanistan (UNAMA) i august 2010. Skare har jobbet også tjenestegjort i utlandet, blant annet i England. En periode jobbet hun for etterretningstjenesten.

Var ubevæpnet Angrepet mot UNAMA-bygningen startet som en fredelig demonstrasjon med 2-300 personer ved en moske etter fredagsbønnen. situasjonen eskalerte imidlertid og folkemengden økte til mellom to og tre tusen aggressive personer.

De bevegde seg mot FN-bygningen noen hundre meter unna. Enkelte angrep bygningen, skjøt og satte den i brann.

- Skare, som var rådgiver, var ubevæpnet, sier Lunde.

Totalt tre utenlandske FN-arbeidere og fire utenlandske vakter ved hovedkvarteret til FNs assistanseoppdrag i Afghanistan (UNAMA) ble drept, sier en FN-talsperson til nyhetsbyrået Reuters. Hvor mange afghanere som ble drept er så langt ikke offentliggjort.

Svenske drept En 33 år gammel svensk mann, Joakim Dungel, ble også drept, opplyser det svenske utenriksdepartementet. Dungel var jurist og tidligere arbeidet ved krigsforbryterdomstolene i Haag for det tidligere Jugoslavia og Rwanda, melder NTB.

Tre utenlandske FN-arbeidere og fire utenlandske vakter ved hovedkvarteret ble drept, sier en FN-talsperson til nyhetsbyrået Reuters. Hvor mange afghanere som døde er foreløpig ikke offentlig kjent.

Fordømmer angrepet Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer angrepet på det sterkeste.

- FN er i Afghanistan for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet. Det er fullstendig meningsløst at FN-ansatte skal bli drept under utførelse av sitt humanitære oppdrag. Dette er et fryktelig angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, sier Støre i pressemeldingen.

- Det er viktig at det internasjonale samfunn nå står sammen med vår afghanske partner mot de destruktive kreftene som står bak dagens angrep, sier utenriksminister Støre videre.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet på det sterkeste.

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52) ble drept i Afghanistan. Her er hun avbildet i forbindelse med et intervju i Dagbladet, da hun som første norske kvinnelige militærflyger satte seg bak spakene på et Orion-fly. Skare var på tidspunktet 26 år gammel og fenrik. - Et vakkert fly, sa Siri til Dagbladet den gang. Foto: Stig Bjørnar Karlsen/Ola Røe
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52) ble drept i Afghanistan. Her er hun avbildet i forbindelse med et intervju i Dagbladet, da hun som første norske kvinnelige militærflyger satte seg bak spakene på et Orion-fly. Skare var på tidspunktet 26 år gammel og fenrik. - Et vakkert fly, sa Siri til Dagbladet den gang. Foto: Stig Bjørnar Karlsen/Ola Røe Vis mer

- Dette er et avskyelig og feigt angrep mot FN-personell, som ikke kan rettferdiggjøres under noen omstendigheter, sier han i en uttalelse.

Opprør etter koranbrenning Menneskemengden satte fyr på bygningen til FNs assistanseoppdrag i Afghanistan (UNAMA), da en demonstrasjon utartet seg og ble voldelig på grunn av koranbrenningen til en ytterligående amerikansk pastor 20. mars.

Rundt tusen personer, noen av dem bevæpnet, tok til gatene og ropte antiamerikanske slagord og satte fyr på amerikanske flagg.

Forsvaret sier de nå skjerper sikkerheten rundt den norske kontigenten i landet, av frykt for nye angrep.

- Kaotisk Pressetalsmann Aditya Mehta ved UNAMA sier de foreløpig ikke kan uttale seg detaljert omkring angrepet.

- Situasjonen er vanskelig og kaotisk nå. Vi kan si mer om litt, blant annet må vi varsle pårørende først, sier Mehta på telefon til Dagbladet fra Afghanistan.

Det er fortsatt uklart om noen av de drepte ble halshogget av demonstrantene, slik flere kilder har hevdet. Meldingen blir tilbakevist av guvernør i Balkh-provinsen, Atta Mohammad Noor, i et intervju med New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media