På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 53.503 kroner i september. Foto: Finansavisen
På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 53.503 kroner i september. Foto: FinansavisenVis mer

OBOS-prisene falt i september

Boligprisene fortsetter nedover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra OBOS viser at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 60.741 kroner per kvadratmeter i september, 0,9 prosent mindre enn i august.

Siden september 2016 har prisene falt 0,4 prosent, og årsveksten er dermed markant ned fra 3,9 prosent i august.

Hittil i år har Oslo-prisene falt 4,4 prosent.

- Prisutviklingen er som forventet. Jeg tror at vi kan ha 6-8 måneder foran oss med prisfall i Oslo-markedet før det snur. Norsk økonomi er solid og forventes å styrke seg ytterligere. Rentene forventes å være lave lenge, og de fleste banker prioriterer utlån til husholdningene. Dessuten er arbeidsledigheten lav, sier OBOS-sjef Daniel K. Siraj i en kommentar.

- Basert på dette tror jeg at vi er tilbake på mars 2017-nivå igjen senest en eller annen gang i løpet av vår/sommer 2019, legger han til.

Avdramatiserer

På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 53.503 kroner i september, ned 1,3 prosent fra august, og ned 0,9 prosent fra september i fjor.

Siraj synes det er viktig å minne om at ting er langt fra dramatisk for de fleste boligkjøpere.

- OBOS-prisene i Oslo steg i snitt med nesten 30 prosent i 2016. Det vil si at egenkapitalen for de fleste boligeiere er økt solid på bare ett år, og gir solid buffer til å avansere på boligstigen selv med et kraftig prisfall. For unge boligkjøpere er et boligmarked uten ville budrunder bare godt nytt, skriver han i et innlegg på OBOS-sidene.

- Jeg tok feil

I det samme innlegget innrømmer Siraj at han har tatt feil av boligprisutviklingen i hovedstaden.

- Jeg har lenge trodd at boligprisene fortsatt skulle opp i 2017, både i landet som helhet, og i Oslo, dog på lavere nivåer enn før. Jeg må innrømme at jeg tok feil hva gjelder prisveksten i Oslo i 2017. For resten av landet er den underliggende prisveksten fortsatt positiv, med prisvekst i de aller fleste fylker og et balansert nyboligmarked, skriver OBOS-sjefen.

Statistikken er basert på 761 eierskifter i OBOS i september, mot 722 i august og 877 i september 2016. Det ble følgelig omsatt 13,2 prosent færre OBOS-boliger i september i år sammenlignet med september i år.

Andre økonominyheter:
Investerer 500 mill. i skibakkene
Lønnstoppen for 100 norske ledere: 4 kvinner - 96 menn