Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alternativ behandler tiltalt

Oddmund (67) døde etter smertehelvete. Dager før retts­saken er terapeuten søkk vekk

Ble fortalt at kulen på beinet ikke var kreft, men «forkalkning».

TILTALT: Den 62-årige terapeuten er tiltalt for å ha behandlet alvorlig sykdom uten å være helsepersonell. Foto: Privat
TILTALT: Den 62-årige terapeuten er tiltalt for å ha behandlet alvorlig sykdom uten å være helsepersonell. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag starter rettssaken mot en 62-årig alternativ behandler i Hedmarken tingrett på Hamar. Den Sverige-bosatte opprinnelig tyske mannen er tiltalt for å ha overtalt alvorlig kreftsyke Oddmund Rønningsbakken (67) til å slutte med sykehusbehandling, med resultatet at møbelsnekkeren døde ett år seinere, etter et svært smertefullt sykeleie.

Men bare dager før hovedforhandlingen står hele rettssaken i fare. Partene vet ikke hvor han befinner seg, og om han i det hele tatt kommer til å dukke opp.

- Jeg har aldri snakket med min klient - alle forsøk på å få kontakt med ham har mislyktes, sier terapeutens forsvarer Hans-Jørgen Andersen til Dagbladet.

Ble utsatt

Saken var egentlig berammet i desember i fjor, men den gang ble hovedforhandlingen utsatt fordi politiet ikke klarte å spore ham opp for å forkynne tiltalen og stevningen. Det lyktes de med i sommer - men nå er han altså forsvunnet igjen.

- Det er et stort dilemma for retten hvis han ikke møter. Det er veldig uheldig, og gjør det vanskelig for meg å gi ham forsvaret han har krav på. Dersom han uteblir, er det mer enn 50 prosents sjanse for at jeg begjærer hovedforhandlingen utsatt, sier advokaten.

«Det er helt åpent hva som skjer - det er helt absurd.» Håkon Laugerud, familiens bistandsadvokat

Aktor, politiadvokat Julie Dalsveen ved Innlandet politidistrikt, deler ikke Andersens oppfatning.

- Tiltalte er lovlig stevnet, og har svart på stevningen. Det er hva vi tar utgangspunkt i, sier Dalsveen til Dagbladet.

Etter hva Dagbladet forstår, ble terapeuten, etter flere måneders forsøk på å kontakte ham, påtruffet av svensk politi i Stockholms-området, og formelt gjort kjent med den alvorlige tiltalen og den forestående rettssaken.

Politiadvokat Dalsveen vil ikke gå inn på hvordan behandleren til slutt ble lokalisert, men opplyser at han ikke ble pågrepet.

KLAR FOR RETTSSAK: Dersom det i det hele tatt blir noe av hovedforhandlingen, vil den foregå i Hedmarken tingrett på Hamar. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
KLAR FOR RETTSSAK: Dersom det i det hele tatt blir noe av hovedforhandlingen, vil den foregå i Hedmarken tingrett på Hamar. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

- Påkjenning

Avdøde Oddmunds datter Helen Rønningsbakken (43) håper saken går sin gang selv om den tiltalte mannen ikke dukker opp.

- Jeg hadde selvsagt ønsket at han møtte for å forsvare seg, men jeg foretrekker at saken kjøres uten ham, framfor enda en utsettelse. Jo mer utilgjengelig han gjør seg, jo sterkere tenker jeg at saken vår er, sier Helen til Dagbladet.

- Om han hadde alt på det rene, kunne han møtt og forsvart seg og blitt ferdig da saken var planlagt i desember i fjor, legger hun til.

Det er snart fire og et halvt år siden faren døde av beinkreft med spredning.

SENTRALT BEVIS: Oddmund førte detaljert dagbok gjennom hele sykeleiet. Den er nå et sentralt bevis i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENTRALT BEVIS: Oddmund førte detaljert dagbok gjennom hele sykeleiet. Den er nå et sentralt bevis i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er en påkjenning å gå og vente på at saken skal få en sluttstrek. Selv om målet hele tida har vært å sette søkelys på denne typen alternativ virksomhet og gjøre det vi kan for å forhindre liknende historier, er det krevende å vente på at jeg må gjennomgå alle detaljer rundt fars sykdomsforløp og dødsfall på nytt, sier 43-åringen.

