Ødelagt av blind vold

For tre måneder siden ble livet til Kim (19) ødelagt i løpet av sekunder, av en ung mann med balltre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I begynnelsen av oktober var Kim Skorgen en helt vanlig 19-åring. Ganske stillfaren, med masse venner og hobbyer. Hadde nesten fullført tegning, form og farge på videregående og avtjente verneplikten ved KNM Harald Hårfagre i Stavanger. Elsket moped- og bilkjøring, rullebrett og musikk på full guffe.

Nå sitter han på lukket avdeling ved et psykiatrisk sykehus med et svært krater i hodet. Han stirrer litt tomt ut i lufta. Snakker forståelig, men ikke helt sammenhengende. Sikler litt av og til. Tirsdag skal legene forsøke å operere på plass den knuste biten av hodet, men den hjerneskadde gutten vil være pleietrengende resten av livet.

Forandringen skjedde på noen sekunder ei oktobernatt i fjor. Da fikk han skallen slått inn av en fremmed 20-åring med balltre.

- Se, sier Kim og tar av seg kapsen og viser den innsunkne delen av skallen. Lar fingrene gli langs den røde sømmen.

77 sting

- Det var verre før. Men vet du hvor mange sting jeg måtte sy? Tretti. Førti. Syttisju, sier han.

- Det varierer litt. Korttidsminnet hans er ødelagt, forklarer mamma Monicka Skorgen Jakobsen. Hun og familien har bestemt seg for å møte pressen.

- Vi vil gjerne gi volden et ansikt. Vise de som går rundt med balltre hvor galt det kan gå, sier hun.

Fredag 11. oktober hadde 19-åringen perm fra militæret og skulle ut og treffe kjente. Da moren kjørte ham inn til Sandnes sentrum, var det siste gang hun fikk se den gode, gamle Kim.

I 03-tida traff Kim en for ham ukjent 20-åring på «Ruten» - rutebilstasjonen midt i Sandnes. Mannen spurte om Kim hadde fyr. Det skal ha oppstått en krangel mellom de to, og 20-åringen gikk og hentet et balltre. Kort tid etter var han tilbake og slo Kim flere ganger i hodet med kølla.

Kim lå i koma i ti dager, og svevde mellom liv og død. Mor og far satt ved sykesenga dag og natt. Heldigvis overlevde tenåringen, som etter en stund ble overført til et psykiatrisk rehabiliteringshjem. Det var der legene fant ut hvor hardt skadd 19-åringen egentlig var.

Lever i vakuum

- Dette har vært ei kjempetøff tid. Vi føler at vi lever i et vakuum, rett og slett. For ei tid siden gikk det en tv-serie som het «24 timer». Jeg er midt inne i den, sier mamma Monicka.

Ingen vet hvor de skal gjøre av det hjerneskadde voldsofferet. Foreldrene har i flere uker prøvd å kontakte kommunen for å høre hva slags pleie han kan få, uten å få svar.

- Vi håper noe vil skje til uka. Vår drøm er at han skal få bo i egen leilighet hjemme hos oss, men med pleiehjelp fra kommunen, sier pappa Paal.

Blir kvalm

Monicka er sykmeldt på grunn av Kim, og bruker dagene til å ta ham med ut på tur og besøk.

Hun er takknemlig for alle de fantastiske vennene som gjør det samme.

Men av og til tenker hun på mannen som gjorde dette mot dem.

- Dette er ikke bare en tragedie for oss, men for den andre familien også. Likevel er jeg nok i ferd med å bli bitter. Det gjør meg kvalm å få høre at han som ødela Kims liv er ute på byen og fester.

Kim må lære alt på ny. Han husker sin fortid, men kan glemme dusjen han tok for to minutter siden. Han ser dobbelt. Han har angst for å bli angrepet på ny, og er blitt mye mer kjærlig og trygghetssøkende. Han gir alle pressefolkene en god klem før vi går. Og sier dette om sin situasjon:

- Jeg har det fint med mor og far. Uten dem hadde jeg ikke klart meg. Mor - sier han og kysser hånda hennes - og far. I love you!

FØR: Kim var en helt vanlig, aktiv tenåringsgutt fra Sandnes. Han hadde livet foran seg.
NÅ: I dag er Kim mentalt tilbakestående etter en alvorlig skade i hjernebarken. Mamma Monicka Skorgen Jakobsen (37) hjelper Kim hver dag. Hun er forberedt på å måtte gi sønnen omsorg resten av sitt liv.