Oddekalv politianmeldt etter sabotasjeraid

Her ødelegger han mobilmast i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den selverklærte miljøkrigeren Kurt Oddekalv ble i ettermiddag politianmeldt for hærverk etter at han egenhendig saboterte en basestasjon tilhørende mobilselskapet MTU i Oslo.

Samtidig vil selskapet trolig kreve minst 100 000 kroner i erstatning for skadene og vurderer et sivilt søksmål.

- Han er en bølle. Oddekalv klippet kabler i stykker, røsket ned antennene og har rett og slett ødelagt basestasjonen og tatt med seg restene. Dette er hærverk på dyrt utstyr, sier administrerende direktør Jo Enride Lid Lerheim i MTU til Dagbladet.no.

Det var mandag denne uka at Oddekalv, med TV 2 på slep, tok seg opp på taket på en bygård på Frogner i Oslo med avbitertang og annet verktøy og klippet kablene til mobilmasta før han og medhjelperne skrudde antennekonstruksjonen i flere deler og tok den med seg.

- Verre lovbrudd

Norges Miljøvernforbund hevder at stråling fra basestasjoner generelt utgjør en fare for mennesker, samtidig som organisasjonen mener at MTUs antenner på Frogner bryter med Plan- og bygningsloven fordi de er for høye. Oddekalv, som senere har anmeldt selskapet, skal imidlertid ikke ha forsøkt å få masten fjernet ved å henvende seg til en klageinstans eller til MTU før han gikk til den ulovlige aksjonen.

- Vi har aldri hørt et ord fra Oddekalv før dette, sier Lid Lerheim.

- Eventuelle lovbrudd vi måtte ha gjort er ingenting i forhold til hva mobilselskapet står for. Plan- og bygningsetaten og politiet kan ikke fjerne dette, og da blir det dessverre slik at vi må gjøre det selv, mener Oddekalv, som sier den oppdelte mobilmasta er overlevert oslopolitiet.

BØLLE ELLER MILJØKRIGER? Kurt Oddekalv og medhjelpere fra Norges Miljøvernforbund gikk mandag til aksjon mot en mobilbasestasjon på toppen av en bygård på Frogner. Foto: Snorre Sletvold / Norges Miljøvernforbund
BØLLE ELLER MILJØKRIGER? Kurt Oddekalv og medhjelpere fra Norges Miljøvernforbund gikk mandag til aksjon mot en mobilbasestasjon på toppen av en bygård på Frogner. Foto: Snorre Sletvold / Norges Miljøvernforbund Vis mer


- Hvorfor akkurat disse antennene?

- Det var denne masta vi visste om som i hvert fall var ulovlig. Dessuten er det vanskelig å rive ned for eksempel ei 30 meter høy antenne, mens denne var i skiftenøkkel-høyde, ler Oddekalv.

Han mener det er en fornøyelse å bli politianmeldt av «en mann som snart skulle hatt stripete pyjamas», med andre ord at han ønsker MTU-direktøren i fengsel.

- Tok den minste geita

MTU opplyser at de tre GSM-antennene som var montert på den aktuelle masta var vendt ut fra bygningen. Selskapet mener det ikke kreves noen byggetillatelse slik Oddekalv hevder, og mener de kontroversielle miljøaktivistene har gått langt over streken uavhengig av om antennene skulle være i strid med byggtekniske regler.

- Det finnes jo en etat som tar stilling til den slags, sier Lid Lerheim, som samtidig reagerer sterkt på at Oddekalv utfører fysisk sabotasje mot et sårbart mobilselskap som har under 30 000 mobilkunder.

- Dette er dobbelt ille fordi vi er en bitteliten aktør. Vi er riktignok på vei til å gjøre oss fete, men dette var et anslag mot den minste geita på brua. Telenors master står rett borti gata der. Vår basestasjon var ikke engang slått på, så symboleffekten av denne aksjonen er liten, sier direktøren.

Uenig med Statens Strålevern

Oddekalv politianmeldt etter sabotasjeraid

Oddekalv hevder det er en fare for befolkningen at det dukker opp flere og flere basestasjoner i Norge, og støtter seg på det han mener er dissens i det internasjonale forskningsmiljøet.

- Dette er Norges mest alvorlige helse- og miljøproblem, mener han.

Statens Strålevern på sin side opplyser at dagens kunnskap og internasjonale retningslinjer tilsier at bruk av mobiltelefoner og trådløse telefoner ikke innebærer noen risiko for helseskade.

Det gjør heller ikke basestasjoner om de er montert på vanlig måte, da de sender signaler ut horisontal i én retning, høyt over hodene på mennesker. For antenner montert på tak er signalstyrken innenfor internasjonale grenseverdier for personer så nært som en halv meter bak installasjonen, ifølge strålevernets hjemmesider.

God dekning med mange basestasjoner fører også til mindre stråling fra hver enkelt mobiltelefon.

Oddekalv har ingen problemer med å vedgå at miljøvernforbundet ikke er på bølgelende med Statens Strålevern, og påstår at både norske myndigheter og Verdens helseorgansisasjon mangler kunnskap på feltet.

- Vi er veldig kritiske til Statens Strålevern, vi har nesten like mange eksperter som dem på området, hevder «miljøkrigeren».

Direktør Lerheim sier han gjerne tar en debatt med miljøbevegelsen om strålingsfare, men mener at metodene til Oddekalv overhodet ikke bidrar til en konstruktiv diskusjon.

- Jeg håper de som er sponsorer for Norges Miljøvernforbund får med seg at de driver med denne typen kriminell aktivitet. Dette hører ingen steder hjemme, sier MTU-sjefen.