- Helt absurd

Familiens bistandsadvokat Håkon Laugerud er bekymret for sakens gang dersom terapeuten ikke dukker opp.

- Det er helt åpent hva som skjer - det er helt absurd, sier han.

Tingrettsdommer Ola P. Svor er rettens formann, og er ukjent med at den tiltalte mannen ikke lar seg kontakte.

- Jeg kan ikke se noe annet enn at saken er berammet, sier han til Dagbladet.

Avbrøt legebehandlingen

Oddmund Rønningsbakken fikk diagnosen beinkreft i 2013. Legene på Rikshospitalet forespeilte ham gode sjanser til å bli frisk, forutsatt at han raskt kom under behandling.

Men Vallset-mannen dukket aldri opp til oppfølging på sykehuset. Den nå tiltalte terapeuten fortalte ham at kulen på høyre legg ikke var kreft, men en «forkalkning».

Det neste året mottok Oddmund såkalt resonansterapi av behandleren - noen få ganger under reiser til Sverige og Buskerud, men hovedsakelig via lange telefonsamtaler.

«Og han presiserte sterkt at det ikke var kreft, men en forkalkning, og det er ikke farlig, sa han. 'Inte ens kreft är farligt!'», skriver han i dagboka si 30. juni 2013.

Sjokkert

Barna visste ingenting om kreftdiagnosen - helt til de fikk faren hasteinnlagt på sykehuset i Elverum i juni 2014. Dette etter å ha blitt sjokkert av tilstanden hans.

- Far var helt avmagret, klinisk dehydrert, klarte verken å gå, spise eller drikke, og var gul i øynene av alle de smertestillende tablettene han tok. Han var blitt helt ugjenkjennelig på de ti dagene siden sist jeg så ham, fortalte sønnen Kristen (42) til Dagbladet i fjor.

- Svulsten var så stor at den syntes gjennom dyna, og han hadde synlig spredning overalt, fortalte Helen.

Men da var det for seint; Oddmund døde fem dager seinere.

SELVVALGT STEIN: Oddmund Rønningsbakken døde i juni 2014. Her er barna Helen (43) og Kristen (42) ved farens grav på Vallset kirkegård. Gravsteinen valgte faren ut selv i skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVVALGT STEIN: Oddmund Rønningsbakken døde i juni 2014. Her er barna Helen (43) og Kristen (42) ved farens grav på Vallset kirkegård. Gravsteinen valgte faren ut selv i skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Barna anmeldte terapeuten før jul 2014. De mener at han, godt hjulpet av Oddmunds langt yngre tyske samboer, manipulerte faren til å avvise livreddende sykehusbehandling, til fordel for dyr alternativ behandling helt uten effekt.

Hostet blod

Barna mener Oddmunds dagbok dokumenterer hvordan behandleren overtalte den alvorlig syke mannen til å fortsette med «resonansterapien», selv om han så tydelige tegn på at han stadig ble verre, ikke bedre, av behandlingen.

En knapp måned før han døde, hostet han opp en blodklump, og fortalte terapeuten om dette. I dagboka skriver han:

«(...) det etterfulgtes av slim og blod til det var rent. 'Helt flott', sa [terapeuten] - 'alt i orden. Ikke noe farlig med det blodet.'»

I politiavhør har behandleren stilt seg uforstående til anklagene og nektet straffskyld.

AKTOR: Politiadvokat Julie Dalsveen fører saken mot terapeuten for påtalemakten. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix
AKTOR: Politiadvokat Julie Dalsveen fører saken mot terapeuten for påtalemakten. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer

Den tiltalte mannen fikk ifølge Dagbladets opplysninger legelisens i 1987, men har aldri praktisert som det. Derimot har han i en årrekke markert seg som en svoren tilhenger av den nå avdøde Sandefjord-bosatte tyske «legen» Ryke Geerd Hamer, som knyttes til en rekke dødsfall på grunn av feilbehandling.

