Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oddekalv legger laksehets på is

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund kommer ikke til å skandalisere den norske laksenæringen i utlandet. Det er klart etter et møte mellom Oddekalv, Norske Fiskeoppdretters Forening og Fiskeridepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurt Oddekalv truet med å gå ut internasjonalt og hevde at oppdretterne bruker to legemidler i bekjempelsen av lakselus, som Miljøvernforbundet mener er kreftfremkallende. En slik kampanje kunne rammet eksporten og salget av norsk oppdrettslaks i utlandet.

Tok affære

Av frykt for en eventuell aksjon tok Fiskeridepartementet affære og fikk partene til forhandlingsbordet. Onsdag kveld ble de enige om en avtale som ble offentliggjort torsdag.

I avtalen forplikter oppdrettsnæringen seg til å minimalisere bruken av de to legemidlene. I tillegg skal et uavhengig institutt evaluere den miljømessige effekten av bruken av legemidler i oppdrettsanleggene. Hvilket institutt det blir, er foreløpig ikke avklart, men Havforskningsinstituttet er nevnt som en god kandidat.

Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, var svært fornøyd med avtalen som han presenterte sammen med Tarald Sivertsen, leder i Norske Fiskeoppdretters Forening, og statssekretær Johs. Nakken i Fiskeridepartementet.

- Vi skulle selvsagt ha ønsket at disse legemidlene ble forbudt, men vi innser at dette er det beste vi klarer å få til. Avtalen innebærer at den negative miljøeffekten vi var redde for blir fjernet, sier han.

Presset

Tarald Sivertsen var ikke like blid som Oddekalv. Han la ikke skjul på at oppdretterne har følt seg presset til å gå i dialog med Miljøvernforbundet, og han mener det er svært betenkelig at en miljøorganisasjon går fram på en slik måte. Ikke minst fordi oppdrettsnæringen er mer følsom for denne type agitasjon enn andre næringer.

- Vi har ikke gjort noe annet enn å bruke et lovlig godkjent legemiddel, sier Sivertsen./KUR>
Men han står bak den inngåtte avtalen, og vil se til at punktene i den blir oppfylt.
Kurt Oddekalv er ikke like betenkt over sin egen fremgangsmåte, fordi oppdrettsnæringen i utgangspunktet ikke ville sette seg til forhandlingsbordet med ham.
- De som ikke vil snakke med oss skyter vi med litt pepper, sier han.
Framstillingen om utpressing av oppdrettsnæringen er han ikke helt med på.
- Vanligvis ville vi gått rett ut med saken. Det gjorde vi ikke denne gangen. I stedet forsøkte vi å unngå å lage et skikkelig sirkus internasjonalt, ved å løse saken i kongeriket, sier Oddekalv, som ikke utelukker lignende aksjoner i fremtiden.

HALVFORNØYD: En halvfornøyd Oddekalv avblåser skandalekampanje mot norsk oppdrettsnæring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media