Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ødelagt av trippel-vaksine

MANDAL (Dagbladet): Allerede etter første del av trippelvaksinen fikk Tore Andreas Bentsen (nå 10) uvanlige og skremmende reaksjoner. Likevel ga en spesialist klarsignal til å sette vaksine nummer to. Over natta ble den sunne og sterke babyen forvandlet til en pleiepasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksinen skulle beskytte den da tre måneder gamle gutten mot difteri, stivkrampe og kikhoste. Noe gikk galt.

  Tore Andreas, som har fått kallenavnet Lillemann, er lenket til rullestolen for alltid. «Mamma» er det eneste ordet han uttaler klart. Legenes diagnose er cerebral parese.

  - Vi var overbevist om at han skulle dø. Den lille kroppen sto i bue. Krampene var voldsomme. Han fikk åpne væskende sår og ansiktsmimikken forsvant helt. Det var så grusomt, sier mamma Greta.

Rapporterte ikke

- Får barnet kramper, svært høy feber og det er tegn på hjerneforstyrrelser, skal man helt klart ikke gi barnet vaksine nummer to, sier Andreas Skulberg, fagsjef i Statens helsetilsyn.

  Han understreker også at vaksinatøren alltid skal forhøre seg om allergier.

  - Gjør de ikke det, er det en klar forsømmelse, sier Skulberg.

  Både Greta og mannen Tore kommer fra sterkt allergibelastede familier:

  - Ingen fortalte oss at allergi kan være en risikofaktor som kan gi alvorlige bivirkninger ved vaksinering, sier Tore.

  Både helsestasjonen og den lokale legen ble svært overrasket over at Lillemann reagerte så voldsomt på den første vaksinen.

  - En spesialist ved Sentralsykehuset mente det ikke var noen fare og ga klarsignal til en ny vaksinasjon, sier Greta.

  Komplikasjonene som oppsto umiddelbart etter at sprøyten var satt, ble aldri rapportert videre av legen.

Skyldfølelse

- Vi har følt skyld, bebreidet oss selv, «at vi ikke visste bedre». Hver eneste dag blir vi minnet om at noe gikk fryktelig galt da Lillemann fikk vaksine, sier Greta.

  Verken CT-undersøkelser, blodprøver eller leger ved Vest-Agder Sentralsykehus og Rikshospitalet, har kunnet forklare foreldrene hva som er årsaken til Lillemanns skader.

  - Vi har gitt opp å diskutere med legene. Det er som å snakke til veggen. De vil nok aldri innrømme at det var vaksinen som skadde sønnen vår. I stedet har mange av dem fått oss til å føle oss som hysteriske idioter, sier Greta.

  Familien har diskutert om den skal gå til rettssak, men har verken hatt overskudd eller økonomi til å gjøre det.

 Hadde Lillemann fått skaden i dag, ville familien Bentsen imidlertid hatt gode muligheter til å få erstatning uten å gå til rettssak. Ifølge den nye smittevernloven fra 1995 er det ikke lenger familiens oppgave å bevise at vaksinen er årsaken til eventuelle skader.

  - I dag er det staten som må sannsynliggjøre en annen årsak enn vaksinen. Dette er en klar forbedring, sier Skulberg.

God støtte

Legen og naturmedisineren Heiko Santellmann har vært familiens støttespiller gjennom mange år. Av ham fikk Lillemann jevnlige kurer med naturmedisinen Thuja. Etter hver kur merket foreldrene en liten bedring.

  - Lillemann ble mentalt mer tilstedeværende, sier Tore.

  - I Tyskland er det vanlig at leger med tilleggsutdannelse i homøopati behandler vaksineskader med Thuja. At Lillemann reagerte positivt, styrker teorien om at skadene hans kan skyldes vaksinen, sier Santelmann:

  Legen har sittet i en ansvargruppe som har hatt som oppgave å hjelpe familien og barnet med blant annet pedagogisk og økonomisk støtte.

  - Jeg er rystet over den kampen familien har måttet kjempe for å få avlastning og økonomisk støtte, sier Santelmann.

  For noen år siden ble familien blant annet fratatt retten til å parkere på oppmerkede handikapplasser. At Lillemann er avhengig av rullestol, er ikke god nok grunn, mener parkeringssjefen i Mandal kommune.

TRODDE SØNNEN SKULLE DØ:</B> Pappa Tore Bentsen vil nok aldri få svar på om det var trippelvaksinen som gjorde at sønnen hans, Tore Andreas, utviklet cerebral parese.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!