Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oddmund (67) ble fortalt av alternativ terapeut at kreften i beinet var «forkalkning». Ett år seinere døde han

Terapeuten er forsvunnet, og rettssaken mot ham er utsatt på ubestemt tid.

VIL ADVARE: Kristen og Helen Rønningsbakken ved faren Oddmunds grav på Vallset kirkegård. De står fram for å forhindre at andre havner i samme situasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL ADVARE: Kristen og Helen Rønningsbakken ved faren Oddmunds grav på Vallset kirkegård. De står fram for å forhindre at andre havner i samme situasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR/VALLSET (Dagbladet): Oddmund Rønningsbakken (67) fra Vallset utenfor Hamar hadde ifølge legene gode sjanser for å bli frisk da han i juni 2013 ble diagnostisert med beinkreft. Forutsetningen var at han raskt kom under behandling.

Men møbelrestauratøren dukket aldri opp til videre oppfølging på Radiumhospitalet. Han stolte i stedet på sin alternative terapeut i Sverige, som fortalte ham at kulen på høyre legg ikke var kreft, men en forkalkning som følge av «energimangel» og utmattelse.

I stedet for oppfølging på sykehus mottok 67-åringen såkalt resonansterapi av terapeuten, for en stor del via lange telefonsamtaler, og i mindre grad under personlige treff i Øst-Sverige eller Buskerud.

«Etterpå hadde jeg samtale og telefonisk behandling av [terapeuten] i en time. Han forklarte hele tida, og samtidig gikk han inn i føttene mine og gjorde dem så merkelig lette. Seinere var de så varme og gode. Og han presiserte sterkt at det ikke var kreft, men en forkalkning, og det er ikke farlig, sa han. 'Inte ens kreft är farligt!'», skriver Oddmund i dagboka si 30. juni 2013.

Smertefullt sykeleie

Ganske nøyaktig ett år etter diagnosen ble 67-åringen hasteinnlagt på sykehus, med langt framskreden spredning av kreft. Etter fem dager døde han, etter et svært smertefullt sykeleie.

- Det er en veldig trist måte å ende livet på. Det er ikke så mye vi kan gjøre med det nå, men vi ønsker å bidra til å forhindre at andre blir utsatt for det samme - det er kynisk og utspekulert, sier datteren Helen Rønningsbakken (43).

«Svulsten var så stor at den syntes gjennom dyna, og han hadde synlig spredning overalt.» Helen Rønningsbakken, Oddmunds datter

Oddmunds barn, som fikk vite om kreftdiagnosen først fem dager før faren døde, mener han ble manipulert av terapeuten til å avvise livreddende legebehandling og i stedet motta dyr alternativ behandling helt uten effekt. Etter anbefaling fra Fylkesmannen i Hedmark anmeldte de den nå 61-årige mannen før jul 2014.

- Dette er en alvorlig sak - påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at en person døde etter å ha benyttet seg av behandling som tiltalte tilbød, og at formålet med behandlingen var at avdøde skulle bli frisk fra kreftsykdom, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Julie Dalsveen ved Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Julie Dalsveen ved Innlandet politidistrikt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Julie Dalsveen ved Innlandet politidistrikt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forsvunnet

Terapeuten er nå tiltalt for å ha behandlet alvorlig sykdom uten å være helsepersonell, og skulle møtt i Hedmarken tingrett til uka - men han er forsvunnet.

- Norsk og svensk politi har ikke klart å lokalisere tiltalte for å forkynne tiltalen og berammingen for ham. Derfor har vi begjært hovedforhandlingen omberammet, opplyser Dalsveen onsdag.

Politiadvokaten vil ikke spekulere på hvorfor 61-åringen ikke er å finne, men uttaler:

- Det er alltid uheldig å måtte utsette en straffesak, men tiltalte må få tid til å forberede sitt forsvar.

- Vil tiltalte nå bli etterlyst?

- Det vil bli vurdert om det er hensiktsmessig, men jeg har ikke tatt stilling til det foreløpig, sier Dalsveen.

Terapeuten er tiltalt etter paragraf 9, 1. ledd i lov om alternativ behandling, som har en strafferamme på bøter eller tre måneders fengsel. Han nekter straffskyld.

- Manipulert

Helen og broren Kristen (41) mener faren var et lett bytte for folk som ønsket å utnytte hans situasjon. Legene ved Radiumhospitalet forespeilet ham et friskt og aktivt liv ved en vellykket operasjon - det ville innebære fjerning av vev i den syke leggen, i verste fall amputasjon under kneet.

- Far var fryktelig redd for døden og sykdom, spesielt kreft. Han ville gripe muligheten dersom noen kom og sa at det han hadde, ikke var kreft, sier Helene.

Hun og Kristen beskriver faren som aktiv - han gikk på ski og var robust, men hadde lite kontakt med helsevesenet.

- Han var heller ikke opptatt av teknologi, hørte lite på radio og leste lite aviser. Han hadde ikke lest seg opp på studier om kreft, og var veldig desorientert om sin egen situasjon, sier datteren.

