Oddrun har ungdomsklubb hjemme

Oddrun Rasmussen (88) syntes ungdommene måtte ha et sted å være. Så nå har «Odda» ungdomsklubb i huset sitt og hybel i andre etasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRYN: - De må bare si fra om jeg ikke oppfører meg skikkelig, sier «Odda» når Dagbladet spør henne hva hun gjør om de unge lager mye støy. Ungdommene er tydeligvis vant til en kvikk kommentar fra den spreke 88-åringen og setter latterdørene på vidt gap.

Odda inviterte

I over to år har ungdommene i Stryn søkt etter et egnet sted å være. Alt ble for dyrt og den etterlengtede ungdomsklubben ble med tanken. Da inviterte «Odda» ungdommene hjem til seg for å lage klubb der.

Selv nøyer hun seg med en hybel i andre etasje.

- Spør om vi ble glade og ikke rent lite overrasket, sier Roy Aron Myklebust, deltidsansatt i klubben.

- Vi har gratis leie og bruker lokalene fire dager i uka og jeg er overbevist om at bygdas unge føler et større ansvar her enn i et tilfeldig leid lokale. Her har vi lekselesing, musikk, internettkafé og andre aktiviteter. Roy, Ivar Pedersen og Randi Muldsvor viser oss rundt i de trivelige lokalene som nå står klar til bruk. Ved veggen står et klenodium fra den tida «Odda» hadde matservering i lokalene.

- Det er jukeboksen «Rock Ola», sier Ivar. - Den virker ikke nå, men det skal vi fikse.

Ungdommene tror «samboerskapet» med Oddrun vil endre synet unge kan ha på eldre.

- Vi håper de vil være her sammen med oss. De har tross alt et forhold til huset fra mange år tilbake, sier Randi.

Hjerte av gull

I Stryn kalles Oddrun bare for «Odda», og hun har et hjerte av gull. Selv om mannen ble stygt kvestet av tyskerne under krigen, er det de norske tyskerbarna som har stått hennes hjerte nærmest og som hun har støttet økonomisk. Tyskerbarna var like store ofre for krigen som mannen hennes. Et langt liv i nøkternhet har også gjort henne i stand til å opprette en stiftelse til støtte for barn som har mistet en av foreldrene og for enslige eldre.

Ungdom er viktige

- Men hvorfor ungdomsklubb?

- Er det ikke fint at ungdom kan få noe, da, parerer Odda raskt.

- Jeg har bodd mye av livet i Oslo. I etterkrigstida var det hardt å være ung. Mange vandret gatelangs uten mål og mening. Slikt er ikke bra enten det er i Oslo eller Stryn. Vi må være framsynte, sier hun.

-Og nå blir du fast gjest på nettkafeen?

- Jeg har i alle fall hode til data, så vi får se.

- Men tilbake til bråkete ungdommer... - Jo, i så fall går jeg ned og gir dem et par alvorsord, og opp igjen og lar dem tygge litt på det. Samboerskapet vil uten tvil fungere godt.

LIKER UNGDOM: - Ungdom må ha et sted som er deres, sier Oddrun «Odda» Rasmussen som åpnet hjemmet sitt for ungdommene i Stryn.