OBS: Gjøkalarm

«Jeg gikk en tur på stien og søkte skogens ro. Da hørte jeg fra lien en gjøk som gol ko-ko.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men det kan det bli en slutt på. For det er alarmerende tilstander for bestanden av gjøk. Gjøken er en av 92 fuglearter i Europa som på grunn av klimaendringene kommer til å desimeres eller utryddes ifølge forskerne. Gjøkens ko-ko er selve vårtegnet og i løpet av de neste fire-fem ukene skulle den vært på plass over hele landet med sin karakteristiske to tone signatur. Du visste kanskje ikke at C major er gjøkens favoritt tone, men går også fra G til E. Gjøkens ko-ko har også inspirert en rekke komponister som Händel i «Gjøken og nattergalen», eller Saint-Saëns «Dyrenes karneval».

Gjøken er en sky og hemmelighetsfull fugl, og de fleste har bare hørt, men aldri sett en gjøk. Det kommer kanskje av at den har et slags buktalertalent som gjør at du aldri helt kan si hvor gjøkens ko-ko kommer fra.

Hvor lenge gjøken vil være det sikreste vårtegnet her nord er det ingen som vil spå om. Men som det heter i sangen:

«Jeg spurte den hvor mange.

Hvor mange år ennu.

Den svarte meg med lange

Og klagende ko-ko.»

Egentlig burde ikke gjøken klage, blottet for ansvarsfølelse som den er. I motsetning til mange andre fuglearter er ikke gjøken monogam. Den parer seg fritt uten å holde seg til en enkelt partner, bygger ikke rede og legger eggene sine i andre småfuglers rede. Hunnen legger 10 – 20 egg, og legger et egg i andre fuglers rede med 2-3 dagers mellomrom. Ifølge Store norske leksikon klekkes gjøkungen oftest litt før vertsfuglens unger, og vokser mye fortere enn de andre ungene. Allerede når gjøkungen er 10-12 timer gammel begynner den å skubbe seg inn under de andre ungene eller eggene for å vippe dem ut av reiret en etter en. Foreldrene ser de aldri noen gang. De voksne gjøkene drar allerede i slutten av juli eller begynnelsen av august til det sørlige Afrika, mens ungene finner fram til de samme områdene når de drar fra midten av august til midten av september.

Vi er etter hvert blitt vant til at arter av forskjellig slag forsvinner. Ifølge Union for the Conservation of Nature står 12 prosent av verdens fuglearter, 21 prosent av pattedyrene, 30 prosent av amfibiene, 31 prosent av reptilene, 37 prosent av fiskene og 70 prosent av plantene i fare for å bli utryddet.

Det er imidlertid ikke bare det sikreste vårvarslet når man hører gjøken gale. Gjøkens ko-ko har i folketroen varslet om været, om avlingen ville bli god og en rekke andre ting som man tolket som varsel på forskjellig måte landet rundt.

Blir den borte, vil den bli savnet, ikke bare for sitt ko-ko, men når gjøken er borte vil det bli meningsløst å kalle noen for en gjøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer