Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været:

OBS! Nå kommer møkkaværet. Frykter flom flere steder i landet

Skikkelig møkkavær fører til flom- og jordskredfare over store deler av Sør-Norge. Mens i nord er det godværet som byr på problemer.

STORE NEDBØRSMENGDER: Det er ventet store nedbørsmengder over store deler av Sør-Norge det kommende døgnet. Det fører til fare for oversvømmelser flere steder. Det er imidlertid uklart om det blir like ille som ved denne parkeringsplassen utenfor Lørenskog stasjon i 2015.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STORE NEDBØRSMENGDER: Det er ventet store nedbørsmengder over store deler av Sør-Norge det kommende døgnet. Det fører til fare for oversvømmelser flere steder. Det er imidlertid uklart om det blir like ille som ved denne parkeringsplassen utenfor Lørenskog stasjon i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt sendte tirsdag ut OBS-varsel om at det onsdag og torsdag er ventet store nedbørsmengder over store deler av Sør-Norge.

- Det blir veldig vått, bekreftet meteorolog John Smits hos Meteorologisk institutt overfor Dagbladet.

Regnet, som startet på Sørlandet natt til i dag, beveger seg i løpet av morgentimene mot Østlandet, ifølge Smits. Verst blir det i Telemark, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder og Aust-Agder, der det er ventet opp mot 80 mm nedbør på 36 timer.

Flom- og skredvarsel

Nedbøren vil også føre til rask økning i vannføringen i små vassdrag og fare for overvann i tettbygde områder. Bratte skråninger, samt bekker og vannføring er spesielt utsatt, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) via varslingstjenesten varsom.no.

- Det er snakk om store og intensive nedbørsmengder det kommende døgnet. Det har foreløpig ikke gitt voldsomme utslag i de store vassdragene. Det er størst fare for problemer i de små vassdragene, sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Péter Borsányi, til Dagbladet.

Han anbefaler alle som bor i de berørte fylkene om å ta en ekstra sjekk rundt tomta si i dag.

- Det kan være lurt å sørge for at mann holder avløpsveiene frie for kvist og løv, eller andre ting som kan stoppe vannet. Man må også holde seg unna elver og bekker med stor vannføring, samt bratte skråninger, sier han.

Hydrologen mener det kan være lurt å flytte verdisaker som står utsatt til.

- Dersom man har verdisaker i nærheten av utsatte vassdrag så kan det være lurt å flytte de. Hvert år blir campingvogner ødelagt av vannmasser, og folk får vann inn i kjellerne sine.

Foreløpig er farenivået i de utsatte fylkene vurdert til Gult nivå (2 av 4). Det tilsier en situasjon som kan føre til skader, og som krever oppfølging.

- Vi tenker ikke at det blir storskala-skader, men det vil nok bli meldt om mange lokale hendelser.

Knallvær i Nord kan føre til flom

I Nord-Norge derimot er det ventet strålende vær de neste dagene.

- Pakk vekk boblejakka og finn fram sommershortsen. Det meste av Nord-Norge får nyte godt av varmen i flere dager framover, skriver Meteorologene på Twitter.

Men det gode været bringer ikke bare med seg glede, for ifølge NVE er det ventet snøsmelteflom i de nordligste fylkene. Det er fortsatt mye snø i fjellene, og med det varme været som er på vei mot nord er det ventet at store vannmasser vil tvinge seg ut mot havet.

- Dette vil føre til økende vannføring og flom i mange vassdrag sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Péter Borsányi.

Alle vassdrag der det ligger snø er utsatt, og NVEs prognoser viser at det i helgen kan ventes vannføringer på gult og oransje varslingsnivå - som tilsvarer henholdsvis nivå 2 og 3 av 4. En snøsmelteflom vil starte gradvis og vannføringen vil øke i takt med økende temperaturer. I de mindre elvene kan det også fremdeles ligge igjen is, og det kan ventes isganger, skriver NVE.

- Sist vi hadde større snøsmelteflommer i nord var i 2010 og 2013, og det er flommer vi har i bakhodet når vi på ny skal vurdere flomfaren i landsdelen, sier Borsányi til eget nettsted.

Kan komme store flommer

Han utdyper overfor Dagbladet:

- Med mindre værmeldingen endrer seg vesentlig så forventer vi at det vil bli flom. Vi kan fort ende opp med å vurdere det til oransje nivå, for det er uvanlig mye snø i fjellene - som vil begynne å smelte fort når godværet kommer. Heldigvis så er det ikke regn på vei, men smeltingen kan føre til veldig store flommer, sier Borsányi til Dagbladet.

Smeltingen kan også føre med seg sørpe- og jordskred i de nordligste fylkene når det går mot helg, opplyser Per Glad, vakthavende i NVEs jordskredavdeling.

«Når det er fare for sørpeskred bør folk holde seg unna terreng hvor sørpeskred kan forekomme som bekkeløp og forsenkinger. Sørpeskred starter gjerne i slakt terreng hvor vannet demmes opp i snøen. Ved brudd vil sørpeskredet følge forsenkninger/kanaler nedover og kan potensielt gå over til å bli et flomskred», melder NVE.

Hele Norges coronakart