SENTRALT BEVIS: Oddmunds dagbok er et sentralt bevis i rettssaken, som nå er utsatt på ubestemt tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENTRALT BEVIS: Oddmunds dagbok er et sentralt bevis i rettssaken, som nå er utsatt på ubestemt tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Utdannet lege

Barna sier de så at faren slet med helsa utover høsten 2013 og våren 2014, og var skeptiske til den alternative behandleren.

- Men at han også var lege, var betryggende, sier Helen.

Terapeuten ble tilkjent legelisens i 1987, men har aldri jobbet som det, får Dagbladet opplyst.

Oddmund gir i dagboka tidvis uttrykk for tvil på om «resonansterapien» virker, men skriver også at han gang på gang blir overtalt til å fortsette - av terapeuten og sin egen samboer, som først satte ham i kontakt med den Sverige-bosatte mannen.

Barna sitter igjen med inntrykket at deres forsøk på å finne mer ut av farens situasjon ble avfeid fordi nettopp skepsisen i seg selv ville forhindre helbredelsesprosessen.

«Nei, jeg har absolutt ingenting å frykte. Helbredelsen foregår hele tida, og alt vil bli bra, bare jeg har tro og tillit og unngår besøk som graver og spør om min situasjon. Vantroen og spekulasjonene til slike gjør min situasjon vanskeligere. Så, prøv ikke å forklare noen, de forstår allikevel ikke. Du bruker bare krefter på noe som tapper deg unødig», skriver han 12. april 2014.

- Gul i øynene

12. juni 2014 ble Oddmund innlagt på Sykehuset Innlandet Elverum, i svært dårlig forfatning. Da sto ikke lenger livet til å redde, og han døde fem dager seinere.

Dagen før krevde Kristen å få snakke med faren, etter at han som nærmeste nabo hadde registrert at Oddmund hadde sluttet å komme ut på verandaen, slik han pleide. Etter først å ha blitt avvist av farens samboer fordi hun holdt på med «skjelettrens», fikk han tilgang til boligen etter en telefonsamtale med terapeuten. Inne i huset fikk han sjokk.

HOS ADVOKATEN: Håkon Laugerud (t.v.) er bistandsadvokat for Oddmunds barn. Her på kontoret på Hamar med Helen og Kristen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOS ADVOKATEN: Håkon Laugerud (t.v.) er bistandsadvokat for Oddmunds barn. Her på kontoret på Hamar med Helen og Kristen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Far var helt avmagret, klinisk dehydrert, klarte verken å gå, spise eller drikke, og var gul i øynene av alle de smertestillende tablettene han tok. Han var blitt helt ugjenkjennelig på de ti dagene siden sist jeg så ham, sier sønnen.

Nå tok barna affære, og via fastlegen ble Oddmund innlagt dagen etter. Kristen forteller at faren svimte av og kastet opp da han ble lagt på båra.

- Svulsten var så stor at den syntes gjennom dyna, og han hadde synlig spredning overalt, forteller Helen, fremdeles rystet.

Detaljert dagbok

Ifølge barna uttrykte Oddmund glede over å komme seg på sykehus, og tok nå markant avstand fra den alternative behandlingen.

- Han sa vi skulle lese dagboka, sier Helen.

De siste 40 åra hadde Oddmund sirlig ført dagbok, og dagbøkene fra 2013/14 er sentrale bevis i saken. Her beskriver han i detalj hvordan kontakten med terapeuten og terapien foregikk. I tillegg beskrives sykdomsforløpet.

- Det var verre enn jeg trodde. Far har tvilt, hatt smerter og dødsangst, sier Helen.

Overfor barna hevdet 67-åringen også å ha blitt låst inne av samboeren den siste tida, slik at han ikke skulle oppsøke legehjelp; etter hva Dagbladet forstår, har hun i avhør benektet dette.

Blodklump

Utover våren 2014 ble Oddmund dårligere og dårligere, men skriver i dagboka at terapeuten tvert imot mente symptomene viste at han ble friskere og friskere.

22. mai, en knapp måned før han døde, beskrives det hvordan han hostet opp en blodklump.

«(...) det etterfulgtes av slim og blod til det var rent. 'Helt flott', sa [terapeuten] - 'alt i orden. Ikke noe farlig med det blodet.'»

KUTTET KONTAKTEN: På slutten av sykeleiet ble det lenger mellom Oddmunds dagboknotater, og han mistet troen på «resonansterapien». 7. juni skriver 67-åringen at han har hatt siste samtale med behandleren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KUTTET KONTAKTEN: På slutten av sykeleiet ble det lenger mellom Oddmunds dagboknotater, og han mistet troen på «resonansterapien». 7. juni skriver 67-åringen at han har hatt siste samtale med behandleren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter hva Dagbladet forstår, har terapeuten i avhør bekreftet at han ikke anbefalte Oddmund å oppsøke lege, selv om han visste at klienten hadde fått diagnosen beinkreft. Han har henvist til respekt for klientens valg.

