Oddny (43) fjernet kreften og fikk nytt bryst

I samme inngrep. «Ukjente» metoder gir kreftpasienter nye muligheter.

FJERNER KREFTEN: Brystkirurg Gudbrand Skjønsberg ved Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet foretar de første inngrepene på Oddny. Han begynner med å fjerne alt brystvevet, deretter tar han prøver for å kunne bekrefte at kreften ikke har spredd seg videre. Under operasjonen sørger han for at så mye som mulig av huden rundt brystet blir spart, slik at plastikkirurg Truls Ryder kan plassere en protese inn bak brystmuskelen før brystet sys sammen. 
Foto: Nina Hansen
FJERNER KREFTEN: Brystkirurg Gudbrand Skjønsberg ved Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet foretar de første inngrepene på Oddny. Han begynner med å fjerne alt brystvevet, deretter tar han prøver for å kunne bekrefte at kreften ikke har spredd seg videre. Under operasjonen sørger han for at så mye som mulig av huden rundt brystet blir spart, slik at plastikkirurg Truls Ryder kan plassere en protese inn bak brystmuskelen før brystet sys sammen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): —Jeg er ikke typen til å stappe et implantat i BH-en, sier brystkreftrammede Oddny Tesaker Hicks fra Kristiansand. I mars fikk 43-åringen konstatert kreft i venstre bryst. Hun bestemte seg raskt for å fjerne hele brystet — det var tryggest sånn.

—Men det betydde at jeg kom til å gå rundt med bare ett bryst, sier Oddny.Tall fra Fritt Sykehusvalg viser at Haukeland universitetssykehus har en ventetid på 204 uker, Rikshospitalet har 93 uker, Ullevål universitetssykehus har 152 uker, St. Olavs Hospital har 52 uker og Universitetssykehuset Nord-Norge har 72 uker.

—Dette er et grunnleggende problem. Vi opplever at pasienter må vente et år for vanlig sekundær brystrekonstruksjon og opp til 3 år dersom de vil benytte levende vev i rekonstruksjonen, sier professor Rolf Kåresen ved bryst- og endokrinkirurgisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.Primær rekonstruksjonMen slik ble det ikke for Oddny. På Kreftregisterets side kom hun en dag over en artikkel om primær brystrekonstruksjon: et inngrep der man starter rekonstruksjonen av nytt bryst samtidig som man fjerner kreften.—Det var nøyaktig hva jeg ønsket. Jeg ville starte prosessen med å bli normal igjen så raskt som mulig og samtidig slippe måneder, kanskje til og med år med bare ett bryst, sier Oddny.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer