Ødeleggelser for over 10 milliarder kroner i Gaza

Bygninger og infrastruktur sønderknust.

RUINER: Ødeleggelsene på Gaza har passert ti milliarder kroner. Foto: AFP/MAHMUD HAMS
RUINER: Ødeleggelsene på Gaza har passert ti milliarder kroner. Foto: AFP/MAHMUD HAMSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil koste over 10 milliarder kroner å bygge opp igjen bygninger og infrastruktur som den israelske krigføringen i Gaza har ødelagt, ifølge foreløpige, palestinske anslag.

Ødeleggelsen som følge av den omfattende krigføringen kommer på toppen av forfallet den langvarige blokaden av Gaza har ført til.

De israelske bombekampanjene har lagt bygninger, kraftlinjer, rørledninger veier og annen infrastruktur i grus.

Fortsatt er det ingen våpenhvile på plass og anslagene er derfor høyst usikre og kostnadene vil trolig stige.

Ifølge de palestinske økonomene, vil en gjenoppbygging ta fem år.

Israel har så langt sagt de har bombet 2.500 Hamas-mål siden 27. desember og rundt 200 tunneler som skal ha vært brukt til å smugle våpen inn i Gaza.

Til tross for at krigen i Gaza fortsatt pågår med full styrke, er allerede arbeidet i gang med å samle inn penger til en gjenoppbygging. Trolig vil arabiske naboland og internasjonale givere måtte ta brorparten av regningen.

Norge vil spille en sentral rolle i dette arbeidet, som leder av giverlandsgruppen for palestinerne. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser torsdag kveld fra Kairo til Paris for å diskutere tilstanden med sin franske kollega Bernard Kouchner, midtøstenutsending Tony Blair og EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner.

(NTB)