<strong>- OBSERVERT:</strong> Kystvakten på Kapp Verde bekrefter at savnede Arctic Sea er observert 400 nautiske mil fra Kapp Verde. Skipet har vært savnet siden det forsvant fra radar 30. juli. Foto: Scanpix
- OBSERVERT: Kystvakten på Kapp Verde bekrefter at savnede Arctic Sea er observert 400 nautiske mil fra Kapp Verde. Skipet har vært savnet siden det forsvant fra radar 30. juli. Foto: Scanpix Vis mer

- Observert ved Kapp Verde

Savnede Arctic Sea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Savnede Arctic Sea er observert ved Kapp Verde, melder franske og russiske medier i dag, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Bekreftes
Dette bekreftes av øygruppas kystvakt, melder NTB i en hastemelding.

- Arctic Sea befinner seg 400 nautiske mil fra ei av Kapp Verde-øyene, og skipet er dermed utenfor Kapp Verdes territorialfarvann, sier en tjenestemann i Kapp Verdes kystvakt ifølge NTB.

Også den franske marinen skal ha observert skipet ved Kapp Verde, ifølge en talsperson for den franske forsvarsministeren, melder Mail Online.

Opplysingene skal imidlertid være ukjente for det finske rederiet som har hyret skipet, skriver Bloomberg.

De franske og russiske mediene skal ha fått informasjonen fra to anonyme kilder i Nato, men talsmann Chris Davies i Natos maritime hovedkvarter i England kan - i motsetning til kystvakten på Kapp Verde - ikke bekrefte observasjonen.

- Vi har ingen spesifikk posisjon, sier han, ifølge AP.

Kapp Verde er en liten øygruppe som ligger i havet vest for den nordlige delen av Afrika. Øyene er en tidligere portugisisk koloni, og ble selvstendig i 1975.

- Til kai i Spania
I går hevdet redaktør Mikhail Voitenko for det russiske sjøfartsmagasinet Sovfracht at skipet muligens hadde lagt til kai i den spanske turistbyen San Sebastián på grensa til Frankrike, men dette ble avvist av den spanske marinen.

Det maltesisk-registrerte lasteskipet Arctic Sea har vært savnet siden det forsvant fra radar 30. juli.

<strong>KAPP VERDE:</strong> En liten øygruppe vest for Afrika. Består av til sammen 15 øyer, og nå skal Arctic Sea være observert 400 nautiske mil utenfor øygruppa. Foto: Wikimedia Commons
KAPP VERDE: En liten øygruppe vest for Afrika. Består av til sammen 15 øyer, og nå skal Arctic Sea være observert 400 nautiske mil utenfor øygruppa. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Dette skjedde bare seks dager etter at skipet ble angrepet av ti væpna menn ved Öland utenfor Sverige.

Skipet er lastet med tømmer verdt om lag 11 millioner kroner, men det spekuleres i at det kan være lastet med noe annet og at det derfor har forsvunnet, eller at det er angrepet av pirater.

Kan være kapret
Det finske rederiet som har hyret skipet, frykter at skipet er kapret.

Skipet har en bestening på 15 russere, og Russlands president Dmitrij Medvedev har bedt det russiske forsvaret om å sette inn alle nødvendige ressurser for å finne skipet og eventuelt befri de som er om bord.

Russerne leter blant annet med fregatter, ubåter, hangarskip og satelitt, og er også tilbudt hjelp fra flere land.

Arctic Sea

• Malta-registrert lasteskip
• 321 fot langt, 4000 tonn
• Lastet med tømmer
• Forsvant fra radar 30. juli på vei fra Finland til Algerie

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer