NÅ KOMMER SNØEN: Folk i Sør-Norge kan vente seg store snømengder i morgen. Det er sendt ut Obs-varsel for flere fylker i Sør-Norge på grunn av snøen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NÅ KOMMER SNØEN: Folk i Sør-Norge kan vente seg store snømengder i morgen. Det er sendt ut Obs-varsel for flere fylker i Sør-Norge på grunn av snøen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Obs-varsel om store mengder snø i Sør-Norge: - Den kommer til bli liggende i lang tid

Kan komme 20-40 centimeter snø på tolv timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snøværet kommer for fullt i Sør-Norge denne uka. Meteorologisk institutt melder at det kan komme 20-40 centimeter snø i løpet av tolv timer.

- Det er bra mengder. Det er ikke noe tvil om det. På kort tid kan dette bety trøbbel for entreprenørene ved å holde veier åpne, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet.

Obs-varsel

Det er sendt ut obs-varsel i begge agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud de kommende dagene. Dette spesielt for å advare bilistene.

I Vest-Agder er det både snø og temperaturer rundt null grader som kommer til å skape problemer. Her må bilene være skodd for forholdene, og beredskapen må vurderes, melder Yr.no

I Telemark, Aust-Agder og Vestfold blir det mye snø. Det meste kommer mandag kveld og natt til tirsdag.

- Det er nødvendig å være skodd etter forholdene, formaner Yr.

Også ellers på Østlandet er det ventet en god del snø, men her er det ikke sendt ut obs-varsel.

Kommet for å bli

Fagerli ved værvarslinga sier snøværet til tider kan bli intenst.

- Det første kommer i kveld og varer i 24 timer. Det er bare sør for Lillehammer og Mjøsa det kommer nedbør på Østlandet. På kysten er det milde luftmasser og nedbøren vil trolig gå over til regn og sludd i løpet av tirsdag.

Mange ser imidlertid kanskje på snøværet som positivt, og til dem har Fagerlid en gladnyhet.

- Det er ventet en kuldeperiode etterpå, og snøen som kommer nå blir liggende i lang tid. Den blir i hvert fall liggende fram til neste helg, sier Fagerlid.

- Til jul også?

- Den kan bli liggende lenge, men vi ser jo ikke lenger fram på prognosene enn vi gjør, så det er umulig å si selvfølgelig, sier meteorologen.

- Tørt og fint vintervær

Snø etterfulgt av tørt og fint vintervær blir altså gjennomgående i Sør-Norge, også andre landsdeler kan vente seg fint vintervær.

- Det blir temperaturer på minusgrader utover uka. Tørt og kaldt normalt vintervær, sier Fagerlid.

- Både på Vestlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal blir det tørt og fint vintervær. I nord treffer et polart lavtrykk kyststrøkene i Troms. Det vil bli mer vær og pålandsvind i Nord-Norge, sier han.