Odd Magne satt i en skråning i over tre timer

Nordmenn i Thailand skremt av tsunamivarsel.

EVAKUERTE: Turister som evakuerer mot høyereliggende områder etter at tsunamialarmen gikk i Thailand. Den ble senere avblåst. Foto: EPA/YONGYOT PRUKSARAK/SCANPIXNTB
EVAKUERTE: Turister som evakuerer mot høyereliggende områder etter at tsunamialarmen gikk i Thailand. Den ble senere avblåst. Foto: EPA/YONGYOT PRUKSARAK/SCANPIXNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre og en halv time satt Odd Magne Kjeldstad høyt oppe i en bratt skråning over Patong og ventet på at tsunamien skulle komme. Det gjorde den heldigvis ikke.

Sammen med fem andre nordmenn var Kjelstad, som er fra Tønsberg, ute og ruslet i gatene i Patong da han plutselig skjønte at noe var på gang.

- Lokalbefolkningen begynte å bli urolige. Vi lurte på hva som skjedde, og fikk høre at det var tsunamivarsel, forteller Kjelstad til NTB.

- Etter hvert var det en folkestrøm på vei opp mot høyden, og vi valgte å følge strømmen, sier Kjelstad. Han forteller at det var lite informasjon til å begynne med.

- Men da vi hadde kommet ut av byen og var på vei mot et bratt skråning, begynte det å gå alarmer. Vi klatret opp så fort vi kunne. Det var panikk blant enkelte, og det var en dyster stemning. Mange var redde, også vi. Vi tok dette svært alvorlig, vi har jo friskt i minne hva som skjedde i 2004, sier han.

Så ut over havet Kjelstad og reisefølget hans satt i tre og en halv time i den bratte skråningen, 85 meter over havet. Først i 19-tiden lokal tid våget de seg ned etter å ha fått forsikringer om at tsunamifaren var over.

- Vi satt hele tiden og så ut over havet, og så ingen tegn på at en flodbølge var på vei. Heldigvis var det noen der oppe som hadde med seg vann, og som vi alle kunne dele på. For det var varmt å sitte der så lenge.

Kjelstad synes det var en skremmende opplevelse.

- Det er klart det er skremmende når folk kommer løpende og skrikende mot deg. Vi var forberedt på det verste, men heldigvis gikk det bra, sier han.

Merket lite Flere nordmenn som er på ferie i Thailand, forteller at de merket lite til skjelvene som onsdag rammet utenfor kysten av Indonesia.

- Man får liksom ikke følelsen at det er ekte så lenge man ikke ser det, sier Daniel Berg Johannessen (25) fra Oslo. Han ble evakuert til Phuket fra Patong etter tsunamivarselet i Thailand.

- De sier at vi er trygge her, og at det ikke er noe problem for oss, men like borti lia her sitter det masse folk på fjellet. Så folk er nervøse, sa Berg Johannessen før faren var avblåst.

Selv merket han ikke noe til skjelvet. I Phuket var stemningen rolig.

Venter på beskjed Før tsunamivarselet ble avblåst, satt Emil Søbak Gundersen fra Lillehammer høyt oppe i terrenget i Railay Beach ved Krabi og ventet på beskjed om at det var trygt å gå ned.

- Det er jo ikke noe man opplever hver dag, sa Gundersen.

Etter jordskjelvet kom lokale vakter løpende og ba turistene om å evakuere og komme seg opp i høyden.

God kontroll Heller ikke Cathrine Aasebø Bakken, som er på ferie i Krabi med mann og to barn, merket noe til skjelvene. Familien lå ved bassenget da hotellets ansatte ba alle om å samle seg i resepsjonen, det høyeste punktet på hotellområdet.

- I begynnelsen var stemningen anspent, og barna ble ganske redde. Men det har roet seg en del, sa Bakken før situasjonen ble avklart klokken 15 norsk tid.

Hun mener situasjonen ble håndtert profesjonelt fra hotellets side.

- Jeg har inntrykk av at de har veldig god kontroll på evakueringen. De vet hva de skal gjøre, sa hun. (©NTB)