OBS-varsel: Advarer mot 7,5 meter høye bølger, flom og storm

Bryggen i Bergen utsatt.

VÆRHARDT: Vestlandet går en værhard helg i møte, og torsdag sendte meteorologene ut OBS-varsel og vestlandsfylkene, gjeldende for fredag og lørdag. Foto: Meteorologene på Twitter
VÆRHARDT: Vestlandet går en værhard helg i møte, og torsdag sendte meteorologene ut OBS-varsel og vestlandsfylkene, gjeldende for fredag og lørdag. Foto: Meteorologene på TwitterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vestlandet går en værhard helg i møte, og torsdag sendte meteorologene ut OBS-varsel og vestlandsfylkene, gjeldende for fredag og lørdag.

- Det er på vei innover nå, så det blir mye vær både i natt og i morgen. Både fredag og lørdag er det meldt en vannstand som er 50 - 75 centimeter høyere enn det som er oppført i tidevannstabellen. Det er ventet opp i storm vindstyrke, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes til Dagbladet i natt.

OBS-varselet gjelder fra Egersund til Rørvik, og det er ventet flom enkelte steder som følge av den høye vannstanden.

Bryggen utsatt Til Bergens Tidende uttalte stasmeteorolog Gunnar Livik tidligere torsdag at blant annet Bryggen i Bergen kan være utsatt.

- Tar du Bryggen i Bergen som eksempel, betyr det at vannet fint kan komme inn på butikkgulvene der. Vestavind, på kysten opp i sterk kuling, gir i tillegg oppstuing av vann. Og så kommer bølger på toppen av det igjen. Da kan det skvulpe litt ekstra, sier Livik.

Med den kraftige vinden, kommer det også høye bølger.

- På den ytterste kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane ligger det an til bølger som er fra 5 til 7,5 meter høye. Da snakker vi om signifikant bølgehøyde. Det kan med andre ord være enkeltbølger som blir høyere, sier Livik.

Sterk vind i Oslo Selv om det er Vestlandet som får gjennomgå hardest, er det også ventet ruskevær i resten av Sør-Norge.

- Den nedbøren som kommer, kommer som snø over 7-800 meter. Kanskje helt ned i 600 meter på Vestlandet. Det vil bli vanskelige kjøreforhold i fjellene, og lokalt på vestlandet er det ventet store nedbørsmengder, sier Moxnes.

Også hovedstaden kan vente seg en forblåst start på helga.

- Etterhvert blir det mye nedbør østafjells også. Det vil bli mye vind inn Oslofjorden i morgentimene - sørlig sterk kuling. Nordpå blir det derimot relativt rolige forhold, sier hun.