INGEN SPOR:  Seilbåten med blant andre de tre nordmennene om bord har så langt ikke gitt lyd fra seg, og er meldt savnet. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT
INGEN SPOR: Seilbåten med blant andre de tre nordmennene om bord har så langt ikke gitt lyd fra seg, og er meldt savnet. Foto: BILL DIETRICH / PRIVATVis mer

Observerte vrakrester utenfor Asorene

- Vi har ingen holdepunkter for å si at dette er den savnede båten med nordmenn, sier hovedredningssentralen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seilbåten «Lady Domina» la ut fra øya Saint Martin i Karibia 31. mars i år, om bord var det tre nordmenn, en dansk mann og en britisk kvinne. To av nordmennene er Anders Mosteid (27) og Stian Abrahamsen (29).

De skulle seile om Orknøyene og til Norge.

Anders fortalte sin far at turen ville ta to uker, men etter det Dagbladet får opplyst skal skipperen ha anslått at turen ville ta «en måneds tid».

Nå er båten formelt meldt savnet, ifølge VG.

Så vrakrester På lørdag satte portugisiske myndigheter i gang en redningsaksjon etter at en fransk båt ble meldt savnet 600 nautiske mil sydvest for Asorene. Under denne aksjonen ble det observert vrakrester.

- Det ble sendt ut et fly lørdag kveld som observerte vrakrester 18 nautiske mil fra nødpeilesenderen, sier Eric Willassen, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Observasjonene ble gjort på natta, noe som gjorde forholdene vanskelige. Dagen etter ble det sendt ut nye fly og båter uten funn, og dermed er ikke den franske båten funnet.

- De pårørende her i Norge har vært opptatt av om dette kan ha vært den savnede båten, men vi har ingen holdepunkter for å si dette. Posisjonen var såpass nær nødpeilersignalet fra den franske båten, så det er nærliggende å tenke at det var den, legger han til.

- Må ha noe å gå etter Redningslederen forteller at de har anmodet kollegene «på det sterkeste» om å bruke mer ressurser på å leite etter den savnede båten.

- Vi har ikke myndighet til å beordre portugisiske myndigheter om å gjøre noe. Det de sier, og som er vanlig prosedyre, er at de må ha noe konkret å gå etter. Dette er enorme områder. Vi har ikke mulighet til å påvirke mer enn det vi har gjort, og det er selvsagt frustrerende for pårørende, sier han.

Bjørn Røst Kjørmo har seilt flere ganger med Anders Mosteid, og han er ikke bekymret for kompisen ennå.

- Ting kan ta tid, enkelt og greit. Og det kan hende at radioen ikke virker på grunn av en løs ledning, skader på antenna eller dårlig batteri. Jeg tar dette med ro, sier Kjørmo til Dagbladet.

Han mener at Anders har tatt for lite i om han har fortalt noen at det ville ta to uker.

- Vi seilte sammen Fra New York til Asorene i 2009, det er en kortere tur, og det tok 21 dager, sier Kjørmo.

Tror de har nødpeiler Det har ifølge VG vært sterk vind i området «Lady Domina» skal ha seilt i. Kjørmo forteller at de under den turen møtte en storm, med bølger på 12 meter og vind på 29 meter i sekundet.

- Det var rolig om bord, og god stemning. Anders takler sånt fint, og har vært med på det før, sier Kjørmo.

Storseilet på båten de da seilte i revnet, noe som førte til at de mistet framdrift.

- I slike tilfeller kan man ofte ikke holde den kursen du har tenkt, og når du er borte fra de vanligste sjøveiene, så er du stort sett utenfor synsvidde og radiovidde for andre båter, sier Kjørmo.

Han forteller at han har kontaktet Anders sin familie, og fortalt at de ikke trenger å være bekymret ennå.

- Vi hadde veldig bra utstyr, jeg vet ikke hva de har på denne turen, men det kunne ofte gå flere dager uten at vi så andre skip i det hele tatt, sier han.

Det er ikke ennå klart om båten har nødpeiler om bord.

- Selv om vi ikke vet om det er nødpeiler, så tror jeg det. Det er rart å dra ut på en slik tur uten, sier Kjørmo.