Observert stort snøskred - frykter fire er tatt

Et større snøskred er observert i området Blåbærfjellet i Troms der fire personer er savnet. Politiet frykter de er tatt av skredet, og redningsaksjonen er avsluttet for kvelden.

Et turfølge på fire personer ble i ettermiddag meldt savnet i Blåbærfjellet i Troms.

Turfølget ble sist observert rundt klokka 14.00. Så langt er det ikke meldt om spor etter de savnede, og politiets innsatsleder på stedet, John-Kåre Granheim, sier til NRK at det er observert spor inn i dette skredet, men ikke ut.

- Det 300 meter bredt, og anslått til 500-600 meter langt. Vi vet ikke, men vi frykter at de fire er tatt av skredet. De skulle vært tilbake for lenge siden, sier han til NRK.

Klokka 21.30 opplyser operasjonsleder, Morten Augensen, i Troms politidistrikt til statskanalen at redningsaksjonen er avsluttet for kvelden på grunn av dårlige værforhold.

Det var varslet et vurderingsmøte klokka 21.00.

Snøskredfare hindrer letemannskapene

- Skredet er på toppen av fjellet, og det er høyt opp. Om vi sender mannskap inn, avhenger av hvor lett helikopteret kommer til. Snøskredfare og værforholdene hindrer oss, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt til NTB.

- Vi frykter at de savnede er tatt av skredet, men vi håper at det ikke har skjedd, legger han til.

På grunn av snøskredfaren blir bakkemannskap ikke satt inn i søket i Blåbærfjellet i Tamokdalen.

- Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder avventer på stedet, opplyser Troms politidistrikt.

Området ligger i Indre Troms, hvor det var betydelig snøskredfare onsdag, ifølge skredvarslingen til Varsom.no.

Svenske og finner

De savnede er en svensk kvinne og tre finske menn, opplyser politiet til det svenske nyhetsbyrået TT. De hadde vært på topptur i området.

- Nå har vi mellom 30 og 50 personer som jobber for fullt i området. Det kommer mannskap til fortløpende, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt til NTB ved 19.45-tiden onsdag kveld.

Helikopter

Søket konsentreres rundt områdene der det har gått flere skred. Et SeaKing-helikopter fortsetter med ytterligere søk i området utover kvelden, opplyser politiet. Et ambulansehelikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge bistår også, og flyr mannskap til området.

- Det er skumle forhold i fjellet. Det er høy rasfare og mye snø, sier Augesen.

Det skal ikke være noen hytter i fjellområdet som de savnede kan ha søkt tilflukt i.

De fire ble sist observert rundt klokken 14. Etter noen timer ble den femte personen i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Dagbladet følger saken.