OBOS vant over forsikringsgigant

Trygg Hansa må selge superbillig OBOS-forsikring også for 2002. OBOS har vunnet på alle punkter i Forsikringsskadenemnda. Men Trygg Hansa aksepterer ikke dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå blir det rettssak. 30000 bileiere kan spare 120 millioner på bilforsikring.

Trygg Hansa skulle revolusjonere norsk bilforsikring. Medlemmer av OBOS skulle betale mindre. Resultatet ble et tap på 200 millioner de første to åra. Skadesakene hopet seg opp i et antall ingen før har sett maken til. Hver andre OBOS-bil fikk skade. Normalt får to av ti biler en skade.

Striden

  • OBOS gjorde i 1999 avtale med det svensk/danske forsikringsselskapet Trygg-Hansa om gunstig bilforsikring for medlemmer. Kostet bilen under 175000 kroner, var prisen 2000 kroner uansett alder på fører, kjørelengde, tidligere antall skader etc.
  • 35000 OBOS-medlemmer benyttet det gunstige tilbudet. Tusener meldte seg inn i OBOS for å få billigere forsikring.
  • Raskt viste det seg at utgiftene til skader langt oversteg inntektene. På rekordtid kom det 6000 skadesaker, og selskapet tapte rundt 200 millioner kroner det første driftsåret.
  • Svenske Trygg-Hansa ble solgt til den danske forsikringsgiganten Codan. De hevder at de ikke kjente til tapsbomben i Norge. Hele den norske ledelsen i Trygg-Hansa ble skiftet ut.
  • Etter reportasjer i Dagbladet krevde Forbrukerrådet og Kredittilsynet opprydning. De truet med å ta konsesjonen fra Trygg-Hansa.

Resultatet ble dårlig kundebehandling og krav fra Trygg Hansa om at prisene måtte økes.

Avtalen OBOS gjorde i 1999 skulle gjelde ut 2001. Men Trygg Hansa brøt avtalen.

Priskrav

- Sommeren 2000 sluttet de å tegne forsikring for nye OBOS-medlemmer, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS til Dagbladet. Deretter hevdet selskapet at den gunstige OBOS-prisen bare gjaldt den delen av tegningsperioden som gikk fram til 31. desember 2001. De krevde at OBOS-kundene måtte betale en ny og mye høyere pris for 2002.

- Om en OBOS-kunde fornyet sin bilforsikring 1. juli 2001 for et år - ville han få OBOS-pris ut 2001, og deretter en mye dyrere forsikring for 2002. Og det var ikke mulig å tegne bare ut året - forsikringen var for et år.

OBOS fremmet saken for Forsikringsskadenemnda, som har gitt OBOS fullt medhold. Nemnda krever også at Trygg Hansa tilbakebetaler hver krone de har tatt for mye av våre medlemmer, sier Pettersen.

Øker med 4000 kr

Trygg Hansa øker prisene for 2002 med fra 15 til 40 prosent. Det vil i gjennomsnitt bli 4000 kroner for dem med OBOS-forsikring. Med 30000 poliser ville Trygg Hansa øke sine inntekter for 2002 med 120 millioner kroner.

Søksmål

Skadesjef Harald Solli i Trygg Hansa bekrefter tallene overfor Dagbladet.

- Trygg Hansa vil neppe akseptere avgjørelsen i Forsikringsskadenemnda, sier Solli. Vi mener den ikke har noe i nemnda å gjøre. Vi har 30 dager på å bestemme oss, og aksepterer vi den ikke, er den ikke juridisk bindende for oss, sier Solli.

- Da blir det trolig sivilt søksmål på vegne av våre medlemmer mot Trygg Hansa, sier Åge Pettersen.