Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lungetransplantasjon

Ødela friske lunger. Fikk nye

Her utfører kirurger det som trolig er den første doble lungetransplantasjonen i USA som følge av covid-19. Pasienten er en kvinne i 20-åra som var helt frisk før hun ble smittet.

OPERASJON: En kvinne får operert inn nye lunger under en operasjon på Northwestern Memorial Hospital i Chicago. Foto: AFP PHOTO / Northwestern Medicine / Laura Brown
OPERASJON: En kvinne får operert inn nye lunger under en operasjon på Northwestern Memorial Hospital i Chicago. Foto: AFP PHOTO / Northwestern Medicine / Laura Brown Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): En ung kvinne fikk forrige uke transplantert to nye lunger etter at hennes egne lunger ble fullstendig ødelagt av covid-19. Transplantasjonen skal være den første coronarelaterte i USA og ble utført på sykehuset Northwestern Memorial Hospital i Chicago, melder flere medier, deriblant New York Times og AP.

ØDELAGT LUNGE: Slik så den ødelagte lungen til coronapasienten ut. Legene ble rystet da de så hvor skadet lungen var. Foto: Northwestern Medicine / AFP
ØDELAGT LUNGE: Slik så den ødelagte lungen til coronapasienten ut. Legene ble rystet da de så hvor skadet lungen var. Foto: Northwestern Medicine / AFP Vis mer

Operasjonen varte i ti timer og tok mye lengre tid enn de fleste lungetransplantasjoner fordi betennelsen fra sykdommen hadde klistret den venstre lungen til hjertet, og annet vev rundt den, opplyser lege Ankit Bharat ved sykehuset til New York Times.

- Smiler

Pasienten er en kvinne i slutten av 20-åra som ikke hadde noen alvorlige underliggende medisinske problemer før hun ble smittet av coronaviruset. Nå er hun på bedringens vei.

- Hun er våken. Hun smiler. Hun har vært på Facetime med familien, forteller Bharat.

- Vi regner med at hun vil bli helt frisk igjen, opplyser legen Rade Tomic, som er medisinsk sjef for lungetransplantasjonsprogrammet, til AP.

Men hun har fortsatt lenge igjen før hun er frisk, og hun er fortsatt avhengig av respirator selv om lungene hun fikk operert inn, er friske. Den langvarige coronasykdommen har nemlig gjort at brystmusklene hennes nå er så svake at hun ikke klarer å puste av seg selv.

RØNTGEN: Et røntgenbilde viser brystet til covid-pasienten før hun fikk nye lunger. Foto: Northwestern Medicine via AP
RØNTGEN: Et røntgenbilde viser brystet til covid-pasienten før hun fikk nye lunger. Foto: Northwestern Medicine via AP Vis mer

- Jeg ønsker å understreke at dette ikke er for alle covid-pasienter. Vi snakker om pasienter som er relativt unge, velfungerende, med minimale underliggende sykdom, som har fått permanent lungeskade og ikke kan klare seg uten respirator, sier Bharat til avisa.

For denne gruppa, kan lungetransplantasjon vise seg å være en løsning.

Verste tilfelle

Kvinnen som fikk nye lunger, var syk i om lag to uker før hun ble innlagt på sykehus 26. april. Der trengte hun snart hjelp fra en respirator til å puste. Tilstanden hennes fortsatte å forverre seg og legene koblet henne til en maskin som pumper oksygen direkte inn i blodet.

- Det gikk flere uker uten at hun ble bedre, og skadene på lungene begynte også å belaste hjertet og leveren. Det var tydelig at lungene hennes aldri ville bli bra igjen, forteller Bharat.

KIRURG: Ankit Bharat ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago gjennomførte lungetransplantasjonen. Foto: Laura Brown / Northwestern Medicine / AFP
KIRURG: Ankit Bharat ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago gjennomførte lungetransplantasjonen. Foto: Laura Brown / Northwestern Medicine / AFP Vis mer

Årlig gjennomfører Northwestern Medicine mellom 40 og 50 lungetransplantasjoner, og den kvinnelige covid-pasienten ble plassert på lista, men først etter at hun ikke lenger testet positivt for coronaviruset. Få dager seinere fant de en donor og operasjonen kunne gjennomføres.

Da legene fikk se skadene coronaviruset hadde gjort på lungene, ble de rystet. Bharat sier at lungeskadene hennes var noen av de verste han hadde sett.

Nå skal forskere se nærmere på lungene hennes i håp om å lære mer om coronaviruset.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: REUTERS/File Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!