<strong>REDDE BEBOERE:</strong> Samboerparet Lisbeth Berg (22) og Thomas Haugeland (22) er redde for å miste leiligheten etter at borettslaget er begjært tvangssolgt. Nå håper de på ekstraordinær generalforsamling. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
REDDE BEBOERE: Samboerparet Lisbeth Berg (22) og Thomas Haugeland (22) er redde for å miste leiligheten etter at borettslaget er begjært tvangssolgt. Nå håper de på ekstraordinær generalforsamling. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

OBOS vil tvangsselge «Borettslaget fra helvete»

Lisbeth (22) og Thomas (22) kan tape alt de eier fordi styret nekter å betale lånet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Lisbeth Berg (22) og Thomas Haugeland (22) er livredde for å miste leilighetene. I likhet med over 250 andelseiere i Nedre Haugen borettslag kan i løpet av kort tid miste eierskapet til leilighetene sine fordi styret nekter å innfri et lån på 60 millioner kroner til OBOS.

Det har ifølge OBOS, som er Norges største eiendomsforvalter, aldri før skjedd at et helt borettslag er begjært tvangssolgt.

— Dette er et langt og trist eksempel på hva som skjer hvis det blir valgt et feil styre i et borettslag, sier informasjonssjef i OBOS, Åge Pettersen, til Dagbladet.

Lenge før den siste omdreiningen i saken, i desember 2007, beskrev Dagbladet Nedre Haugen som «Borettslaget fra helvete». Ingrediensene den gang var skyhøye lønnsutgifter til det forrige styret, brev til statsministeren om grove korrupsjonsanklager, ny styreleder som krevde at en beboer ble umiddelbart arrestert og en generalforsamling som endte i gråt. På årets generalforsamling hadde styret leid inn sikkerhetsvakter.

- Beskrivelsen var riktig da, men det er mye verre nå. Folk er livredde for leilighetene sine. Det er ingen vits å prøve å komme seg bort, for ingen vil kjøpe med tvangssalg hengende over oss, sier andelseier Lisbeth Berg.

Høye utgifter
I 2006 ble det omsatt 27 leiligheter i Nedre Haugen borettslag på Furuset i Oslo. Bare én ble solgt i løpet av første halvår 2009. Lisbeth Berg er en av dem som har skrevet under på et krav om ekstraordinær generalforsamling for å få kastet styret og gjenopptatt samarbeidet med OBOS. Inntil det skjer løper utgiftene.

I løpet av året vil konflikten ha kostet borettslaget 5 millioner i morarenter. I tillegg kommer mange hundre tusen kroner til en advokat som styret har leid for å kjøre prosesser helt opp til Høyesterett.

Hvis byfogden vedtar tvangssalg og et bud blir stadfestet, vil ikke andelseierne lenger eie leilighetene og dermed heller ikke ha sikkerhet i banken for eventuelle lån. Borettslaget vil som selskap teknisk sett bestå, men bare som et tomt skall uten eiendom.

Lånet som borettslaget misligholder ble tatt opp av det forrige styret til rehabilitering. Det nåværende styret, under ledelse av Anita Horn siden våren 2007, mener lånet er ulovlig tatt opp og har beskyldt OBOS for korrupsjon og trusler.

Men en uavhengig gransking, nedsatt av tingretten og som kostet borettslaget 1,8 millioner kroner, slo fast at det forrige styret hadde opptrådt kritikkverdig, men ikke ulovlig. Låneforpliktelsene overfor OBOS måtte overholdes. Men OBOS ville ikke lenger være forretningsfører for et borettslag med et styre som kriger konstant.

Iskaldt forhold
— I fjor sommer gikk vi til det unike skritt å si opp forretningsføreravtalen fordi det ikke lenger var mulig samarbeide med styret. Styreleder Anita Horn anmeldte blant annet forvaltningskonsulenten til politiet og har herset med våre ansatte i mange måneder, sier Pettersen til Dagbladet.

<strong>BLITT VERRE:</strong> Generalforsamlingen i 2007 endte i gråt for styreleder Anita Horn. I år hadde hun leid inn sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
BLITT VERRE: Generalforsamlingen i 2007 endte i gråt for styreleder Anita Horn. I år hadde hun leid inn sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer

Samtidig sa OBOS opp lånet og ba borettslaget finne en annen låntaker i løpet av seks måneder. Det skjedde ikke. Resultatet er at alle beboere før helga fikk denne beskjeden i posten direkte fra dommeren i Oslo byfogdembete:

«Dersom retten gir OBOS medhold, innebærer det at hele eiendommen blir solgt gjennom retten. Kjøpesummen vil i så fall bli benyttet til å betale lånet.»

Dagbladet snakket i går med Anita Horn på telefon. Hun anklageren dommeren for å løpe OBOS? ærend, skremme beboerne og vil holde «henne og Dagbladet erstatningsansvarlig.» Ifølge Horn er «domstolene korrupt helt opp til Høyesterett». Konklusjonen i den uavhengige granskingen bestrider hun også.

- Hvor mye har prosessene til styret kostet så langt?

- Det er selvsagt enorme kostnader som vi holder OBOS ansvarlig for. En stevning vil bli tatt ut, sier Horn.

Og slik løper utgiftene mens borettslaget er dypt splittet.

Haster med løsning
- Så snart vi får skiftet ut styret er OBOS villig til å ta over lånet igjen. Da stopper morarentene på dagen. Derfor haster det å få en ekstraordinær generalforsamling, sier Lisbeth Berg.

Det vil i så fall bare være begynnelsen på en lang prosess for å dempe konfliktnivået og gjøre Nedre Haugen salgbar igjen.

UNIK HISTORIE; &mdash; I fjor sommer gikk vi til det unike skritt å si opp forretningsføreravtalen fordi det ikke lenger var mulig samarbeide med styret, sier informasjonsleder i OBOS, Åge Pettersen. Foto: Hans Erik Asbjørnsen/OBOS
UNIK HISTORIE; — I fjor sommer gikk vi til det unike skritt å si opp forretningsføreravtalen fordi det ikke lenger var mulig samarbeide med styret, sier informasjonsleder i OBOS, Åge Pettersen. Foto: Hans Erik Asbjørnsen/OBOS Vis mer

- «Borettslaget fra helvete» er sett fra vår side ikke en drøy overskrift, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Dagbladet sendte i går en rekke skriftlige spørsmål til styrets advokat, Tor-Henry Spjelkevik. «Tilsvarsfristen på begjæringen om tvangssalg er 12. september[...] og man holder nå på å utarbeide tilsvaret. Det er for tidlig å gi et skikkelig svar på dine spørsmål før tilsvaret er klart.»

Nedre Haugen borettslag

• Ligger i Maria Dehlis vei på Furuset i Oslo, bydel Alna.
• Ble bygget i 1976 og rehabilitert i 2003 til 2005, tjue millioner dyrere enn anslått.
• Til sammen 259 andelseiere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer