SKODDE: Bildet viser Prekestolen i gråvær, men er tatt ved en tidligere anledning. 
SKODDE: Bildet viser Prekestolen i gråvær, men er tatt ved en tidligere anledning. Vis mer

Obs-varsel i åtte fylker: 
Måtte hjelpe spedbarn og kraftig nedkjølte ned fra Preikestolen

Nå utvides Obs-varselet til å gjelde åtte fylker.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sendt ut obs-varsel for store deler av Vestlandet mandag, etter at meterologene varslet om storm og store nedbørsmengder i området.

Det skremte imidlertid ikke turistene som mandag ettermiddag måtte reddes ned fra Preikestol-platået av Norsk Folkehjelp.

- Etter det jeg har skjønt, har de vært nødt til å bære ned tre personer på bårer. Det er forferdelig vær med mye nedbør, og ikke alle har vært kledd for å være til fjells i været som har vært, sier operasjonsleder Karstein Tendenes i politiet i Rogaland til Dagbladet.

Han sier det er klassisk at turgåere legger ut på den populære ruta uten å ha kledd seg ordentlig.

- Hva får dem til å legge ut på en sånn tur når det er sendt OBS-varsel?

- Kanskje forstår de ikke språket, kanskje har de ikke fått det med seg, kanskje var det denne dagen de var i Norge, og da presser de kanskje grensene selv om det ikke er så lurt.

Beredskapsleder Arne Alsvik i Norsk Folkehjelp sier de tok situasjonen meget alvorlig.

Da Dagbladet snakket med ham ikke lenge etter klokka 18 mandag hadde hjelpemannskapene fått alle turistene ut fra området.

- Den mest alvorlige skaden var en person som hadde kroppstemperatur på 32 grader. Vi har også fraktet barn helt ned i spedbarnsalder ut av området. Det kunne gått mye verre enn det gjorde, sier han til Dagbladet.

Obs-varsel i åtte fylker

Alsvik sier stien opp til området - som tidligere mandag ble sperret av - nå er åpnet igjen.

- Vi har lagt en plan for morgendagen sammen med Stiftelsen Preikestolen og kommer til å være tilstede fra morgen tidlig, og fraråder folk som ikke er godt kledde og klarer å ta vare på seg selv til å ta turen, sier han.

Uværet løyer nemlig ikke med det første.

Tidlig mandag ble det sendt ut obs-varsel for Hordaland, Rogaland og Sogn- og Fjordane på grunn av store nedbørsmengder, og kort tid etter ble det også sendt ut varsel for Møre og Romsdal.

I Rogaland, hvor Preikestolen ligger, anslås det at det kan regne mellom 70-110 mm regn i løpet av de neste 36 timene.

Utpå dagen ble obs-varselet utvidet til å gjelde totalt åtte fylker.

I Vestfold, Østfold, Aust-Agder og Vest-Agder er det først og fremst sterk vind som er grunnen til at meteorologene roper varsko.

Her vil det blåse vind med en styrke på 20-25 m/s i kastene.

- Det ble brått høst, føler jeg. Det er til og med sånn at vi venter snø i høyfjellet fra Jotunheimen og sørover til cirka Hardangervidda, sier meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk Institutt.

Regn på Østlandet

Den sterke vinden på Østlandet vil være verst i natt og i kveld, før den løyer i morgentimene tirsdag. I Agderfylkene vil det blåse kraftig fram til tirsdag ettermiddag før det løyer.

På Østlandet vil det dessuten komme en del regn tirsdag - men meteorologen beroliger med at det ikke vil bli så kraftig som uværet som herjet i helga.

- Det blir en del lokalt tunge byger på Østlandet som kan gi ganske mye nedbør enkelte steder i morgen og med regn resten av kvelden, men det er ikke sammenlignbart med det som var på lørdag, sier hun.

Uværet på Vestlandet ventes å fortsette i dagene framover, men skal ifølge prognosene bli litt lettere onsdag ettermiddag.

- Ikke mye sommer igjen

- Trønderne får byger og regn de neste dagene. I Nord-Norge er det litt mer skiftende med lettere byger, sier meteorologen.

Det er imidlertid ingen indikasjoner på at det vil bli noe annet enn gråvær over hele landet i uka som kommer - kanskje med unntak av torsdag, da været kan bli litt lettere i særlig Nord-Norge.

Meteorologisk institutt har varslet kaldere vær i hele Norge inneværende uke.

- Det er ikke mye sommer igjen denne uka. Da må vi vente over helga og til starten av neste uke. Da ser det litt ut som om det kan bli litt pause i elendigheten, sier meteorologen, som forklarer at et høytrykk vil etablere seg over Skandinavia i løpet av helga.