Hamers «Germanske Nye Medisin», som har en rekke tilhengere verden over, forfekter at kjemoterapi er noe jødene har funnet på for å utrydde den ikke-jødiske befolkningen. Videre ser Hamers lære på sykdom som uttrykk for ulike «konflikter» som best avhjelpes ved å tenke positive tanker og ikke ta medisiner.

«Bølgebevegelser»

Et sentralt spørsmål under rettssaken - dersom den blir noe av - blir om terapeuten var av oppfatningen at behandlingen han ga, var for kreft eller ikke. Selv har han ifølge Dagbladets opplysninger i avhør forklart at han behandlet en «forkalkning».

Etter hva Dagbladet forstår, har terapeuten også forklart at kreft er en «låsing» eller utmattelse, en form for energimangel, som kan utbedres ved å videreformidle «kraften» inn i klientene. Derfor utfører terapeuten små «bølgebevegelser» på dem.

Han har også skrevet artikkelen «Kreft, gåten som ikke lenger fins», der han synes å avvise sykdommens eksistens, eventuelt mene at «kreft» er feil betegnelse på et annet fenomen.

«Bevis på at ei celle skulle miste kontrollen og bli gal og så spre seg rundt i hele kroppen, osv., fins nemlig ikke», skriver han i et alternativmedisinsk tidsskrift.

Oddmunds barn mener han utvilsomt var av oppfatningen at det han mottok av terapeuten, var kreftbehandling. At terapeuten i avhør skal ha stilt seg uforstående til begrepet «kreft», mener de ikke står til troende, siden han er utdannet lege og må ha kjennskap til sykdommen.

Ifølge Dagbladets opplysninger har terapeuten i avhør bekreftet at han ikke anbefalte Oddmund å oppsøke lege, selv om han visste at klienten hadde fått diagnosen beinkreft. Dette med henvisning til respekt for klientens valg.

Samboeren aksepterte skyld

Det var Oddmunds nå 50-årige tyske samboer som satte ham i kontakt med terapeuten, og hun var tidligere siktet på samme grunnlag som ham. På nyåret i fjor besluttet imidlertid Statsadvokatene i Hedmark og Oppland såkalt påtaleunnlatelse for henne - det vil si at saken ikke går til tiltale og rettssak, mot at påtalemakten konstaterer at hun er skyldig etter siktelsen. Kvinnen har ikke bestridt dette.

Samboeren, som flyttet til Tyskland etter Oddmunds død, er et sentralt vitne under rettssaken, men etter hva Dagbladet forstår, er det usikkerhet rundt også hennes deltakelse.

Forsvarer Andersen opplyser at han er blitt kontaktet av flere personer som ønsker å vitne for terapeuten i retten, som såkalte karaktervitner.

- Dette er godt voksne mennesker som har hatt positive opplevelser med ham, og reagerte på måten han blir beskrevet på. Alle har vært syke, sier advokaten til Dagbladet.

Oddmunds barn er av oppfatningen at karaktervitnene er fra det de kaller terapeutens «menighet», og at han har sendt dem for å stille i retten i stedet for ham.

- Hvis du er tiltalt for et lovbrudd, sender du da ikke naboen eller en venn til å møte i retten for deg, sier Helen Rønningsbakken.

HJELPER DE ETTERLATTE: Håkon Laugerud er bistandsadvokat for Oddmunds tre barn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJELPER DE ETTERLATTE: Håkon Laugerud er bistandsadvokat for Oddmunds tre barn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil kreve 700 000 kroner

Familiens bistandsadvokat Laugerud opplyser til Dagbladet at han vil legge ned påstand om oppreisning i en samlet størrelsesorden på nærmere 700 000 kroner - ca. 150 000 kroner til hvert av de tre barna, og estimert ca. 200 000 kroner for utgifter knyttet til saken.

Helen Rønningsbakken framholder at det ikke er pengene som er motivet for søksmålet.

- Når det gjelder sivilsaken som følger i etterkant av straffesaken, er det utelukkende en prinsippsak for oss. Det er straffesaken og oppmerksomheten rundt den som har betydning, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!