- Ødeleggelsene er enorme

Fem kraftige eksplosjoner er hørt i Istanbul. Ved det britiske konsulatet er flere rapportert døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge CNN-Turk er hovedkvarteret til banken HSBC i den nordlige delen av Istanbul ødelagt i den ene av eksplosjonene.

Panikk

Minst 25 mennesker skal være drept og over 400 skadd i serien med bomber. Angrepet mot den 23-etasjer høye bygningen som ligger i Levent-distriktet rystet hele nabolaget. På gata kan man se kroppdeler, glasskår, bygningsrester og smadrede biler. En buss har fått alle vinduene blåst ut.

- Ser ut som Al-Qaida

Vitner til eksplosjonen, som rammet et av de velstående område av byen, forteller at det føltes som et jordskjelv. Folk løp rundt i panikk. Sykebiler kom raskt til åstedet og flere er fraktet til sykehus.

Hele fasaden i høybygget er smadret, og både strøm og telefon i store deler av Istanbul er slått ut.

London-baserte HSBC er verdens nest største bank. Det kommer foreløpig ulike rapporter om hvor mange eksplosjoner som har gått av. Storbritannias utenriksminister Jack Straw sier han har informasjon om fem koordinerte eksploderte. - Vi kan foreløpig ikke si hvem som er ansvarlig, men eksplosjonene bærer alle al-Qaidas kjennetegn, sier Straw.

Konsulatet totalskadd

Den andre eksplosjonen ble hørt i nærheten av det britiske konsulatet, ifølge Sky News.

Den britiske generalkonsulen Roger Short er en av de savnede, og det fryktes at han er drept.

Ifølge tyrkisk TV ble åtte mennesker drept i og rundt konsulatet, hvorav fire - to menn og to kvinner.

Konsulatet ligger i sentrum av byen i Beyoglu-distriktet. Minst to politifolk og en gateselger som sto ved porten ble drept.

NTV melder at et kjøretøy ble sett i full fart rett før eksplosjonen, som ser ut som et selvmordsangrep. Pick up-en krasjet inn i veggen på konsulatet.

En britisk ambassadeansatt sier «det ser alvorlig ut». Konsulatet skal ha fått store skader.

Konsulatet er omgitt av en massiv vegg som skal være totalskadd i eksplosjonen. Mursteiner og bygningsmateriale er spredd utover.

Deler av konsulatet raste sammen i eksplosjonen. To bygninger innenfor porten skal ha blitt jevnet med jorda, ifølge BBC.

Utenriksminister Straw sier at tre eller fire britiske ansatte ved konsulatet er savnet. 50 ansatte samlet seg i bakgården etter attentatet.

- Det er et veldig, veldig travelt strøk...det er veldig kaotisk. Ingen vet hva som skjer, sier Chris Kitrinost, en engelsklærer som jobber nær det britiske konsulatet til CNN.

- Ødeleggelsene er enorme, fortsetter han. En tredje eksplosjonen skal ha kommet på den i et handleområde i nærheten et populært kjøpesenter ikke langt fra den rammede banken. Bilder fra kjøpesenteret viser mennesker med blod i ansiktet, dekket av støv. Bilene i gatene er ødelagt.

En moské på den asiatiske siden av Bosporus skal også være rammet. Mange mennesker skal være såret, ifølge CNN-Turk.

Den tyrkiske børsen har måttet stoppe all handel.

Ingen oversikt over nordmenn

Den norske ambassaden i Ankara har foreløpig ingen oversikt over hvor mange norske statsborgere som oppholder seg i Istanbul.

-Vi har en liste over fastboende, og dette er jo et sted dit det til stadighet kommer turister, sier ambassadør Hans Wilhelm Longva til NTB.

- Det er åpenbart store materielle skader, og det er nok både drepte og sårede. Men det er foreløpig uklart hvor mange det dreier seg om, sier Longva, som ikke vil gi seg ut på spekulasjoner om det kan være en sammenheng mellom dagens bomber og attentatene mot to synagoger i Istanbul sist helg.

Istanbul er Tyrkias største by, med 12 millioner innbyggere.

I helga ble 25 mennesker drept da to bomber eksploderte ved to synagoger i Istanbul. Al-Qaida har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet.

HARDT SKADD:</B> En kvinne blir båret vekk med blodet strømmende fra ansiktet.
FÅR HJELP:</B> Et offer for eksplosjonen bæres bort fra åstedet.
PANIKK:</B> Folk løp i panikk i gater fyllt av glasskår, bilvrak og bygningsmateriale.
SKADD:</B> En kvinne i nærheten av HSBC-banken.
<B>BANKEN ØDELAGT:</B> TV-bilde av den ødelagte banken.
OVER 100 SKADD:</B> Her fraktes et offer på båre på vei til sykehus.
FEM EKSPLOSJONER:</B> Røyk over HSBC-banken i dag.