Kokain:

Ødelagt etter kokain-tabbe

Etter tre dager med uutholdelige smerter, oppsøkte mannen endelig hjelp.

SMERTEFULLT: Mannen gikk med skadene i tre dager før han oppsøkte legevakta. Foto: American Journal of Case Reports / Ghazanfar et al.
SMERTEFULLT: Mannen gikk med skadene i tre dager før han oppsøkte legevakta. Foto: American Journal of Case Reports / Ghazanfar et al. Vis mer
Publisert

En 35 år gammel mann oppsøkte en legevakt i New York med uutholdelige smerter i penis og pungen, som strålte ned i beinet.

Det går fram av en casestudie publisert i American Journal of Case Reports i februar i fjor.

Saken er også omtalt av det danske Videnskap.dk.

Svart og illeluktende

Tre dager i forveien hadde mannen satt kokain med sprøyte rett i penis.

Nå satt han foran legene, som beskriver kjønnsorganet hans som hovent og dekket av sår. Fra sårene rant det illeluktende utflod.

Bilder fra studien viser at deler av kjønnsorganet hadde blitt misfarget, og flere områder var blitt så godt som svarte.

Mannen hadde en historie med narkotikabruk, og kunne fortelle at han hadde brukt sprøyter i lang tid.

Han vedgikk at han hadde injisert kokain i penis minst to ganger i løpet av de siste to ukene, men «uten videre komplikasjoner».

Nekrose i penis

Legene konkluderte med at mannen hadde fått nekrose som følge av at han hadde injiserte stoffet direkte inn i penis.

- Kokainbruk kan også utløse vaskulitt, som kan føre til koldbrann. Kokain kan påvirke huden i kjønnsområdet, uavhengig av inntaksmetode eller hvilken type vaskulær komplikasjon som oppstår, skriver legene.

Nekrose er et annet navn for lokal celle- og vevsdød. Det skyldes ifølge Store medisinske leksikon forhold som ødelegger cellenes lokale miljø.

Det kan for eksempel være nedsatt eller avbrutt blodforsyning, ekstreme temperaturer som ved forbrenning eller forfrysning, forgiftninger, immunreaksjoner eller visse infeksjoner.

Nektet å operere

Pasienten nektet legene å operere skadene på kjønnsorganet, så 35-åringen ble i stedet satt på en kraftig cocktail av intravenøs antibiotika.

- Tilstanden forbedret seg sakte med antibiotika og lokal sårbehandling, skriver legene i casestudien.

PÅ BEDRINGENS VEI: 35 år gamle Kelly Kozyra fra Illinois i USA måtte gjennom flere operasjoner for å gjenopprette nesa si som gikk i oppløsning etter perioder med høyt inntak av kokain. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Etter fem dager ble 35-åringen satt på en 10-dagers tablettkur med antibiotika. Dessverre nektet pasienten å legge seg inn til avrusning, og dukket heller ikke opp til seinere oppfølging.

Det er derfor ikke kjent hvordan det gikk med den nekroserammede penisen.

Advarer

Legene bak casestudien skriver at kokain er et svært avhengighetsskapende stoff, og at bruken har økt de siste åra.

Videre advarer de at intravenøs bruk av stoffet kan føre til alvorlige skader på blodårene.

- Det er det nest mest populære ulovlige stoffet i USA, og det nest mest trafikkerte ulovlige narkotiske stoffet i verden, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer