Ødela han ettermælet sitt for 150 000 kroner?

Vanskelig å forstå det Ditlev-Simonsen har gjort, mener kommunikasjonsrådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Per Ditlev-Simonsens rykte og ettermæle har fått en kraftig smell de siste dagene.

- Resultatet av denne gjørmekampen mellom tidligere ektefeller er at Per Ditlev-Simonsen mister all ære og respekt, skriver for eksempel Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar i dag.

Etter en helg med halve innrømmelser og «ingen kommentar» på spørsmål fra media, la han seg i går flat i møte med Oslos mest sentrale politikere.

Han innrømmet at han hadde hatt 1,5 millioner kroner på en sveitsisk konto, som ikke var innrapportert til norske myndigheter.

– Jeg mottok halvannen million kroner i 1991. Det var på dette tidspunkt at jeg skulle innrapportert. Det skulle jeg selvfølgelig gjort, og jeg beklager, sa han da han forklarte seg i går.

– Jeg vil betale det jeg skylder, selv om saken er foreldet, sa han.

Les forklaringen ord for ord her.

Per Ditlev-Simonsen tok i går selv kontakt med Oslo likningskontor og han skal møte dem i løpet av uka.

I SØKELYSET: Per Ditlev-Simonsen forklarte seg for et svært stort pressekorps i går. En god forklaring, men for seint, mener kommunikasjonsrådgiver Christian Altmann. Foto: Scanpix
I SØKELYSET: Per Ditlev-Simonsen forklarte seg for et svært stort pressekorps i går. En god forklaring, men for seint, mener kommunikasjonsrådgiver Christian Altmann. Foto: Scanpix Vis mer

Mellom 100 000 og 150 000 kroner

Dagens Næringsliv beregner i dag at Per Ditlev-Simonsen risikerer en skatteregning på 300 000 kroner, i regnet forsinkelsesrente på 12 prosent. Avisa beregner at Ditlev-Simonsen i utgangspunktet skulle ha betalt 154 800 kroner i skatt.

Næringslivsnettavisene NA24 og E24 har også beregnet hva han skulle ha betalt i skatt.

NA24 skriver at Per Ditlev-Simonsen skulle ha betalt 108 900 kroner, men at han kan få en regning på 174 240 kroner hvis han ilegges straffeskatt. Nettavisa skriver at de tre Ditlev-Simonsene kan få skattekrav på mellom 300000 og 525000 kroner.

E24 skriver også at Per Ditlev-Simonsen skulle betalt omtrent 100 000 kroner i skatt i utgangspunktet. E24 beregner derimot på sin side at Per Ditlev-Simonsen kan risikere et straffekrav på opp mot 850000 kroner, blant annet på grunn av forsinkelsesrente og eventuell straffeskatt.

- Symboltung sak

Uansett er det klart at Per-Ditlev Simonsen i utgangspunktet ikke skulle betalt mer skatt enn mellom 100000 og 150000 kroner for de 1,5 millioner kronene som han arvet av kona.

Det er en svært lav sum for å ødelegge et renommé, mener Christian Altmann, kommunikasjonsrådgiver i Dale+Bang PR.

Ødela han ettermælet sitt for 150 000 kroner?

– Vi snakker egentlig ikke om de store summene i denne saken. Men det blir en symboltung sak, siden det både handler om å snyte på skatten og lyssky kontoer i Sveits, sier Altmann til Dagbladet.no.

– Det er vanskelig å forstå at de har gjort det i det hele tatt, spesielt med tanke på at de har søkt de posisjonene de har, sier Altmann.

Kommunikasjonsrådgiveren har skrevet et innlegg i dagens utgave av Dagens Næringsliv (DN), der han kritiserer måten Cecilie og Per Ditlev-Simonsen har håndtert saken.

«Det er nesten ikke til å tro at Cecilie Ditlev-Simonsen, Oslo-ordførerens datter, er kommunikasjonsdirektør i industrigiganten Hydro. Det er simpelthen ikke til å tro at det er hun som gir kommunikasjonsråd til selskapets toppledelse, og er den som skal skape trygghet og ro når det stormer», skriver han i innlegget.

- Gjorde flere feil

– En må kunne forvente noe litt bedre av kommunikasjonsdirektøren i Hydro, sier Altmann til Dagbladet.no.

– Den første feilen de gjorde, var at de ikke var tilgjengelige i sakens første fase. Og de gangene de har vært tilgjengelig, har de sagt ingen kommentar, fram til i går. De har ikke bidratt til å opplyse sin egen sak, sier han.

Altmann mener Cecilie Ditlev-Simonsen selv burde gått ut da saken ble kjent i offentligheten forrige fredag.

– Med en gang hun skjønte at det ble en sak, burde hun samlet mediene og lagt alle kortene på bordet. Hun burde forklart hvordan ting henger sammen. Da ville ikke denne saken vært et tema inn i denne uka og vært avsluttet mye tidligere. Det ville vært enklere for henne, for faren og for Hydro, sier han.

I innlegget i DN skriver Altmann også:

«For journalister er far og datter Ditlev-Simonsen rene drømmen. Deres strategi, å gjemme seg og si "ingen kommentar" eller "jeg husker ikke", gir fantastiske muligheter for spekulasjoner. Bare det å avslutte en artikkel med å fortelle leseren at objektet ikke lot seg oppspore, krydrer saken tilstrekkelig til å gjøre den mer spennende enn virkeligheten er».

Altmann mener Per Ditlev-Simonsen i og for seg gjorde det riktig da han beklaget seg og forklarte seg offentlig i går.

– Det var betimelig og var med til å rense lufta, men det kom bare altfor seint, sier han til Dagbladet.no.

Cecilie Ditlev-Simonsen sendte i går ut en pressemelding, der hun innrømmet å ha unndratt 750 000 kroner fra beskatning.

Christian Altmann stiller nå spørsmål ved om Cecilie Ditlev-Simonsen evne til å håndtere kommunikasjonskriser.

– Også opsjonsbråket i Hydro viser at de er sårbare på kommunikasjon, sier han.

KRITISERES: Cecilie Ditlev-Simonsen, kommunikasjonsdirektør i Hydro.
KRITISK: Kommunikasjonsrådgiver Christian Altmann.