<strong>VILLE TIL NORGE:</strong> Fire personer forsøkte i juni å ta seg til Norge ved å ødelegge Russlands grensegjerde, men ble stoppet. Dette bildet skal angivelig være fra hendelsen. Foto: Russiske myndigheter
VILLE TIL NORGE: Fire personer forsøkte i juni å ta seg til Norge ved å ødelegge Russlands grensegjerde, men ble stoppet. Dette bildet skal angivelig være fra hendelsen. Foto: Russiske myndigheter Vis mer

Ødela grensegjerde mellom Norge og Russland - er satt i fengsel

Fire personer forsøkte å komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre personer fra Somalia og én person fra Djibouti er satt i varetekt i Russland etter at de forsøkte å ta seg til Norge ved å ødelegge grensegjerdet mellom landene, skriver den russiske avisa Murmanski Vestnik.

Ifølge avisa Severpost skal en av somalierne være mindreårig.

The Independent Barents Observer får hendelsen bekreftet.

- Jeg kan bekrefte at jeg har blitt informert av den russiske siden at fire personer ble pågrepet nær grensa i juni, sier grensekommissær Roger Jakobsen til nettstedet.

PÅ «PÅSKEFERIE»: De russiske grense­vaktene vokter grensa til Norge. I påska hadde de øvelse på Nordpolen. Video: Fra den murmanske TV-kanalen TV-21 Vis mer

Piggtråd

Den russiske avisa Murmanski Vestnik publiserte fredag et bilde tatt av russiske myndigheter. Bildet viser et hull i gjerdet, hvor det ser ut til at piggtrådene er klippet.

Avisa skriver at lovovertredelsen ble oppdaget av FSB-vaktene som står plassert ved grensa.

FBS, det russiske sikkerhetspolitiet, opplyser ikke hvor langs den 196 kilometer lange grensa til Norge gjerdet er kuttet. Ei heller når i juni dette skjedde. Ifølge The Independent Barents Observer er det russiske gjerdet plassert alt fra noen få meter til noen få kilometer fra den faktiske grensa mellom Norge og Russland.

FBS har satt i gang etterforskning av saken, og de fire personene sitter nå i varetekt. Severpost får opplyst at politiet jobber med å sikre bevis på stedet.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang noen forsøker å krysse grensa, som strekker seg fra Treriksrøysa i Pasvikdalen til Grense Jakobselv i Sør-Varanger kommune. De siste åra har FSB-vaktene stoppet et økende antall migranter som ulovlig forsøker å ta seg til det norske territoriet.

<strong>GRENSEVAKTER:</strong> To grensevakter fra FSB ved den norsk-russiske grensa. Arkivfoto: Thomas Nilsen / The Independent Barents Observer
GRENSEVAKTER: To grensevakter fra FSB ved den norsk-russiske grensa. Arkivfoto: Thomas Nilsen / The Independent Barents Observer Vis mer

Å krysse grensa ulovlig kan bli straffet med opptil seks års fengsel, skriver The Independent Barents Observer. Liknende saker hvor migranter har blitt arrestert av grensepolitiet i Petsjenga -regionen har fått 5 til 18 måneder i fengsel, skriver nettstedet.

I februar i år ble fem afrikanske asylsøkere dømt for å krysset grensa ulovlig. Tre personer fra Kongo og to personer fra Kongo-Brazzaville ankom Murmansk i oktober i fjor.

Der lot de passene ligge på hotellet og dro mot den norske grensen der de rakk å kutte seg gjennom flere lag med piggtrådgjerder og var på vei inn i grenseområdet før politifolk fra FSB fikk stoppet dem. En domstol i Petsjenga i Murmansk-distriktet dømte de tre mennene til fengsel i seks måneder og de to kvinnene til fengsel i fem måneder.

<strong>FSB:</strong> FSB-grensevakter i Murmansk. Foto: Thomas Nilsen / Barents Observer
FSB: FSB-grensevakter i Murmansk. Foto: Thomas Nilsen / Barents Observer Vis mer

Tatt på fersken

I fjor ble personer tatt på fersken seks ganger i forsøk på å krysse grensen mellom Norge og Russland ulovlig, skriver The Independent Barents Observer.

I januar ble tre afghanere dømt til fengsel for å forsøkt å krysse grensa i september i fjor. I august 2017 ble en person fra Syria arrestert, og i juli ble to andre syrere arrestert før de kom over grensa. For ett år siden, i juni, ble fire marokkanere arrestert og i mars ble to fra Iran tatt på fersken.

På russisk side er det piggtrådgjerder langs hele den 196 kilometer lange grensen til Norge. Hvis noen klatrer over gjerdet, utløses en alarm og grensevaktene blir varslet. Piggtrådgjerdet ligger mellom noen hundre meter og flere kilometer fra grensen.

Høsten 2015 fikk til sammen 5.500 flyktninger tillatelse til å forlate Russland og ta seg inn i Norge ved Storskog. Den såkalte arktiske migrantruten ble stengt seint i november samme høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer