«FORBANNET»: Tarjei Skirbekk (t.h.) var en av Jonas Gahr Støres nærmeste rådgivere. Han stilte som UD-representant under appellene etter Martine-fakkeltoget i 2009, da dette bildet ble tatt. Foto: Lise Åserud / Scanpix
«FORBANNET»: Tarjei Skirbekk (t.h.) var en av Jonas Gahr Støres nærmeste rådgivere. Han stilte som UD-representant under appellene etter Martine-fakkeltoget i 2009, da dette bildet ble tatt. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

«Odd Petter, jeg tror du skal være litt forsiktig her»

UD-kontakt ble «forbannet» da Martine Vik Magnussens far ville ha et møte en måned etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Odd Petter Magnussen tok kontakt med UD på e-post 24. august i fjor, fordi han ville ha svar på flere spørsmål rundt Martine-saken. Han skulle også diskutere en reise Oslosenteret for fred og menneskerettigheter - som har engasjert seg i saken - skulle gjøre til Jemen.

Tarjei Skirbekk, som mottok e-posten, hadde jobbet med Martine-saken som rådgiver for Jonas Gahr Støre. Han hadde permisjon, men skulle likevel være en referanseperson i saken.

Dagbladet får bekreftet at Skirbekk reagerte på e-posten. Dagen etter ringte han opp Odd Petter Magnussen, og la igjen en beskjed på hans mobilsvar. Dagbladet får referert ordlyden i mobilsvarbeskjeden:

Ble «forbannet» «Odd Petter, jeg er overrasket, ja, rent ut forbannet, over at du nå sender en mail og purrer på tilbakemeldinger fra departementet. Du som selv har mistet noen burde bedre enn de fleste vite hva slags smule krevende situasjon vi har hatt her etter hendelsene tidligere i sommer. Jeg synes du viser svært lite fingerspitzgefühl ved å sende en slik melding, så ring meg når du får denne beskjeden»

Da Magnussen hørte mobilsvarbeskjeden ringte han opp Tarjei Skirbekk. Magnussen sier han presiserte:

OPPRØRT: Odd Petter Magnussen sier han ble svært overrasket over responsen han fikk på sine henvendelser til UD. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRØRT: Odd Petter Magnussen sier han ble svært overrasket over responsen han fikk på sine henvendelser til UD. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Med mindre du eller andre kontaktpersoner i UD selv har mistet noen i forbindelse med 22. juli, så må man kunne forvente at et department er operativt nå over en måned etter denne hendelsen. Den sorterer ikke direkte under UD, mens Martine-saken gjør det, opplyser Magnussen at han sa.

- Vær forsiktig Da skal Skirbekk ha svart:

- Du Odd Petter, jeg tror du skal være litt forsiktig her.  Jeg skulle kanskje ikke si dette, men vil du skal være klar over èn ting: i departmentet er det to holdninger -  en som går på at vi skal arbeide med saker som angår levende mennesker, og en som vil at vi skal arbeide med døde mennesker.  Hvor enn kynisk det høres så bør du skjønne dette. Martine-saken vil vi likevel arbeide videre med som før, og de møtene vi har hatt er viktige, så de skal vi fortsette med. Jeg er på vei inn i et møte, så du hører nærmere fra meg.

Dagbladet er blitt orientert om dialogen etter møter med stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet.

Opprørt Odd Petter Magnussen sier til Dagbladet at han velger å bekrefte og utdype opplysningene etter oppfordringene om «mer åpenhet» som har kommet i debatten etter 22. juli.

- Hvordan reagerte du på Skirbekks ordbruk?

- Jeg ble opprørt over at 22. juli i det hele tatt ble bragt inn i dialogen rundt Martines sak. Jeg hadde ventet i over en måned med å be om tilbakemelding fra UD, sier Magnussen.

- Godt samarbeid - Jeg jobbet ikke i UD i denne perioden og opererte bare som en referanseperson fordi jeg kjente saken godt og hadde møtt Magnussen jevnlig over lang tid, sier Tarjei Skirbekk til Dagbladet.

- Mobilbeskjeden ble lagt igjen i en hektisk periode, fortsatt emosjonelt preget av 22.7, da jeg jobbet på Youngstorget for Arbeiderpartiet, sier Skirbekk.

Skirbekk var aktiv som leder i AUF lokalt fra 1988 til 1992.

- Jeg forstår ikke den virkelighetsforståelse som Magnussen her skisserer. Vi har hatt et godt og tett samarbeid over flere år. Det har vært jobbet mye med Martine-saken og det gjør det fortsatt etter det jeg forstår. Ut over dette har jeg ingen kommentarer, sier Tarjei Skirbekk.

FUNNET DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London 16. mars 2008. Siktede Farouk Abdulhak har stukket av til Jemen. Foto: Privat
FUNNET DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London 16. mars 2008. Siktede Farouk Abdulhak har stukket av til Jemen. Foto: Privat Vis mer