Uværet lammer trafikken i Nordland:

OBS-varsel! Flykaos, stengte veier, kansellerte ferjer og strømbrudd

Stopper all trafikk til og fra Bodø lufthavn. - Vinden er så kraftig at den kan dytte et Boeing 737 sidelengs.

LAMMER TRAFIKKEN: Det er kolonnekjøring over flere fjelloverganger, og trafikken lammes i store deler av Nordland som følge av uværet som herjer der torsdag. Foto: Statens Vegvesen
LAMMER TRAFIKKEN: Det er kolonnekjøring over flere fjelloverganger, og trafikken lammes i store deler av Nordland som følge av uværet som herjer der torsdag. Foto: Statens Vegvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere hovedveier er stengt, flere hundre husstander har mistet strømmen og både ferjer og flyvninger er innstilt som følge av et kraftig uvær som rammer Nordland torsdag.

Blant annet har tre fly, som etter planen skulle lande på Bodø lufthavn, blitt sendt videre til andre flyplasser.

- Rullebanen er åpen, men det er for glatt utenfor terminalbygget til at flyene kan takse inn eller ut. Derfor er det for øybelikket ingen fly som tar av eller lander her, sier operativ sjef Roger Henriksen ved Bodø lufthavn til Dagbladet.

Han forteller at vinden er målt til 52 knop i kastene.

- Vinden er så kraftig at den kan dytte et Boeing 737 sidelengs. Av hensyn til sikkerheten til både passasjerer og bakkemannskap, så har vi stengt inntil videre. Vi håper på å få åpnet igjen innen 15.45, sier han.

To av flyene som ikke kunne lande i Bodø ble sendt videre til Evenes. Det tredje flyet har landet i Tromsø.

Avinor ber reisende forholde seg til informasjon fra flyselskapet eller på Avinors nettsider.

Stengte veier

Samtidig melder Rana Blad at både E12, E6 over Saltfjellet og E6 nord for Mosjøen er stengt som følge av uværet. Det samme gjelder E10 over Bjørnfjell på både norsk og svensk side av grensa, ifølge Statens vegvesen.

Like etter klokka 15 melder Vegvesenet at det er åpnet for kolonnekjøring over Saltfjellet.

492 kunder er også uten strøm på Helgeland, og har vært det siden 14-tida torsdag, ifølge Rana Blad.

NRK Trafikk melder på sin side at ferjesambandet Horn-Andalsvåg er innstilt.

- Blir verre

Meteorologisk institutt gikk onsdag ut med obsvarsel for Nordland for torsdag og fredag. Det er spesielt Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten som vil merke det meste til den sterke vinden og en del snøfokk. Det ventes lokalt vanskelige kjøreforhold.

Meteorologene fulgte seienere opp med å sende ut et Obs-varsel også for Troms.

- Det blir liten storm med vindkast opp mot 40 sekundmeter i Troms, men det er indre strøk som vil merke dette mest, opplyser vakthavende meteorolog til iTromsø.

Eldbjørg Mosnes, vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, sier at det kommer til å bli verre i løpet av kvelden.

- Det vil trolig bli verst i Nordland seint i kveld og natt til fredag. Det er snakk om liten storm, med vindkast på opp mot 30-40 meter i sekundet, sier hun til Dagbladet.

- Øker på

Det blir også en del vind i Troms.

- Der er det ventet opp mot liten storm utsatte steder. Dette kommer til å øke på utover kvelden. Vinden vil så bevege seg nordover og gradvis svekkes, sier hun.

Hun ber folk om å være forsiktig dersom man må bevege seg utendørs.

- Det er en grunn til at det er sendt ut et obs-varsel. Det kan være lurt å sikre løse gjenstander. Det er nok en del juletrær og belysning som fort kan bli tatt av vinden, men det ser ikke ut som om det skal bli like ille som med «Ylva».

Det har ikke gått stort mer enn to uker siden stormen Ylva herjet med store deler av Nord-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer