KRITISERES: Valgarbeidere teller stemmer i Sudans hovedstad Khartoum. Valget oppfylte ikke internasjonale krav, sier EUs observatører. Foto: REUTERS / Mohamed Nureldin / SCANPIX
KRITISERES: Valgarbeidere teller stemmer i Sudans hovedstad Khartoum. Valget oppfylte ikke internasjonale krav, sier EUs observatører. Foto: REUTERS / Mohamed Nureldin / SCANPIXVis mer

Observatører kritiserer valget i Sudan

- Levde ikke opp til internasjonale standarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Presidentvalget og valgene på ny nasjonalforsamling og guvernører begynte for en uke siden. Det er de første valgene på 24 år der flere partier har kunnet delta.

Avviklingen av valget var imidlertid kaotisk, og valget ble utvidet med to dager.

- Disse valgene har problemer med å oppfylle internasjonale krav. De oppfyller dem ikke i det hele tatt, fastslår lederen av EUs valgobservatører i Sudan, Veronique de Keyser.

Hun påpeker at valgdeltakelsen var på rundt 60 prosent, noe som blir beskrevet som høyt. At observatører overvåker valget, viser en vilje til demokratisk utvikling, legger de Keyser til.

Ifølge USAs tidligere president Jimmy Carter, som ledet en delegasjon av valgobservatører, var valgprosessen preget av alvorlige mangler. Blant annet var det problemer med forsegling av valgurner og identifikasjon av velgere.

- Det er åpenbart at valget ikke vil leve opp til internasjonale standarder, sa Carter.

Observatørene var derimot enige om at valget var et steg i riktig retning for Sudan, og Den afrikanske union berømmet Sudan for å ha gjennomført et fredelig valg.

Flere opposisjonspartier boikottet valget. Det er ventet at president Omar Hassan al-Bashir vinner en komfortabel seier.(NTB)