KJENT OG KJÆR: Odd Børretzen er død. Foto: Jørn H. Moen /Mikkel Moen Larsen/ Dagbladet
KJENT OG KJÆR: Odd Børretzen er død. Foto: Jørn H. Moen /Mikkel Moen Larsen/ DagbladetVis mer

Odd Børretzen er død

Døde natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den folkekjære artisten Odd Børretzen døde natt til lørdag, melder Juritzen forlag. Han ville blitt 86 år 21. november.

- Odd Børretzen døde kl. 2 i natt etter rundt en måneds sykeleie, det sier Arve Juritzen til Dagbladet lørdag morgen.

Han har nylig gitt ut boka «Helt all right», som er en samling av Odd Børretzens beste tekster med hans egne illustrasjoner. Juritzen arbeidet sammen med Børretzen om boken , men understreker at han ikke er blant de som kjente den folkekjære trubaduren best.

- Familien har bedt oss om å gi assistanse med å formidle bortgangen, forteller Juritzen.

- Det var for meg veldig ærbødig å få jobbe med Odd Børretzen, han har jo en unik litterær stemme.

- I boken «Helt all right» samlet vi de beste tekstene hans, men det var et krav at han skulle være med å bidra, å skape.  Det var et helt klart hode og sinn, men en kropp som ikke fungerte. Det synes han var tungt selv.

Mandag 22. oktober skrev Dagbladet at Børretzen var innlagt på sykehus med lungebetennelse.

Multikunstner Foruten sin omfattende forfatter- og visesangvirksomhet, arbeidet han som musiker, illustratør og oversetter. Heller ikke skuespillerfaget var ham fremmed, skriver NTB.

Mange husker ennå med fryd hans såkalte pensjonistsketsjer i radio og TV på 1970-tallet, der pensjonist Edward Bråten fra Gamle Hammersborg i Oslo fører enedialog med pensjonist Tobias Tønnesen (Julius Hougen) som er fra Sørlandet og som også fører dialog med seg selv. De to herrene holdt det gående i mange år, til stor glede for radio- og TV-publikum.

Etter Børretzens utsagn måtte han slutte med dette fordi han fikk dårlig samvittighet på vegne av landets pensjonister.

Humor og ironi Humor og ironi er nøkkelord når det gjelder Odd Børretzen. Varm humor og treffsikker ironi går igjen i bøkene og visene, og med sin form traff han store leser- og lytterskarer - gamle som unge. Formen og stilen var finpusset til minste millimeter, skriver NTB.

Når humoren gikk rett hjem, var ikke bare fordi kvikke formuleringer traff oss. Den var også dyp og ettertenksom, varm og overbærende.

På sine plater har Odd Børretzen hatt mange samarbeidspartnere. En av dem var musikeren og visesangeren Alf Cranner. Mange mener at deres plate fra 1974, «Odd Børretzen og Alf Cranner i levende live på Sandvika kino en kald desemberkveld i 1973», er noe av det beste de to laget i de ti årene de samarbeidet.

Samarbeidet med musikeren Lars Martin Myhre innledet en helt ny glansperiode for Odd Børretzen. De to hadde kjent hverandre siden 1980, og de samarbeidet om flere suksessinnspillinger fra 1990-tallet. «Noen ganger er det all right» fra 1995 ble folkeeie og en salgssuksess nesten uten like. Han kom i disse årene også med en rekke vakre og vemodige sanger om kjærlighet og alderdom.

Det er på CD-en «Noen ganger er det all right» at Børretzen tar et oppgjør med måkene. Mange trodde han hatet disse fuglene, men det gjorde han ikke. Måkene var en metafor på mennesker som bare tenker på seg og sitt, og slike egenskaper hadde ikke Odd Børretzen særlig sans for.

Børretzen ble født 21. november 1926 på Fister i det som nå heter Hjelmeland kommune.