Obiora-saken: Knallhard kritikk av norske myndigheter

Sivilombudsmannen påpeker svikt i oppfølging av politiets maktbruk.

DØDE: Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora (48) døde etter at han ble lagt i bakken av politiet i Trondheim. Foto: Privat
DØDE: Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora (48) døde etter at han ble lagt i bakken av politiet i Trondheim. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Eugene Obiora (48) hadde bodd i Norge i 20 år da han i september 2006 døde i Trondheim etter å ha blitt pågrepet av polititjenestemenn på Østbyen servicekontor. Politiet ble tilkalt fordi personalet opplevde Obiora truende.

Eget initiativSivilombudsmannen har undersøkt Obiora-saken på eget initiativ etter at Riksadvokaten henla den.

I den 21 sider lange uttalelsen, som i formiddag er gjort offentlig tilgjengelig, konkluderer Sivilombudsmannen med at justis- og politimyndighetene ikke har prioritert arbeidet med sikkerhets- og helsemessige konsekvenser av politiets maktbruk. Tap av livHan kaller myndighetenes mangelfulle oppfølging sterkt beklagelig og kritiserer at staten ikke kjente til faren for tap av liv ved bruk av mageleie, som han mener man både kunne og burde visst om.

"Norske myndigheters manglende kunnskap om farene ved bruk av mageleie synes blant annet å skyldes mangelfulle rutiner for kunnskapsoppdatering i faget arrestasjonsteknikk", heter det i Sivilombudsmannens oppsummering, der han konkluderer med at Norge ikke har overholdt sine konvensjonsforpliktelser i forhold til EMK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer