Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«OBS-varsel»: Kraftig lavtrykk på vei til Norge. Varsler full storm flere steder i landet

- Ting som river seg løs kan virke som prosjektiler.

 UVÆR:  Dette bildet er et illustrasjonsfot fra Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane fredag. Foto: Torfinn Kråkenes.
UVÆR: Dette bildet er et illustrasjonsfot fra Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane fredag. Foto: Torfinn Kråkenes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Send inn dine uværsbilder til 2400@db.no!

- Noen steder vil det være liten storm, andre steder vil det være full storm - det må man ta hensyn til, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Øyvind Johnsen, til Dagbladet.

Nettsidene til Meteorologisk institutt har nå en «OBS-varsel» på været som vil prege deler av Vestlandet i morgen- og formiddagstimene i dag.

- Det er veldig kraftig lavtrykk som ligger nordvest for Skottland. Det kraftige trykkfeltet har retning norske områder, og det er det som nå har «skylda» for stormen flere vil kjenne på kroppen i dag, sier Johnsen.

Uværet vil kjennes godt flere steder, forteller værvarsleren.

- I deler av kystområdet i Rogaland er det full storm i øyeblikket. Man vil nok merke kuling godt opp på skalaen i for eksempel Stavanger sentrum også. Utover morgentimene vil vindstyrken også øke i Hordaland og videre nordover i kyststrøket, sier Johnsen.

- Følg med Meteorologen ber folk i vindutsatte områder om å være varsomme.

- Liten og full storm tar på kroppen, så følg med. Man må passe seg for løse gjenstander i lufta. Det vil være farlig enkelte steder, og ting som river seg løs kan nesten virke som prosjektiler i stormen. Det vil rett og slett bli skikkelig ruskevær, sier meteorologen.

Det er i hovedsak kyststrøket i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og fjellområdene i Oppland og Sør-Trøndelag som vil merke den sterke vinden.

- Heldigvis er mange i disse områdene vant til dette, sier vakthavende meteorolog.

- Vil roe seg Johnsen forteller til Dagbladet at været trolig vil bli bedre utover ettermiddagen.

For resten av landet ser værutsiktene betydelig bedre ut fra morgenen av.

- For Sør- og Østlandet vil det bli lett bris, som kanskje vil øke på utover dagen. Det kan komme opp mot liten kuling og perioder med stiv kuling. Nord i landet vil det bli relativt bra vær, med noe regnvær, men ingen storm der. I tillegg vil det bli relativt varm temperatur i hele landet i dag, sier han til Dagbladet.

Værutsiktene Slik beskriver Meteorologisk institutt været de neste timene i de stormutsatte områdene:
«Torsdag morgen og formiddag ventes det sterk vind på kysten og utsatte steder i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Risiko for høy vannstand i Sogn og Fjordane. Kraftig vind fra sørøst i fjellet.»

• Rogaland «Torsdag morgen og formiddag ventes det sørøst liten og kan hende full storm på kysten og i fjellet. Det ventes også vindkast på omkring 20-25 m/s i innlandet.»
•Hordaland «Torsdag morgen og formiddag ventes det sørøst liten og kan hende full storm på kysten og i fjellet. Det ventes også vindkast omkring 20 m/s i innlandet.»
•Sogn og Fjordane «Torsdag morgen og formiddag ventes det sør-sørøst liten storm på kysten og i fjellet i sør. Det ventes også vindkast på omkring 15-20 m/s i innlandet. Varsler for strekninga Fedje til Stad: Risiko for høy vannstand, estimert til ca 50 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, er ventet sent torsdag formiddag. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no»

Oppland og Sør-Trøndelag «Fra tidlig torsdag morgen sørøst periodevis liten storm i fjellet. Torsdag ettermiddag minkende.»