Ødelagt av fyllekjører

Veronika Finanger (24) ble skadd for livet, og fikk forandret norsk lov slik at man som passasjer har rettssikkerhet selv om sjåføren er påvirket av alkohol. Men selv nektes hun erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HITRA (Dagbladet): Vinden blåser, og det er glatt på veien utenfor hjemmet til Veronika Finanger (24) på Hitra. Været og årstida får Veronika til å tenke tilbake på ulykken. Hun var 17 år og på fest med gode venner. Klokka 03.00 om natta bestemmer tre av festdeltakerne seg for å kjøre en tur. Den korte bilturen blir skjebnesvanger. En passasjer omkom, mens Veronika ble hardt skadd. Hun er i dag ufør og plages av smerter i ryggen og i hodet. Det er gått sju år, men hun kan ikke legge fra seg saken.

- Jeg tenker på saken nesten hver eneste dag. Det at jeg ikke har fått noen rettslig avklaring, gjør at man liksom ikke blir helt ferdig. Jeg føler at alt trekker ut i tid, sier Veronika.

Nye vedtak

Veronikas kamp i rettssystemet har allerede vart i sju år. Enda kan det ta flere år får hun får et svar. Årsaken er at Veronika frivillig satte seg inn i bilen til en sjåfør med promille. Hadde Veronika bodd i Sverige, Danmark eller et annet EU-land, hadde ikke det hatt noen betydning. Egentlig skulle det ikke ha noen betydning i Norge heller, ettersom hennes rettigheter skulle vært sikret gjennom et EØS-direktiv i 1992. Men staten fulgte ikke opp direktivet.

- Veronikas skjebne er at hun var eksempelsaken som gjorde at staten fikk opp øynene. Etter at hennes sak ble kjent, ble direktivet gjennomført i 2000. Likevel ønsker de ikke å gi henne erstatning, sier Veronikas advokat, Christian Lundin, til Dagbladet.

Etter å ha tapt saken mot forsikringsselskapet i Høyesterett, retter Veronika nå kravet mot staten.

- Man må aldri slutte å håpe, men jeg føler at det er vanskelig. Ikke minst fordi at det er staten som er motpart. Det er ikke ofte de ber om unnskyldning og innrømmer feil, sier Veronika.

Ekstra belastning

For snart to år siden flyttet Veronika sammen med samboer og datteren Embla (1) til Hitra. Hun trives nært naturen, og føler at hun får mer ro. Ulykken har gjort at hun plages med hodesmerter.

- Jeg blir fort sliten og mister konsentrasjonen. Jeg føler at det er bedre å være her ute. Jeg tror ikke at jeg kunne bodd i en by, sier Veronika.

- Jeg husker ikke noe av selve ulykken. Det er vanskelig for meg å forholde meg til det jeg blir fortalt. Et lite øyeblikk ble til en stor del av livet mitt, sier hun stille.

Hun har bare fått utbetalt en liten erstatningssum fra forsikringsselskapet til sjåføren. Ettersom hun ikke kan jobbe, lever hun på uførepensjon. Økonomisk er det vanskelig. Det å ikke være i jobb føler hun som en ekstra belastning.

Byråkratisk feil

Veronikas advokat, Christian Lundin, mener at Veronika har blitt offer for en byråkratisk feil.

Hun har allerede vært en runde i Høyesterett. I norsk rettssystem vil hun for all framtid forbli Finanger-dommen.

LANG KAMP: For Veronika Finanger ble en novemberkveld i 1995 skjebnesvanger. Sju år etter kjemper hun fortsatt for å få erstatning.