FLERE BOLIGER PÅ PLANEN: Arbeiderpartiets Raymond Johansen (t.h.) vil vinne valget med flere boliger i Oslo. Høyres Stian Berger Røsland mener Johansen går for langt. Foto: HÅKON SÆBØ / FA
FLERE BOLIGER PÅ PLANEN: Arbeiderpartiets Raymond Johansen (t.h.) vil vinne valget med flere boliger i Oslo. Høyres Stian Berger Røsland mener Johansen går for langt. Foto: HÅKON SÆBØ / FAVis mer

Obos: «Hvis partiene på venstresiden hadde fått bestemme, ville det blitt bygget færre boliger»

Raymond Johansen: - Det rimer veldig dårlig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Arbeiderpartiets byrådskandidat i Oslo, Raymond Johansen, har lenge kommet med sterk kritikk mot det sittende byrådet fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti for at ikke nok blir gjort for å øke boligbyggingen i hovedstaden, skriver Finansavisen.

Estimater viser et underliggende behov for mellom 6000 og 7000 nye boliger i året, men knapt halvparten blir bygget, med sterk prisvekst som resultat.

- Rimer dårlig Under Obos' boligkonferanse i Operaen i går, gjentok Johansen sin kampsak om å regulere tomter for 100 000 nye boliger hvis Arbeiderpartiet og samarbeidspartnerne vinner lokalvalget.

- Dette vil være det første Ap tar tak i, vi skal regulere langt flere tomter. Etterslepet er 20 000 boliger. I fjor ble det bygget 3000, det antallet skal vi doble. I dag er det ferdigregulerte tomter for rundt 13 000 boliger, det er for meg helt åpenbart at det ikke er satt nok trykk på dette, sa Johansen ifølge Finansavisen.

Problemet er at Johansens eget parti - samt SV og Rødt - oftere stemmer nei i boligsaker enn de borgerlige byrådspartiene.

«Vi ser at forskjellen mellom partiene er mindre nå enn da Obos gjennomførte samme undersøkelse for perioden mellom kommunevalget i 2007 og 2011, men partiene på venstresiden ennå henger et stykke etter,» sier Daniel K. Siraj, visekonsernsjef og påtroppende toppsjef i Obos i en melding.

Og: «Hvis partiene på venstresiden hadde fått bestemme, ville det blitt bygget færre boliger i denne perioden.»

- Hvordan rimer dette med kraftsalven om 100 000 nye boliger, ville konferansier Anne Lindmo vite.

- Det rimer veldig dårlig, måtte Johansen innrømme til en viss latter fra salen.

- Men det er jeg som stiller som byrådskandidat for Arbeiderpartiet, og jeg skal legge all min kraft i det, fortsatte han ifølge Finansavisen.

Tillit fra NHO-forening - Jeg har ingen grunn til å ikke stole på ham. Det interessante nå er å se hvordan Høyre reagerer på denne kritikken, sier adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening til Finansavisen.

Sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) var kjapt ute med å poengtere at Oslo nå har den raskeste saksbehandlingstida for reguleringsplaner blant de store byene. Han synes Johansen går altfor langt.

- Dette mener jeg er en av de mest overraskende sakene i valgkampen, og det har jeg gode begrunnelser for: Om man i dag regulerer tomter for 100 000 boliger, ferdigregulerer man i praksis hele byen fram til 2050, sa Berger Røsland ifølge Finansavisen.

Flere nyheter - Her kan folk snart glede seg over billigere boliger
Flere positive til øremerking av eiendomsskatt
- Denne overstyringen redder boligbyggingen