Får erstatning: Obos Kværner-byen må betale et prisavslag på 40.000 kroner til hver av de 189 leilighetseierne i Kværnerbyen Terrasse Sameie, samt utbedre mangler. Foto: Obos.
Får erstatning: Obos Kværner-byen må betale et prisavslag på 40.000 kroner til hver av de 189 leilighetseierne i Kværnerbyen Terrasse Sameie, samt utbedre mangler. Foto: Obos.Vis mer

OBOS tapte mot 189 boligkjøpere

Oslo tingrett har dømt OBOS Kværnerbyen til å betale 7,6 millioner i prisavslag.

(Finansavisen.no): OBOS Kværnerbyen er i Oslo tingrett dømt til å betale prisavslag på 40.000 kroner til hver av de 189 leilighetseierne i Kværnerbyen Terrasse Sameie for mangler ved vanntette fordelerskap, samt utbedre en rekke mangler i garasjeanlegget. Det var Estate Media som først omtalte saken i går.

- Det er alltid leit å havne i rettstvister med kunder. Vi har nettopp mottatt dommen og ønsker ikke å kommentere dette nærmere i pressen, sier konsernsjef Daniel K. Siraj i OBOS til Finansavisen.

OBOS Kværnerbyen var utbygger og selger av leilighetene. Individuelle kjøpekontraktene ble inngått før ferdigstillelse, og salgene er regulert av bustadoppføringslovens regler. Overtagelse av leilighetene til kjøperne fant sted høsten 2016.

Ett år senere, høsten 2017, reklamerte Kværnerbyen Terrasse Sameie på sprinkleranlegget i garasjeanlegget, og fremsatte krav om utbedring av innvendige vanninstallasjoner og ventilasjonsanlegget i garasjeanlegget, skriver Finansavisen.

OBOS Kværnerbyen avviste kravene, og sameiet tok dermed ut søksmål mot utbyggeren.

I dommen står det at retten har lagt vekt på at det har vært tre tilfeller der biler har vært involvert i skader, hvorav en av skadene var alvorlig. Ved et tilfelle ble et rør i sprinkleranlegget i garasjen revet av og flere hundretusen liter vann rant inn overalt i kjelleren, inn i boder og heissjakter, samt på de elektroniske komponentene til parkeringsheisene, skriver avisen.

Skadene beløp seg til 500.000 kroner og mangfoldige arbeidstimer til opprydning. Skaden gikk på Sameiets forsikring, som igjen påvirker prisen for fremtidige forsikringer.

Retten anser at det er stor fare for nye skader, og i domsavsigelsen heter det «Retten har også hensyntatt at det allerede har inntrådt tre skadetilfeller, hvorav ett med omfattende skader, og at det har vært en rekke tilfeller av nesten-ulykker, sist i oktober i fjor. Dette sett opp mot stadig nye brukere, mener retten viser at det foreligger en vedvarende gjentagelsesrisiko. At anlegget har blitt brukt mange tusen ganger uten at det har inntrådt skader, endrer ikke rettens oppfatning.»

Ifølge dommen fremsatte leilighetseierne i Kværnerbyen Terrasse Sameie krav om utbedring, alternativt prisavslag/erstatning, som følge av mangler etter bustadoppføringslova.

OBOS Kværnerbyen ble i Oslo tingrett dømt til å betale et prisavslag til hver av de 189 leilighetseierne og utbedre mangler knyttet til tilkomst, merking, lekkasjevarslerne og dokumentasjon på hvor rørene i den enkelte leilighet er ført.

Prisavslaget på 40.000 kroner til hver av til 189 leilighetseiere, utgjør totalt 7.560.000 kroner, skriver Finansavisen.

I tillegg er OBOS Kværnerbyen dømt til å utbedre manglene ved sprinkleranlegget i garasjeanlegget i Kværnerbyen Terrasse Sameie. Det er ukjent hvilken prislapp en utbedring av garasjeanlegget vil få for utbyggeren.

Andre økonominyheter:
Dette er kvinnenes favorittaksjer
«Pris: 70 mill. ­– Høyeste bud: 40 mill. »