Odd Lindberg raser mot Jan Guillou

- Jan Guillou er en kvise på samfunnets rumpe. Han er en machomann av dimensjoner. Han er nedlatende, og jeg blir kvalm av ham, tordner tidligere selfangsinspektør Odd Lindberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Guillou er aktuell på svensk tv med programmet «Guillou på jakt». Der tar han seerne med på blant annet isbjørn- og hvalrossjakt. Han beskriver i detalj hvordan jakta foregår, og det er beskrivelsene som gjør Lindberg forbannet. Han så programmet sammen med kona og datteren.

- Vi syntes det var kvalmende. Hans uttrykksmåte virket så nedlatende. Han hadde ingen empati og viste ingen følelser. Guillou er ikke noe godt forbilde for noen. Han var destruktiv og negativ. Da jeg så programmet var jeg tilbake på Vestisen under seljakta. Men Guillou er hvassere enn norsk selfangst, sier Lindberg til Dagbladet :på nettet.

Machomann

- Mange opplever Jan Guillou som en kvise på samfunnets rumpe. Han er en machomann av dimensjoner. Jeg får inntrykk av at Guillou er skyteglad og at han elsker jakt og elsker å felle dyr. Jeg mener ikke det er noe galt i å gå på jakt. Det er ikke det dette handler om. Men hans måte å kjøpe seg inn på for å få jakte på dyr han ellers ikke ville få jakte på, er kvalmende. Guillou driver markedsføring av seg sjøl. Han er ikke interessert i inuittenes forhold, sier Odd Lindberg til Dagbladet :på nettet.

Lettskremt

Lindberg er mest opptatt av inuittenes ve og vel, men reagerer sterkt på hvordan Guillou framstiller dyrejakta.

- Da han skulle skyte isbjørn ga han inntrykk av at den var kommet for å spise ham. Han mener han gjør samfunnet en tjeneste ved å skyte isbjørn, og har ingen samvittighet i forhold til det. Men isbjørnen kommer ikke for å spise Guillou. Den er bare nysgjerrig. I tillegg er isbjørnen lettskremt. Jeg har sjøl skremt bort isbjørn, sier Lindberg.

- Etter at han har skutt isbjørnen repeterer han hvordan han gjorde det, og viser hvor suveren han var. Jeg synes det er motbydelig. Det var mange som ringte til meg etter programmet og var illsinte. De ville nesten henge Guillou. Også råbarka jegere reagerte.

Hjertestans

Han er ikke redd for å stikke hodet fram igjen.

- Hvorfor skal jeg være det? Guillou er ikke helgenforklart i Sverige. Det må være anledning til å kritisere, og jeg synes jeg har vært moderat i språktonen.

Lindberg skriver nå bok om sine opplevelser fra 1987 og fram til nå. Det er ikke klart når boka blir ferdig.

- Jeg skriver ikke særlig raskt, for jeg er ikke helt frisk for tida. Jeg var nylig akutt innlagt med hjertestans. Men jeg er fremdeles i stand til å kritisere.

FORBANNET: Odd Lindberg synes Jan Guillou er en kvalm machomann.