Odd Nerdrum vil sone hjemme

Odd Nerdrum har skrevet brev til Justisdepartementet i håp om å få sone straffen på nesten tre års fengsel hjemme.

VIL SONE HJEMME: Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VIL SONE HJEMME: Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke kom dommen fra Borgarting lagmannsrett, der den 68 år gamle maleren ble dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteunndragelser.

Nerdrum har anket dommen til Høyesterett.

I ti år har Odd Nerdrum boikottet norske medier. Nå bryter han tausheten og snakker ut om dommen i Klassekampen.

Gave til staten - Jeg synes det er en bedre idé om jeg kan stå her og male med en fotlenke, i stedet for å kaste bort tida i et fengsel med å spille kort, sier Odd Nerdrum til Klassekampen.

I brevet til Justisdepartementet trekker han en sammenligning til løvestatuene som er plassert utenfor Stortinget i Oslo. Disse ble hogget ut av steinhoggeren, Gudbrand Lia, som satt fengslet for drap.

- Dersom myndighetene går med på en slik løsning, vil jeg lage et stort bilde på 6x4 meter, som skal hete «Fengslene åpnes», og gi det som en gave til den norske stat, sier Nerdrum

Hitler Før en eventuell soning skal Nerdrum prøve saken sin for Høyesterett. Han han har klare oppfatninger om dommen i lagmannsretten:

- Jeg oppfatter dette som en kunstpolitisk dom, sier Nerdrum.

Han ble dømt for å ha solgt malerier for i underkant av 14 millioner kroner i utlandet, i perioden 1998-2002, uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

- Det er et forsøk på å ramme meg fordi jeg representerer en klassisk-figurativ stil, et europeisk følelsesliv. Helt siden jeg var elev ved Kunstakademiet, har jeg fått kritikk for dette.

- Selv ikke Hitler satte en eneste «entartet» kunstner i fengsel. Når man blander rødt og grønt, får man en ganske ekkel farge, sier Nerdrum.

(NTB)