Obiora døde ikke av politiets halsgrep

Døde først da politiet forsatte maktbruken, iføge nye opplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et voldsomt halsgrep var nær ved å kvele Eugene Obiora, men han døde først da politiet forsatte den kraftige fysiske maktbruken mot ham.

De nye opplysningene kommer fram i en tilleggsuttalelse de sakkyndige har gitt om pågripelsen av Obiora.

Den 49 år gamle NTNU-studenten var bakbundet da han ble plassert i mageleie, samtidig som politimennene presset brystkassen hans mot bakken. Dette var trolig den avgjørende årsaken til at norsk-nigerianeren ble kvalt utenfor Østbyen servicekontor i Trondheim 7. september i fjor, skriver VG.

Den dødelige maktbruken mot Obiora skjedde ifølge den nye vurderingen på utsiden av lokalet, og ikke på innsiden der halsgrepet ble festet, slik tidligere antatt. Opplysningen vil være viktig når Riksadvokaten i løpet av få dager skal avgjøre om det skal tas ut tiltale mot de fire politibetjentene som var med på pågripelsen.

Obioras bistandsadvokat Abid Q. Raja reagerer på de nye opplysningene.

- Da kan man i ytterligere grad stille spørsmål ved politiets omfattende maktbruk. På dette tidspunktet er Obiora passivisert ved at han har håndjern på ryggen og ligger på bakken, sier han til VG.

De fire polititjenestemennene ble etterforsket av Spesialenheten, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling etter åtte måneders etterforskning. Etter massiv kritikk mot henleggelsen ble det igangsatt ytterligere etterforskning av saken på ordre fra Riksadvokaten.

(NTB)

-KVALT: Men ikke av politiets halsgrep, mener sakkyndig. Arkivfoto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
-KVALT: Men ikke av politiets halsgrep, mener sakkyndig. Arkivfoto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer