Odd fikk mystisk urfisk i garnet

Etter 60 års erfaring som fisker, opplevde Odd Hemnes å finne en fisk i garnet som han aldri hadde sett før. Ekspertene klør seg i hodet: Fangsten er en sjelden urfisk!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heimnes hadde aldri sett noe lignende. Fisken han dro opp fra Herdlafjorden i Hordaland forrige torsdag minnet om en hai med tryne som et lite pattedyr.

- Den liknet mest en oter i ansiktet, og kroppen var som på en liten hai. Finnene svinger ut ved hodet, omtrent som på en fugl. Det var en riktig fin fisk, sier Odd Heimnes (76) til Bergens Tidendes nettutgave.

- Øynene var grønne og selvlysende. Den hadde en merkelig blågrå farge. Selv om den var helt død var den klar til angrep. Det så ut som at den skulle bykse i meg, den har nok kjempet for livet, sier Heimnes til BA.

Få har sett den

Raringen på fem kilo var død da han dro den opp. Heimnes fryktet at den kunne være giftig, og ringte lokalavisa Askøyværingen. Fiskeekspertene ved Akvariet i Bergen måtte kontakte sine kolleger på Havforskningsinstituttet for å få svar på gåten.

Bildene av Heimnes' fisk ble sendt fra ekspert til ekspert før en kvinne ved Havforskningsinstituttet gjorde dem alle litt klokere: Raringen er en svartfisk, en Centrolophus niger. Den er sjelden. Og urgammel.

- Dette er en fisk som veldig få mennesker har sett. Den har veldig opprinnelige finner og en gjelleliknende inngang i forkant av de egentlige gjellene, noe jeg aldri har sett før, sier biolog Kees Ekeli ved Akvariet i Bergen til Bergens Tidende.

Stoppes ut

En stamme av den spiselige fisken lever ifølge avisa i Stillehavet mellom Chile og Australia, en annen stamme lever i Nord-Atlanteren. De to stammene har imidlertid ingen kontakt, noe som er et lite mysterium for forskerne, forteller Ekeli. Men selv om en stamme av fisken lver i Nord-Atlanteren, er det en spesiell fangst: Svartfisken lever nemlig på dybder mellom 100 og 600 meter. Og de få svartfiskene som er dratt opp fra havet er tatt med trål, ifølge Bergensavisen.

Så spesiell er fisken i Odd Heimnes fryseboks at Herdla museum og Universitetet i Bergen nærmest slåss om å overta den.

Sammen har de kommet fram til et kompromiss: Museet overtar skinnet til utstopping, mens universitetet får oversendt resten. Den flådde fisken skal legges på sprit i forskningens tjeneste.

Dermed er både fisker og fisk sikret oppmerksomhet i en tid framover: Urfisken får evig liv på sprit til glede for framtidas biologer. Og fiskeren har allerede dratt fangsten opp av fryseren flere ganger enn han har tall på. Til glede for forskere og fotografer.

HER ER DEN: Odd Heimnes måtte ha hjelp av ekspertene ved Akvariet i Bergen og Havforskningsinstituttet for å få svar på hva han hadde fått i garnet. En Centrolophus niger!Foto: YNGVE JOHNSEN, ASKØYVÆRINGEN