«Låsing»

Ifølge Dagbladets opplysninger har terapeuten også forklart at kreft er en «låsing» eller utmattelse, en form for energimangel, som kan utbedres ved å videreformidle «kraften» inn i klientene. Derfor utfører terapeuten små «bølgebevegelser» på dem.

«Bevis på at ei celle skulle miste kontrollen og bli gal og så spre seg rundt i hele kroppen, osv., fins nemlig ikke.» Terapeuten i artikkel i alternativmedisinsk magasin

Men Dagbladet får også opplyst at 61-åringen hardnakket hevdet at han ikke på noe tidspunkt behandlet kreft, men i stedet en «forkalkning», som er blitt beskrevet som et uttrykk for skadereparasjon.

Terapeuten og Oddmunds samboer har i årevis åpent vært markante støttespillere av den nå avdøde tyske og antisemittiske Sandefjord-bosatte «legen» Ryke Geerd Hamer, og delte hans oppfatning av at sykdom skyldes traumer.

I Hamers «Germanske Nye Medisin» ytrer traumene seg som «konflikter» som må overvinnes ved hjelp av positive tanker. Kjemoterapi, derimot, anses som deler av et jødisk komplott for å ta livet av alle ikke-jøder.

Avviser kreft

Terapeuten har bl.a. skrevet en artikkel, «Kreft, gåten som ikke lenger fins», der han synes å avvise at kreft i det hele tatt finnes, ev. er feil betegnelse på et annet fenomen.

«Bevis på at ei celle skulle miste kontrollen og bli gal og så spre seg rundt i hele kroppen, osv., fins nemlig ikke», skriver han i et alternativmedisinsk tidsskrift.

I Oddmunds dagbok beskrives øvelser han gjorde på seg selv hjemme på Vallset. De skulle bidra til å få energien til å strømme i kroppen, og slik «trekke bort» smerte fra beinet.

«Med åpen kjeve trekke det opp fra beinet eller beina opp gjennom magen og ut gjennom åpen munn. (...) likeså legge håndflatene ut mot rommet for å ta imot energi og ny kraft», skriver han.

Etter hva Dagbladet forstår, stilte terapeuten i politiavhør seg gjentatte ganger uforstående til begrepet «kreft» og hva det innebar. Barna mener dette ikke står til troende, siden han var lisensiert lege og således måtte være kjent med sykdommen.

Helen og Kristen mener faren uten tvil var av oppfatningen at han ble behandlet for kreft, og viser til at Oddmund fortalte personalet på sykehuset i Elverum at han «var blitt lovet remisjon og til slutt tilheling ved hjelp av denne behandlingen».

- Ikke kontakt

Hans-Jørgen Andersen er oppnevnt som forsvarer for 61-åringen.

- Jeg har ikke fått kontakt med min klient og har følgelig ikke snakket med ham. Årsaken til at politiet ikke har fått stevnet ham, vet jeg ikke, sier Andersen til Dagbladet.

RETTSSAKEN UTSATT: Rettssaken mot terapeuten skulle foregå i Hedmarken tingrett 19.-21. desember - men er nå utsatt fordi den tiltalte mannen er forsvunnet. Foto: Jo Espen Brenden / NTB Scanpix
RETTSSAKEN UTSATT: Rettssaken mot terapeuten skulle foregå i Hedmarken tingrett 19.-21. desember - men er nå utsatt fordi den tiltalte mannen er forsvunnet. Foto: Jo Espen Brenden / NTB Scanpix Vis mer

Forsvareren konstaterer at klienten ikke erkjenner straffskyld, og påpeker at det har tatt lang tid å få saken for retten.

- Det er en veldig gammel sak, det er belastende for en siktet å vente så lenge. Dessuten mangler hovedpersonen; vi får ikke snakket med avdøde, sier han.

Helen Rønningsbakken sier hun har håpet at terapeuten ville møte for å forsvare seg i retten.

- Jeg skulle gjerne kommet til en slutt i saken etter 3,5 år, men det er ikke noe annet å gjøre enn å vente og håpe at politiet greier å spore ham opp etter hvert, sier hun.

FANT STEINEN SELV: Oddmunds gravstein pekte han selv ut i skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FANT STEINEN SELV: Oddmunds gravstein pekte han selv ut i skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Den viktigste seieren for min del er allikevel at vi har blitt trodd, og at det er opprettet en straffesak mot ham. Målet vårt har hele tida vært å gjøre det vi kan for å få bukt med denne typen lyssky virksomhet, som utnytter mennesker i sårbare livssituasjoner på det groveste.

Konstatert skyld

Oddmunds nå 49-årige samboer har i likhet med terapeuten vært siktet for å gi behandling for alvorlig sykdom uten å være helsepersonell.

På nyåret besluttet Statsadvokatene i Hedmark og Oppland såkalt påtaleunnlatelse for samboeren. Det betyr at saken ikke kommer for retten, men at påtalemakten konstaterer siktedes skyld. 49-åringen har ikke klaget på beslutningen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med terapeuten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!