Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obiora-saken: Knallhard kritikk av norske myndigheter

Sivilombudsmannen påpeker svikt i oppfølging av politiets maktbruk.

DØDE: Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora (48) døde etter at han ble lagt i bakken av politiet i Trondheim. Foto: Privat
DØDE: Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora (48) døde etter at han ble lagt i bakken av politiet i Trondheim. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Eugene Obiora (48) hadde bodd i Norge i 20 år da han i september 2006 døde i Trondheim etter å ha blitt pågrepet av polititjenestemenn på Østbyen servicekontor.
Politiet ble tilkalt fordi personalet opplevde Obiora truende.

Eget initiativ
Sivilombudsmannen har undersøkt Obiora-saken på eget initiativ etter at Riksadvokaten henla den.

I den 21 sider lange uttalelsen, som i formiddag er gjort offentlig tilgjengelig, konkluderer Sivilombudsmannen med at justis- og politimyndighetene ikke har prioritert arbeidet med sikkerhets- og helsemessige konsekvenser av politiets maktbruk.

Tap av liv
Han kaller myndighetenes mangelfulle oppfølging sterkt beklagelig og kritiserer at staten ikke kjente til faren for tap av liv ved bruk av mageleie, som han mener man både kunne og burde visst om.

"Norske myndigheters manglende kunnskap om farene ved bruk av mageleie synes blant annet å skyldes mangelfulle rutiner for kunnskapsoppdatering i faget arrestasjonsteknikk", heter det i Sivilombudsmannens oppsummering, der han konkluderer med at Norge ikke har overholdt sine konvensjonsforpliktelser i forhold til EMK.

Sivilombudsmannen slår fast at det er "all grunn til å beklage at det måtte skje et dødsfall før norske myndigheter skaffet seg tilstrekkelige kunnskaper om helsefarene ved bruk av mageleie".

Sterke anklager
Obiora-saken vakte stor oppsikt med sterke anklager om rasisme og unødig maktbruk i politiet. Spesialenheten for politisaker henla saken 4. mai 2007. Henleggelsen ble opprettholdt 21. desember samme år av Riksadvokaten.

Seks dager etter Riksadvokatens henleggelse besluttet sivilombudsmann Arne Fiflets å ta opp saken.
Han henviste til Stortingets instruks om å sikre "at det i den offentlige forvaltning ikke øves urett mot den enkelte borger".
Fiflet ønsket saken undersøkt nærmere på grunn av politiets bruk av mageleie, som "sannsynligvis var av stor betydning for utviklingen av Obioras tilstand og hans påfølgende død."

Føre tilsyn
Nå konkluderer Sivilombudsmannen med at han forutsetter at Politidirektoratet og Politihøgskolen fortsetter å rette oppmerksomheten mot "de maktanvendelsesteknikker politiet benytter" og at Justisdepartementet fører tilsyn med det.

Justisminister Knut Storberget ønsker foreløpig ikke å kommentere kritikken fra Sivilombudsmannen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!