POKÉMONS I RUINENE: Pokémon Go har tatt verden med storm. Spillet har også nådd borgerkigsherjede Syria, men landets tilstand har vist seg å by på utfordringer for de unge pokémonfangerne. Video: AFP / Redigering: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ødelagte bygninger og dårlig Internett: Bli med på Pokémon-jakt i det krigsherjede landet

Unge syrere har slengt seg på trenden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pokémon Go har den siste måneden tatt verden med storm.

Spillet har spredd seg til de aller fleste land - også krigsherjede Syria, og landets tilstand har vist seg å by på utfordringer for spilleglade unge.

Bli med de syriske guttene på Pokémon-jakt i videoen øverst i saken.

- Vi ville prøve spillet fordi vi så at det fort ble veldig populært på Internett. Vi prøvde det i Øst-Ghouta, men det var komplisert. Her er det vanskelig å finne Intenett-forbindelse, sier Hamza, som til vanlig bor den syriske byen Douma.

Samtidig er det vanskelig å faktisk fange Pokémons for spilleglade i Syria.

Flere av figurene viser seg nemlig på toppen av totalødelagte bygninger som det er vanskelig å få god og sikker tilgang til.

Starta kampanje

I juli så en Twitter-kampanje dagens lys: Opprørsstyrker brukte Pokémon til å skape oppmerksomhet om situasjonen i landet.

Resultatet var ulike bilder der små barn spiller pokemonenes rolle.

«Hvis du ser etter en #Pokemon kan du finne den i #Syria... Redd den!!, skriver organisasjonen under et bilde av en liten gutt som holder opp et bilde av Pikachu.

Nesten 5000 drept i juli

Borgerkrigen i Syria har pågått i mer enn fem år.

Ifølge en UNICEF-rapport som ble lagt fram i mars, er 3,7 millioner barn født i landet siden konflikten startet.

2,9 millioner av barna skal fortsatt befinne seg i landet, mens rundt 700 000 har flyktet til nabolandene.

Organisasjonen har ingen ordentlig oversikt over hvor mange barn som har mistet livet i konflikten, siden den starta i 2011. De mener imidlertid at det skal dreie seg om minst 10 000 drepte mellom 2011 og 2013.

UNICEF beskriver en hverdagssituasjon hvor barn i landet tvinges til å kjempe i konflikten, dør, eller blir alvorlig skadet.

Bare i juli i år skal 4794 mennesker være drept som følge av blant annet luftangrep utført av russiske og syriske kampfly, henrettelser utført av terrorgruppa IS og som følge av tortur, landminer og eksplosjoner, skriver Syrian Observatory for Human Rights.

Av disse skal 1590 være sivile: 341 barn under 18 år og 213 kvinner over 18 år.