Odd Bondevik (73) er død

Døde etter lengre tids sykeleie.

DØD:  Odd Bondevik var født 20. juni 1941 i Sauda og var sønn av KrF-politiker Kjell Bondevik. Foto: NTB Scanpix.
DØD: Odd Bondevik var født 20. juni 1941 i Sauda og var sønn av KrF-politiker Kjell Bondevik. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mangeårig Møre-biskop Odd Bondevik (73) døde lørdag ettermiddag i Drammen, opplyser familien til NTB. Bondevik døde på lindrende enhet ved Drammen helsehus etter lengre tids sykeleie.

Odd Bondevik var født 20. juni 1941 i Sauda og var sønn av KrF-politiker Kjell Bondevik. Han var biskop i Møre i nesten 17 år, fra november 1991 til han gikk av 1. mars 2008. Fra 1998 til 2002 var han også Den norske kirkes preses.

Odd Bondevik markerte seg på den konservative fløyen i kirken. Bondevik var motstander av kvinnelige prester, men skiftet syn. I 1996 gikk han offentlig ut med sitt nye standpunkt.

- Redelig Han var også en motstander av homofile prester og sto fast på dette gjennom hele sin tid som biskop. Han ble oppfattet som en sympatisk og redelig person, også av sine motstandere i de kontroversielle sakene i kirken.

Bondevik markerte seg også i saker utenfor kirken, blant annet hadde han sterke synspunkter i miljøsaker. Han tok til orde for sivil ulydighet mot det planlagte gasskraftverket på Mongstad dersom det ikke fikk CO2-rensing fra første dag. Han ville at flomlyset på kirkebygningene skulle slås av i perioder med en anstrengt energisituasjon, som en symbolhandling. Han ønsket også en alternativ reisegodtgjørelse for å redusere bilbruken blant kirkens ansatte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer