Ødelagt for livet

Ellen Bunæs (74) fra Ski er merket for resten av livet etter at en ruset sjåfør smadret bilen hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skremmende tall fra Politidirektoratet forteller at to av fem som blir tatt for promillekjøring i sommer ikke hadde førerkort. I juni, juli og august ble 1434 bilførere tatt i promillekontroll. 879 av dem hadde ikke førerkort. Og mange er gjengangere som fortsetter å kjøre uten lappen.

-  Dette er urovekkende, spesielt fordi disse bilførerne ofte er årsaken til de alvorligste dødsulykkene, mener en bekymret Roar Skjelbred Larsen ved utrykningspolitiet.

74 år gamle Ellen Bunæs kan bekrefte påstanden. Hun ble selv offer for villmannskjøring av en ruset bilfører på flukt i stjålet bil på E18 nær Oslo.

Kom over i feil fil

-  Det var en vakker sommerdag, og jeg kjørte mens mannen min satt ved siden av meg. Vi kjørte Mosseveien innover til Oslo og kom til Svartskogtoppen hvor veien deler seg i to filer. Jeg la meg over i den innerste filen.

Ellen Bunæs minnes dagen for fem år siden da livet ble snudd på hodet.

-  Plutselig ser jeg en bil skjene over i min fil og komme rett mot meg. Jeg husker så godt ansiktet til bilføreren, en lys mann i trettiårene.

De neste minuttene er uklare, men hun husker at hun ble skåret ut av den smadrete bilen og kjørt til Akershus fylkessykehus (SIA), nåværende Akershus universitetssykehus (AHUS). Mannen hennes, Rolf Bunæs, slapp unna med noen brukne ribbein og niesen fikk et forstuet håndledd.

 PÅKJØRT:  Ellen Bunæs (74) er avhengig av hjelpemidler daglig for å fungere etter at hun ble brutalt kvestet av en ruset bilfører på veien i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem
PÅKJØRT: Ellen Bunæs (74) er avhengig av hjelpemidler daglig for å fungere etter at hun ble brutalt kvestet av en ruset bilfører på veien i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På SIA ble begge armene og beina til Ellen gipset, og hun fikk operert inn en ny, kunstig hofte. -  På sykehuset ville de først fjerne hele det venstre beinet mitt fordi ankelen var knust, men flinke leger klarte å skru den sammen. I dag er foten veldig skjev, men jeg kan gå på den.

På sykehuset lå hun konstant neddopet på smertestillende medisiner. Ti måneder seinere hadde hun lært seg å gå igjen og kunne reise hjem.

-  Det var utrolig deilig å komme hjem til Rolf, sier Ellen. Hun forteller at han gjør det meste av husarbeidet.

Alt Ellen gjør går utrolig sakte og morgenstellet tar nesten tre timer fordi hun må dusje, smøre inn hele kroppen og gjøre øvelser og egenbehandling hver dag.

-  Ofte gjengangere

Politiinspektør Roar Skjelbred Larsen varsler fortsatt opptrapping av kontroller i tida framover.-  Ofte er de som blir tatt gjengangere som er sterkt rusavhengige. De fortsetter å kjøre uten førerkort og ignorerer konsekvensene. De utgjør en stor utfordring både for politiet og andre som driver forebyggende arbeid, påpeker Skjelbred Larsen.

Ellen Bunæs ble tildelt en erstatningssum på 125 000 kroner fra forsikringsselskapet.

-  Det er ikke mye, men jeg kunne aldri tenke meg å gå til erstatningskrav mot bilføreren. Han og hans familie har det hardt nok som det er.