Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oberstløytnant tiltalt for fangemishandling

Den høyest rangerte tiltalte for Abu Ghraib-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oberstløytnant Steven L. Jordan jobbet som avhørsleder i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Nå står han tiltalt for mishandling, grov misforstand i tjenesten, samt flere andre forhold, etter mishandling som foregikk da Jordan jobbet der i 2003, melder Associated Press.

Skandaleavsløringene på i det nå bestemt nedlagte fengselet i byen Abu Ghraib har dreid seg om seksuell fornedrelse og fysisk mishandling av innsatte.

Tolv punkter

Den tidligere avhørslederen er den høyest rangerte amerikanske offiseren som er tiltalt for kriminelle handlinger i Abu Ghraib-fengselet.

Høyere offiserer har tidligere bare fått reprimander og blitt forløst fra tjeneste, blant andre sjefen for det amerikanskdrevne fengselssystemet som Abu Ghraib er en del av, Brigader Janis Karpinski.

Forholdene i Abu Ghraib-fengselet har vakt store reaksjoner verden over etter avsløringer i programmet 60 Minutes og avisa The New Yorker i april 2004. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har to ganger tilbudt å fratre sin stilling som følge av saken, men har blitt avvist av president George W. Bush.

Fredagens tiltale er ett steg på vegen mot kravene fra blant andre menneskerettighets-organisasjoner om å få klarhet i hvor høyt opp fangemishandlingen er godkjent, og hvem som har det øverste ansvaret, ifølge BBC News.

TILTALT: Den første amerikanske soldaten med offiser-tittel er nå tiltalt for mishandling av Abu Ghraib-fanger. Foto: AP
TILTALT: Den første amerikanske soldaten med offiser-tittel er nå tiltalt for mishandling av Abu Ghraib-fanger. Foto: AP Vis mer

Løy i avhør

Den amerikanske hæren tiltalte fredag Steven L. Jordan på tolv punkter etter den amerikanske milittærloven Uniform Code of Military Justice. Tiltalen omfatter sju separate saker, skriver Associated Press.

Jordan må i retten blant annet svare for ett punkt vedrørende mishandling av fanger, to punkter hvor han skal ha feilet i å utføre ordre fra sin overordnede, samt forhold vedrørende svindel, falsk forklaring, ulovlig innblanding i etterforskning.

Han skal i et avhør 24. februar ha løyet med vilje da han uttalte at han ikke hadde sett nakne fanger, ikke visste noe om hunder brukt i avhør, og ellers ikke visste om noen ulovligheter.

Tiltalen påstår i klartekst at Jordans mangelfulle kontroll og oppfølging av avhørsrutiner og hans underordnede i Abu Ghraib var årsaken til at mishandlingen fant sted, og at dette langt på veg ble gjort med overlegg.

Den tidligere oberstløytnanten er for tiden i forskerstilling ved den amerikanske hærens etterretnings- og sikkerhetsavdeling på Fort Belvoir i Virginia, en stilling han ble omplassert til da han kom tilbake fra Irak, ifølge AP.

DØMT: Menig Charles A. Graner Jr. ble i 2005 dømt til ti års fengsel for medvirkning i fangemishandlingen.
DØMT: 22 år gamle Lynndie England ble senere samme år dømt til tre års fengsel.
TORTUR: Siden avsløringene i 2004 har mange grufulle bilder lekket ut fra forholdene i Abu Ghraib. Her tortureres en fange med strøm.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling