Maiværet:

Obs-varsel: Snø og glatte veier på 1. mai

Vinteren gjør comeback.

SNØ I OSLO: Høytliggende områder i Oslo, som Frognerseteren, kan vente seg betydelig snøfall 1. mai. Her daglig leder av Frognerseteren restaurant, Walter Kieliger, i fjor. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SNØ I OSLO: Høytliggende områder i Oslo, som Frognerseteren, kan vente seg betydelig snøfall 1. mai. Her daglig leder av Frognerseteren restaurant, Walter Kieliger, i fjor. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Håper du på en vårlig og solrik 1. mai? Da venter du nok forgjeves. Vinteren gjør nemlig et kort, men intentst comeback på Østlandet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Jeg har nettopp sendt ut et obs-varsel for kjøreforholdene i Hedmark og Oppland - der kommer det snø helt ned i lavlandet. På resten av Østlandet blir det ganske lav snøgrense, 200-400 meter, sier Hanne Beate Skattør, vakthavende meteorolog på Blindern, til Dagbladet.

Det betyr at det også på høytliggende steder i Oslo - som Tryvann, der russen har tilholdssted - blir svært så vinterlig på rød-dagen.

Vanskelige kjøreforhold

Skattør understreker at folk som ferdes på veien på Østlandet, må være årvåkne.

- Jeg regner med at de fleste har lagt om til sommerdekk - folk må være forsiktige og kjøre etter forholdene. På fjellovergangene blir det en del vind, og sammen med snø og snøfokk kan forholdene bli vanskelige. Folk bør sjekke om det f.eks. blir kolonnekjøring, sier hun.

Vintercomebacket skyldes et lavtrykk som kommer sørfra, og vi [på Østlandet] ligger mer på kaldluftssida. Det har vært minusgrader om natta også i helga i de områdene som nå får snø, sier Skattør.

De gode nyhetene: «Vinteren» vil ikke vare særlig lenge.

- Det blir mest intenst natt til i morgen, men vil avta ganske fort utover formiddagen, også i Hedmark og Oppland. Etter det blir det en del nedbør, men da som regn, sier meteorologen.

Fin helg

Onsdag kveld kommer en ny front mot vest, og det blir litt mer nedbør torsdag.

- Men i helga blir det stort sett fint på Østlandet, sier Hanne Beate Skattør.

Resten av landet slipper noe vintercomeback, forteller Magni Svanevik ved Værvarslingen for Nord-Norge i Tromsø.

- Vestlandet får høyere temperatur enn Østlandet i morgen; der blir snøgrensa betydelig høyere, 800-1000 meter, og snø kommer bare i fjellet, som vi har utstedt obs-varsel for, sier Svanevik til Dagbladet.

Snø kommer også i indre strøk på Sørlandet, men her kommer det meste av nedbøren som regn. Nordover i landet blir det gradvis finere vær jo lenger nord man kommer.

- Det blir regn på Sunnmøre. Trondheim blir litt grått, men det blir veldig fint nord for dette, sier Svanevik.

BRRRRR: Anastasia Gruzdeva og venninnene tok noen bilder for å vise hva kulda kan gjøre med fjeset. Her i Yakutsk i Russland lever folk i opptil 65 minusgrader, melder Reuters. I landsbyen Oymyakon ble det så kaldt at termometeret gikk i stykker. Det sluttet å fungere på - 62 grader. Video: AP Vis mer

Varmere i nord

For Nord-Norges vedkommende er det fremdeles nattefrost, men her kan folk vente seg mer vårlige tilstander.

- Det blir litt høyere temperatur, med 8-10 grader. I tillegg blir det sol, så det blir fint og vårlig, sier meteorologen.

Svanevik bemerker at det blir en del vind fra Møre og Romsdal opp til Nordland.

- Vil finværet holde seg mot helga?

- Det skyer litt til i nord, mens Sør-Norge får det mer grått, med skyer og regn. Men det blir varmere utover i uka, opplyser Magni Svanevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer