<strong>TUSENVIS:</strong> Denne Facebook-gruppa har over 12500 medlemmer. Totalt har langt over 25 000 nordmenn engasjert seg i slike grupper. Faksimile: Facebook
TUSENVIS: Denne Facebook-gruppa har over 12500 medlemmer. Totalt har langt over 25 000 nordmenn engasjert seg i slike grupper. Faksimile: Facebook Vis mer

BARNEVERNET

Oddvar driver antibarnevernsgruppe på Facebook: - Jeg synes synd på ansatte i barnevernet, rådmenn og ordførere som snart må stå til rette for sine handlinger

Her er personene bak gruppene på Facebook der tusenvis av nordmenn hetser og kritiserer barnevernsansatte med fullt navn og bilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Barnemorder», «nazi», «djevel» og «psykopat».

Dette er noen av skjellsordene norske barnevernsansatte utsettes for på nettet, ofte med fullt navn og bilde. Dagbladet har kartlagt netthatet mot norske barnevernsansatte. Fem Facebook-grupper er sentrale i kritikken. Totalt har de fem Facebook-gruppene over 25 000 medlemmer.

I gruppene har barnevernskritikere delt hundretusenvis av kritiske, rasende og noen ganger truende eller sjikanerende meldinger om barnevernsansatte.

På frammarsj

I en undersøkelse Dagbladet har gjennomført svarer 85 av de 104 barnevernstjenestene som har svart at sosiale medier har gjort det vanskeligere å jobbe i barnevernet. 64 av de 104 melder at sosiale medier har bidratt til flere trusler. 33 barnevernsledere melder om trusler mot sine egne barn. Truslene går blant annet ut på at barna deres skal kidnappes, drepes og bli utsatt for seksuelle overgrep.

De frykter det skal gå helt galt før myndigheter og politi tar inn over seg at situasjonene for barnevernsansatte og deres familier har blitt betraktelig verre på få år. Flere gir uttrykk for at ansatte ble så redde og utslitte at de sluttet i jobben.

Mange av de mest aktive medlemmene er mennesker som selv har mistet barna sine, og mye av kritikken er legitim frustrasjon og konkrete spørsmål om råd. De siste årene har det også blitt avholdt flere demonstrasjoner rundt i landet, der flere av Facebook-gruppene har vært sentrale i å mobilisere til deltagelse i disse.

<strong>AGGRESSIVT:</strong> Flere av gruppene bruker et svært aggressivt uttrykk. De to sladdede bildene er av to små barn. Faksimile: Facebook
AGGRESSIVT: Flere av gruppene bruker et svært aggressivt uttrykk. De to sladdede bildene er av to små barn. Faksimile: Facebook Vis mer

Trusler

Men jevnlig framsettes i flere av gruppene også grov hets og trusler om vold, drap og om å kidnappe barnevernsansattes egne barn.

Flere innlegg sammenligner barnevernets metoder med Hitler og Nazi-Tyskland. Barnevernet beskyldes også for å drive med organisert kidnapping og ulovlig frihetsberøvelse.

I flere av gruppene blir barnevernsansatte, kommuneadvokater og andre utlevert med fullt navn og bilde.

Hva driver administratorene?

Bak gruppene står helt vanlige nordmenn. Gjennom Facebook-gruppene får de stor makt – både over virkeligheten til foreldre som har hatt kontakt med barnevernet, og over virkeligheten til barnevernsansatte som utsettes for hets.

Vi stilte administratorene de fem antibarnevernsgruppene fire spørsmål:

1) Hvorfor driver du denne gruppa?

2) Hva er det du provoseres av?

3) Hva tenker du om hvilke konsekvenser gruppa og hetsen får for barnevernsansatte og deres familier?

4) Har du noen gang vært i kontakt med politiet på grunn av noe som har stått i gruppa?«Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet»

  • Antall medlemmer: 12500
  • Administrator: Oddvar Espegard (med tre andre)

1. Når barnevernet ødelegger tusenvis av barn og foreldre i dette landet, og myndighetene, politikerne og regjeringen bare lar dem drive på – da blir det for mye for meg. Det står i loven at jeg har plikt til å avverge en ulykke om jeg kan. Gjør jeg noe ulovlig da, om jeg tør spørre? Store deler av befolkningen har latt seg hjernevaske av de korrupte, løgnaktige, sosialistbedervede myndighetene. Når det gjelder vold eller overgrep mot barn, så har vi politiet til den slags. Det holder.

2. Stavanger Aftenblad skrev det så betegnende: «Barnevernet er et svik satt i system». Jeg har lest natt og dag i to år om denne galskapen nå, og kan bekrefte at Aftenbladet har rett. Jeg sitter på haugevis av offentlig dokumentasjon. Men du må begynne å lese, og slutte å tro på myndighetene. De snakker bare løgn. Barn som blir flyttet på grunn av bagateller tar skade av det. Det gjør også familiene. Nå har vi offentlig forskning og statistikk som sier at barn har det mye bedre av å bo i sitt rette hjem, selv om ikke alt er helt på stell. Alle barn som blir flyttet pga slike bagateller, de blir ødelagt, de tar skade av det. Og hele familien tar stor skade. De fleste av disse barna klarer seg dårlig i livet. Dette er bevist.

3. Å få et slikt spørsmål gjør meg vondt. For det ene så hetser vi ikke noen, vi forteller sannheten. Det er de ansatte i barnevernet som ødelegger tusenvis av flotte familier i dette landet. Jeg synes synd på ansatte i barnevernet, rådmenn og ordførere som snart skal måtte stå til rette for sine handlinger. Det kommer til å bli både bøter og fengsel på mange av dem.

4. Nei, det har jeg ikke. Men jeg har selv gått og politianmeldt flere personer innen barnevernssystemet, som trakasserer og herjer ulovlig med gode mennesker. Og fordi det er vanskelig å samarbeide med politiet om disse sakene, så går vi til utlandet og henter hjelp

<strong>KRITISK:</strong> Oddvar Espegard er administrator i en anti-barnevernsgruppe på Facebook med over 12000 medlemmer. Han mener barnevernet ødelegger tusenvis av barn og foreldre. Foto: Torbjørn Gunhildgard / Hallingdølen
KRITISK: Oddvar Espegard er administrator i en anti-barnevernsgruppe på Facebook med over 12000 medlemmer. Han mener barnevernet ødelegger tusenvis av barn og foreldre. Foto: Torbjørn Gunhildgard / Hallingdølen Vis mer

«Barnevernsaksjonen.no»

  • Administrator: Kjetil Dreyer (med to andre)
  • Medlemmer: 7220

1. Jeg grunnla gruppa fordi jeg så at barnevernet har mistet kontrollen over sine ansatte. Systemet har ikke god nok kvalitetssikring, bukken passer havresekken og private selskaper kan omsette for milliarder i året. Dette vil prege oss i lang tid, og det forundrer meg at pressen ikke fant ut dette selv.

2. Jeg er ikke provosert, mine valg er gjort svært kalkulert. Da gruppa ble grunnlagt hadde jeg med et team på 12 personer med ulik kompetanse. Vi gjorde god research, og så hvor ødeleggende barnevernet var blitt.

3. Velger du å jobbe med å ta fra familier barna sine må du tåle hets og angrep mot deg og dine. Det er ikke de barnevernsansatte som er ofrene. Det er barna, foreldre, besteforeldre, onkler, tanter og søsken som er ofre for barnevernet.

4. Hvorfor skulle jeg det? Folk har ytringsfrihet og politiet er barnevernets håndlangere. Jeg kontakter ikke politiet fordi noen blåser ut i en lukket gruppe.

<strong>ADMINISTRATOR:</strong> Kjetil Dreyer (36). Foto: Privat
ADMINISTRATOR: Kjetil Dreyer (36). Foto: Privat Vis mer

«Nytt fokus på barnevernet»

  • Administrator: Hanne Kathrine Lerbo (med tre andre)
  • Medlemmer: 3327

1. - Jeg har valgt å være med som administrator fordi jeg også er blitt styremedlem i interesse-organisasjonen «Fokus på barnevernet».

2. - Det er irrelevant. Vi i «Fokus på barnevernet» arbeider aktivt for å framstå saklige i debatter. Vi er ikke en hatgruppe, men en gruppe som jobber for å finne løsninger på de problemstillinger vi ser. Det er også derfor jeg valgte nettopp denne organisasjonen.

3. - Vi jobber for å unngå hets i gruppa vår. Det kan forekomme, men blir da slettet så fort vi blir gjort oppmerksomme på det. Vi ønsker både barneverns-ansatte og andre velkommen som medlemmer, og er opptatt av at disse både følger med på gruppa vår og deltar i debatten uten å bli hetset.

4. - Verken jeg eller organisasjonen «Fokus på barnevernet» har vært i kontakt med politiet.

<strong>ADMINISTRATOR:</strong> Hanne Kathrine Lerbo (33). Foto: Privat
ADMINISTRATOR: Hanne Kathrine Lerbo (33). Foto: Privat Vis mer

«Barnevernet må bort og noe annet på plass»

  • Medlemmer: 1534
  • Administrator: Ken Joar Olsen

1. - Jeg startet gruppa av flere grunner. Vi var selv i en barnevernssak som jeg uten hell hadde forsøkt å få ut i media. Jeg fikk et behov for å bidra i denne David mot Goliat-kampen. Samtidig så jeg at det var flere grupper som var for unyanserte. Fordi temaet er så sårt, er mange frustrerte og reagerer kraftig.

2. - Jeg provoseres av urett overfor sårbare barn og forsvarsløse mennesker, av fordømmelse og stigmatisering av fortid. Av at man nærmest må være akademisk korrekt for å få uttale seg. Og av at media har det mer travelt med å kritisere andre lands presidenter og menneskerettighetsbrudd, enn å ta tak i våre egne.

3. - Det er synd at du bruker et ord som «hets». Jeg vil heller snu på det - kan dette være en konsekvens av medias manglende fokus på barnevernet? Jeg håper at de barnevernsansatte skjermer egne barn på sosiale medier, slik som de krever foreldre skal gjøre. Dette er likevel ikke en unnskyldning. Jeg aksepterer ikke uthenging av familier og barn - men grunnet opplysningsverdien nekter jeg ikke eksponering av de barnevernsansatte.

4. - I starten av vår egen sak var jeg så utrolig frustrert og lei meg at jeg valgte å lage og dele en «plakat» med teksten «Warning!!! this man is seen in the same area that children have been disappearing» og bilde av en barnevernsleder og hans familie. Det angrer jeg på, og burde holdt meg for god til. Jeg fikk 18 dagers betinget fengsel, en bot og saksomkostninger.

<strong>ADMINISTRATOR:</strong> Ken Joar Olsen (41). Foto: Privat
ADMINISTRATOR: Ken Joar Olsen (41). Foto: Privat Vis mer

«Barnevernsforumet»

  • Antall medlemmer: 486
  • Administratorer: Tor Magnus Sæter-Fagermo, Håvard Tafjord

1. Vi opprettet gruppa som en motpol til de mange svært kritiske gruppene som fantes på Facebook, og for å få et overblikk over våre potensielle klienters konkrete problemstillinger. Dessverre er det en god del «nett-troll» som ikke overholder våre etiske standarder. Vi har måttet slette en rekke innlegg og blokkere enkelte individer. Som advokater heller vi mot at det finnes en del kritikkverdige forhold i barnevernet og retter søkelyset på konkrete problemstillinger.

2. «Provoseres» er vel ikke beskrivende. Vi er profesjonelt nysgjerrige på hva som opptar våre klienter.

<strong>ADMINISTRATOR:</strong> Advokat Tor Magnus Sæter-Fagerfjord. Foto: Privat
ADMINISTRATOR: Advokat Tor Magnus Sæter-Fagerfjord. Foto: Privat Vis mer

3. Dette er midt i kjernen for hvorfor vi har opprettet gruppa, nemlig for å ha en plattform hvor generelle og ikke spesifikke saker skal være tema.

4. Nei. Det har aldri vært et tema.

UNDER ANGREP

Hets og trakassering mot offentlige ansatte øker i intensitet og omfang. Personer og organiserte miljøer mener de er i sin fulle rett til å ramme dem som gjør en jobb på vegne av samfunnet. I en serie artikler oppsøker vi personer som lever i kryssilden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer