Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Odd Geir (54) omkom bare et steinkast unna der han vokste opp. Nå er hele Øygarden i dyp sorg

Odd Geir Turøy (54) omkom i helikopterulykka.

 - ALLE KJENNER FAMILIEN:  - Hele Turøy kjente til ham da han vokste opp. Alle kjenner familien, og alle tankene våre ligger nå hos hans familie, sier Øygarden-ordføreren Børge Haugetun om avdød Odd Geir Turøy.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- ALLE KJENNER FAMILIEN: - Hele Turøy kjente til ham da han vokste opp. Alle kjenner familien, og alle tankene våre ligger nå hos hans familie, sier Øygarden-ordføreren Børge Haugetun om avdød Odd Geir Turøy. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØYGARDEN/TURØY (Dagbladet): - Han vokste opp ikke langt unna herfra, sier Børge Haugetun, ordfører i Øygarden kommune.

Han peker mot en liten fjellknaus dekket av lyng og mose som ligger drøyt 200 meter foran ham. Den umiskjennelige lyden av et helikopter som er på tur til en oljeplattform, høres i området.

- Og bak der gikk helikopteret ned, sier han.

På fredag ble Øygarden kommune rammet av en dobbel katastrofe. Et Super Puma-helikopter på vei fra Gullfaks B i Nordsjøen og til Flesland, styrtet på Turøy. Alle 13 om bord i helikopteret omkom i ulykka.

Så ble det alle fryktet bekreftet: én av de omkomne, var Odd Geir Turøy (54), bosatt i Øygarden kommune og vokst opp like ved krasjstedet.

- Alle kjenner familien Ordføreren i den lille kommunen kjente ikke Turøy personlig, men kjente til både ham og familien. For lokalsamfunnet har tragedien vært nettopp det: én tragedie.

Alle her kjente enten den omkomne personlig eller kjenner noen som jobber i Nordsjøen.

Alle familiene som bor her kjenner noen som lever med uroligheten av å vente på at sine kjære skal komme hjem med et helikopter.

Til Haugetuns høyre, er den siste brua man må krysse for å komme over til Turøy. Deler av den er nå dekket med blomster, til minne om de som omkom.

- Hele Turøy kjente til ham da han vokste opp. Alle kjenner familien, og alle tankene våre ligger nå hos hans familie, sier Øygarden-ordføreren Haugetun.

Han har selv snakket med familien til den omkomne som bodde i Øygarden, og beskriver en familie som er sterkt preget av hendelsen.

- Det gjør oss som medmennesker selvfølgelig også sterkt preget, sier ordføreren.

Oppfølging viktigst For de som var hjemme på tidlig fredag formiddag, utspilte tragedien seg foran deres egne øyne - synsinntrykk de nå er nødt til å leve med. Å hjelpe dem å bearbeide det, er blitt ordføreren og kommunens viktigste oppgave i dagene etter ulykken inntraff.

- Det skal ikke stå på ressurser nå. Vi knytter til oss alt som er av tilgjengelige ressurser for å kunne sikre at de som trenger det, får nødvendig oppfølging, sier ordføreren.

Der skal også sogneprest i Øygarden, Espen Tveten, bidra i tida som kommer. Å hjelpe de som er direkte eller indirekte berørt med å la livet gå videre, blir kanskje aller viktigst.

Ulykke fredag, konfirmasjon lørdag, dåp søndag Der statuerer kirken et godt eksempel, mener Tveten. Selv om den største ulykka som noen sinne har rammet Øygarden skjedde på fredag, var det allerede lørdag klart for konfirmasjon i kirka. På søndag var det dåp.

- Kirken blir steder hvor man opplever det beste og det verste. Her feirer man at livet har begynt, man feirer et giftemål, og man sørger over at liv går tapt, sier sognepresten til Dagbladet.

Sognepresten passerte selv ulykkesstedet ikke lenge etter at helikopteret hadde stupt i bakken.

- Folk sprang forbi. Politiet tok på seg jakkene sine. Det var noe som hadde skjedd, sier Tveten.

Dette noe ble han oppmerksom på hva var like etter. Da var kristestaben i kommunen satt, og sognepresten var i beredskap ved behov. Han er helt klar på hva kirken skal bidra med i tida som kommer.

- Kirken skal være der den skal være og alltid har vært: den skal være tilgjengelig for mennesker. Og de skal kunne stole på at vi er der når noe har skjedd.

Odd Geir Turøy var ansatt i Aker Solutions, og selskapet sendte selv ut en omtale av 54-åringen mandag. Den startet slik:

«Selskapet vårt er i sorg. Vi har mistet fire kjære, verdsatte kollegaer og venner. Mange har mistet sine livspartnere, foreldre, besteforeldre og til og med barn.»

Også Arild Fossedal (43), fra Aker Solutions omkom i ulykken.

«Odd Geir Turøy var ettertraktet på riggene på grunn av sin kompetanse og sterke arbeidsmoral. 54-åringen jobbet som rørlegger på offshore-installasjoner og begynte i selskapet i 1995. De siste årene var han tilordnet Gullfaks. Odd var en ivrig hjortejeger og bobilentusiast. Han hadde også stor lidenskap for matlaging og tok rollen som husets kokk når han var hjemme fra Nordsjøen.

Odd etterlater seg kone, tre voksne døtre og barnebarn.»

Hele Norges coronakart