Odd Bondevik vant 1. runde i bispevalget

Biskop Odd Bondevik i Møre bispedømme har fått flest stemmer i avstemmingen om ny biskop i Oslo. Bondevik fikk 192 stemmer som førstekandidat. Rektor Gunnar Stålsett fikk 136 førstestemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Domprost Ole Christian Mælen Kvarme fikk 45 stemmer som førstekandidat, mens prost Anne-Lise Brodtkorb fikk 31 førstestemmer.

Etter denne avstemmingen er det nå Kirkerådet og biskopene som skal uttale seg.

- Fristen for disse er 13.februar. Jeg regner med at selve utnevnelsen av ny biskop i Oslo kan skje i månedsskiftet februar/mars, sier kirkeminister Jon Lilletun.

Den nye biskopen skal ta over etter biskop Andreas Aarflot, som går av 1. august.

Det er om lag 600 stemmeberettigede som har sendt inn forslag over tre bispekandidater i prioritert rekkefølge. Blant de stemmeberettigede er det 300 prestene, kateketene og sognediakonene i Oslo bispedømme. Også de 97 prostene i Norge har stemmerett sammen med de teologiske professorene ved de teologiske fakultetene og rektorene ved de praktisk-teologiske seminarene. I tillegg har hovedstadens 75 menighetsråd stemmerett.

Solid støtte

Teologiprofessor Jacob Jervell har uttalt at de beste kandidatene aldri vil bli biskoper så lenge Kjell Magne Bondevik er statsminister.

Jervell frykter at regjeringen ikke vil våge å trosse Kirkens vilje i saken, men velge den kandidaten som har fått flest stemmer i nominasjonsprosessen. Arbeiderpartiet har i sin regjeringstid utnevnt flere biskoper som ikke har fått flest stemmer under valgene, heriblant Eivind Berggrav, Rosemarie Køhn, Sigurd Osberg og Kristian Schjelderup.

Ekspedisjonssjef Fisknes sier at resultatet fra den store høringsrunden erfaringsmessig siles gjennom biskopene og til departementet. Både biskopene og Kirkerådet kan komme til et annet resultat enn det som nå foreligger. Hva regjeringen så vil gjøre, vil ekspedisjonssjefen nødig uttale seg om. Men Fisknes sier at det er viktig at den nye biskopen har solid støtte i Kirken.

(NTB)

AVGJØRES I ÅR: </B> Den nye biskopen i Oslo skal utnevnes før påske, opplyser ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer