Ødelagt av vaksineforsøk

TRONDHEIM (Dagbladet): Jenny Mathilde Ingebrigtsen (24) fikk livet delvis ødelagt da hun var forsøkskanin for et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse. Nå går hun til søksmål mot staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjemper for å trygge min egen framtid, sier Jenny til Dagbladet.

Saken kommer opp for Oslo byrett i løpet av høsten. Kravet vil bli begrenset oppad til tre millioner kroner, pluss 12 prosent rente fra skadetidspunktet.

Vaksineforsøk

Trondheimsjenta var en sprek og livsglad 13-åring da hun i 1988 sa ja til å være med på det svært store vaksineforsøket, som omfattet totalt 250 000 personer. Halvparten av dem tok sprøyta med vaksinen.

- Vi ble ikke skikkelig informert om risikoen forsøket var forbundet med, forteller Jenny, som i dag er 24 år.

Ble lam

Én måned etter at vaksinen var tatt, våknet hun en morgen med voldsomme smerter. Halvannen time seinere var hun lam fra livet og ned.

Så begynte en lang periode med sykehusopphold og intens trening. Hun kom seg opp av rullestolen, og gikk over på krykker.

I dag er hun 60 prosent medisinsk ufør, først og fremst fordi hun plages med mye smerter.

I informasjonsheftet de fikk utdelt i forbindelse med forsøket, sto det at staten hadde bundet seg til å gi økonomisk erstatning om det skulle oppstå en varig skade.

Men Jenny og hennes foreldre har kjempet en lang kamp for å få hjelp fra helsemyndighetene, og for å få erstatning.

Forlik

I 1996 ble det inngått et forlik som ga Jenny Mathilde Ingebrigtsen 1,1 million kroner i erstatning fra staten.

- Jeg følte meg presset til å godta forliket, fordi jeg trengte pengene, og fordi jeg var syk og sliten etter sju års kamp, sier Jenny.

Hennes advokat, Leif Strøm, mener forliket ga 24-åringen et altfor lavt erstatningsbeløp. Søksmålet som nå er tatt ut mot staten, bygger dessuten på at hun i ettertid har fått en del tilleggsbelastninger.

Moralsk ansvar

- Staten har et betydelig moralsk ansvar når et barn stiller seg til rådighet for samfunnet i et forsøksprosjekt, og så blir skadd. Det må gis en erstatning som tar høyde for de belastningene skaden vil gi henne resten av livet, sier Leif Strøm.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no