OBS! Meteorologene sender ut farevarsel!

Nå forsvinner varmen fra hele landet, og det er våre naboer i Sverige og Danmark som får skylda.

ELENDIG VÆR: Regn, regn og mere regn. Sammen med kulde, er det alt meteorologene har å melde om denne uka. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ELENDIG VÆR: Regn, regn og mere regn. Sammen med kulde, er det alt meteorologene har å melde om denne uka. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Glem sommervarmen. Nå kommer kulde og regn på besøk fra våre naboer i øst og sør, og meteorologene har ingen tro på shortsvær med det aller første.

- Generelt så blir det kjøligere i hele landet denne uka. Det gjelder hele Norge, sier Magnus Ovhed, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Som om ikke det var nok med kulda, følger også store mengder nedbør med på kjøpet. Enkelte steder i landet kan man til og med se sludd, melder meteorologen.

Mandag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut et farevarsel for kraftige regnbyger Østafjells tirsdag kveld og onsdag.

- Det ligger an til å bli veldig kraftige byger både tirsdag og onsdag kveld. Lokalt kan det komme så mye som 15-20 millimeter nedbør per time, sier Ovhed.

Hele Østlandet og store deler av Sørlandet er i faresonen.

- Problemet med disse bygene er at vi foreløpig ikke aner hvor de kommer. Det eneste vi kan si akkurat nå er at de kan komme hvor som helst Østafjells. Etter hvert som det nærmer seg så vil vi kunne snevre inn området, sier Ovhed.

Frykter flom og skred

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder mandag flom- og jordskredvarsel på gult nivå, det tredje høyeste nivået, for store deler av Østlandet grunnet de store nedbørsmengdene.

Gult nivå betyr at du må følge med og at det kan bli skader lokalt. Det er fare for skred, oversvømmelser i bekker og småelver og stor vannføring i forhold til hva som er vanlig på denne årstiden, skriver NTB.

NVE melder om flomfare i Telemark, Buskerud, Oppland og Akershus mandag og tirsdag. Faren for jordskred omfatter de samme fylkene, med unntak av Akershus.

Ovhed sier faren for flom og jordskred i stor grad avhenger av hvor nedbørsbygene treffer.

- Det er avhengig av både terreng og omstendigheter. Hvis man er heldige så blir det bare et skikkelig regnskyll. Dersom vi er uheldige, og bygene treffer i områder med dårlig avrenning, så kan vi raskt få vann som brer seg utover, sier han.

- Hvor kommer dette uværet fra? Hvem er det vi skal skylde på?

- Været som kommer inn over Østlandet tirsdag har tatt turen fra Danmark og Sverige, sier Ovhed, som selv er svensk.

Slik blir været der du bor:

Han oppfordrer nordmenn, spesielt de som er bosatt på Østlandet, til å følge med på de ferskeste værvarslene de neste to dagene.

Likevel letter han på sløret, og kommer med de siste prognosene for været i hele landet denne uka. (OBS! Spoiler! Det blir ikke bra):

Østlandet:

- Østafjells blir det veldig mye regn de kommende dagene. Det blir først og fremst verst på tirsdag og onsdag, men det vil også komme litt regn torsdag og fredag.

Sørlandet:

- Sørlandet generelt, og Agder-fylkene spesielt, kommer til å få en god del regn de neste dagene. Det vil trolig bli mindre nedbør i landsdelen inn mot helga.

Vestlandet:

- De første dagene kan det bli en del regn sør på Vestlandet. I de nordlige delene av landsdelen kan det være opphold litt lenger, men også der kommer det nedbør mot slutten av uka.

Midt-Norge:

- Landsdelen vil få spredte byger de kommende dagene. Men i den siste halvdelen av uka så trekker et nedbørområde nordover gjennom Trøndelag og videre opp gjennom Nordland.

Nord-Norge:

- Lengst nord i Nordland og i Troms må man forberede seg på ganske kjølig vær. Det blir imidlertid lite eller ingen nedbør. I Finnmark blir det rimelig kjølig og etter hvert en del byger langs kysten. Her kan det også komme sluddbyger onsdag og torsdag.

Svalbard:

- Der er det for tiden ganske kjølig, med noen minusgrader og god vind. Det ser ut til at det skal komme litt snø fra nord utover i uka, og det kommer til å holde seg kaldt der oppe.

Til slutt tar meteorologen seg tid til å svare på det store og aller viktigste spørsmålet. Er det godvær i sikte?

- Ikke som det ser ut nå. Dessverre! Dette været kan komme til å bli liggende en god stund.

FLOM: Skjåk i Gudbrandsdalen er blant tettstedene som er hardest rammet av flommen. Den høye vannstanden har ført med seg en ekstrem ryddejobb rundt huset hans. Reporter: Audun Hageskal. Video: Andreas Lekang. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer